Erciyes ile ilgili şok iddia!

Erciyes ile ilgili ortaya atılan iddialar dikkat çekti. Erciyes aktif bir yanardağ mı? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Erciyes ile ilgili şok iddia!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Dünya basınında ve Türkiye basınında özellikle yaz aylarında yanardağ konusu gündemdeki yerini sürekli korumuştu. İtalya’da bulunan Etna Yanardağın patlaması ile akıllara “Türkiye’de aktif yanardağ var mı, patlar mı?” sorusuna yanıt aranmaya başlandı. 

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Pelin Çift ile Gündem Ötesi programında konu gündeme taşındı. Jeomorfolog: Doç. Dr. Ahmet Ertek, “Türkiye’de aktif yanardağ var mı?” sorusuna ilişkin dikkat çeken cevaplar verdi. 

Türkiye’de aktif yanardağ olduğunu söyleyen Jeomorfolog Ahmet Ertek, aktif volkanın, 10 bin yıl içinde aralıklarla püsküren volkanlara aktif volkanlar denildiğini aktardı. 

Milattan önce Çatalhöyük haritasının incelendiğini söyleyen Ertek, bunun dünyanın en eski haritalarından birisi olduğunu paylaşırken, bu haritanın en alt kısmında kent planı olduğunu ifade etti. Ertek, “Çatalhöyük’ün haritasının altına bakarsanız kent planı haritası vardır. Arkasına baktığınız zaman iki tane volkan var Hasan Dağı ya da Erciyes’in betimlemesidir bu. O dönemde malum Konya ve geride Çatalhötük yerleşkesi bu volkanik alanı gördükleri için bunu betimlemişlerdir. Bu harita karbon 14 yaşlandırmasıyla materyalden bir parça almıştır M.Ö 6200’lere 2 bin de burada var etti 8 bin demek ki hala Erciyes, Hasan Dağı püskürmeye devam eden aktif volkanlar sayılabilir.” dedi.

“Daha heyecanlı bir şey söylemek gerekirse” diye sözlerine başlayan Ertek, Nemruk Dağı ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Ertek, sözlerini şöyle sürdürdü; “ Ertek, Nemrut Dağı’na 2018 yılında gittiklerini ve buhar çıkış mekanlarından bir tanesine termal kamera ile fotoğraf çekti arkadaşlarımız. Nemrut diyor ki; ‘Ben hala canlıyım’ magma yüzeye bu tür gaz çıkışlarıyla faaliyetini sürdürüyor. Suskunlar ama her an harekete geçebilirler.“

Pelin Çift’in, “Patlama ile büyük bir şey yaşanma durumu var mı yoksa sadece gaz çıkışı falan mı?” sorusunu da yanıtlayan Ertek, “Beklediğimiz büyüktür. Türkiye’deki volkanlar genelde nötr lav yani püskürükler çıkartan unsurlardır. O yüzden sesli sedalı volkanlardır. Bize o sesini sedasını verecektir. Ancak deprem gibi değildir volkanizmanın bir özelliği vardır faaliyetinden önce bir gaz çıkartır, deprem yaratabilir önceden ben geliyorum der. Size biraz kaçma hakkı verir. “ diye konuştu. 

JEOMORFOLOG AHMET ERTEK’İN ERCİYES İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN (12. DAKİKADAN İTİBAREN)