Erciyes ile ilgili bu anlatılan doğru mu?

Erciyes dağı ile ilgili bu anlatılan doğru mu? Sosyal medyada son zamanlarda konuşulan 'Erciyes dağının bilinmeyen hikayesi' gerçek mi? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Erciyes ile ilgili bu anlatılan doğru mu?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes dağı ile ilgili bu anlatılan doğru mu? Sosyal medyada son zamanlarda konuşulan 'Erciyes dağının bilinmeyen hikayesi' gerçek mi?

Erciyes dağı 3917 Metre yüksekliği ile iç anadolunun en yüksek, Türkiye'nin ise en yüksek 5. Dağıdır. Kayseri ilinde yaz ve kış turizmine etkisi oldukça fazla olan Erciyes dağı volkanik bir dağdır. Erciyes dağının en son milattan önce 253 senesinde patladığı düşünülmektedir. Jeologlar Erciyes dağının tarihinin 20 Milyon yıl öncesine dayandığını söylemektedir.

Son haftalarda sosyal medyada çokça konuşulan 'Erciyes dağının bilinmeyen hikayesi' başlıklı gönderi Kayserili vatandaşların dikkatini çekti. Sosyal medyada paylaşım yapan 'kayserisosyalyasam' adlı hesabın paylaştığı hikaye ise şu şekilde, "Çok eski zamanlarda heybetli Erciyes Dağı’nın eteklerinde yer alan Ercişler adı verilen bir kabile bulunmaktadır. Kabile beyinin Cis adında güzeller güzeli bir kızı varmış. Bir gün kabilenin yaşadığı yere bir delikanlı uzaklardan gelmiştir. Delikanlı beyin kızını görür görmez aşık olmuştur. Delikanlı kız ile evlenebilmek için beyin karşısına Horasan ulularında sözü sayılır olan yaşlıları araya sokmuştur. Bey delikanlının dürüstlüğünü sevmiş ve kızını vermeye razı olmuştur. Ancak çok zorlu bir şart koymuştur önüne. Kızı ile evlenmek istiyorsa Erciyes’in tepesinde yer alan ateş püsküren ejderhayı öldürmesi gerekmekte imiş. Aşktan son derece gözü kararmış olan delikanlı bu şartı kabul etmiştir. Cis Hatun ise bu duruma oldukça üzülmüş, delikanlının gitmemesi için yalvarmıştır. Ancak tek şart bu olduğu için delikanlı gitmiş. Cis Hatun ise ardından gitmiştir. Sonrasında dağın eteklerin iki aşık buluşmuştur ve Cis Hatun gelinliğini giymiş ve bu şekilde ejderhayı armaya koyulmuşlardır. Çift ejderha ile karşılaşmış. Cis Hatunu korumak isteyen delikanlı alevlerde yok olmuş, onu kurtarmak isteyen Cis Hatun’da ardından alevler içerisine karışmıştır. O günden sonra genç kızın gelinliği dağın başını örten beyaz bir kar olmuş ve güneşin yıllar boyu eritemediği bu kar aşkın en büyük simgesi olmuş."

Paylaşım binlerce vatandaş tarafından beğenildi ve 100'lerce yorum aldı. Yorumlardan bazıları ise şu şekilde, "O ejderhayı da sonra yakalamışlar sırtından pastırma geri kalan dan sucuk yapmışlar o gün bugün dur pastırma ve sucuk mevcut.", "50 yıldır kayserinin yerlisiyim ilk defa duydum bu uydurma hikayeyi.", "Ejderha çok üzülüp tövbe etmiş halen kapalı çarşida küçuk bi kebapçı işletiyor.", "Kayseri, Kayseri olalalı böyle uydurma hikaye duymadı.", "Yedi sulalem Kayserili yeni duydum bu hikayeyi.", "Erciyes erciyesliğinden utandi ..bu nasil bir hikaye."