Erciyes Anadolu Holding CEO'su Ertekin'den 'Biz yaptık, biz kestik' açıklaması

Kayseri'de kurulu bulunan Erciyes Anadolu Holding CEO'su Alpaslan Baki Ertekin'in 'Kayseri'de biz yaptık, biz kestik' açıklaması dikkat çekti. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Erciyes Anadolu Holding CEO'su Ertekin'den 'Biz yaptık, biz kestik' açıklaması
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'de kurulu bulunan Erciyes Anadolu Holdingin CEO'su Alpaslan Baki Ertekin, açıklamasıyla dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Kayseri ziyareti sonrası açıklama yapan Ertekin, Bakan'ın sabır istediğini dile getirdi.

Bakan sabır istedi?

Ertekin, 'Dün akşam OSB Konferans Salonu’nda Hazine ve Maliye Bakanımız sayın Mehmet Şimşek'in Kayserimizin sanayicileri ve iş adamlarına yaptığı “Kalkınma Yerelde Başlar” konulu sunumuna katıldım. Sayın bakanımız 6-7 aydır uygulanmaya başlayan yeni ekonomik programın sonuçlarını ve enflasyon üzerindeki etkilerini görmemiz için biraz daha sabırlı olmamızı istedi. İç piyasada talep oluşturarak büyüyen bir ekonomi modeli yerine ihracat ağırlıklı bir ekonomik büyüme modelinin destekleneceğini söyledi. Ayrıca yoğun olarak ithal edilen ürünleri ikame edebilecek yerli sanayi üretimi için süper teşvikler olacağını belirtti. Son olarak yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak sanayicinin hem karbon emisyonunu sıfırlamasının hem de tüketimi mahsuplaşarak maliyetleri azaltmanın ve tüketim kadar elektrik satarak da faaliyet dışı gelir elde etmenin önemini anlattı" diye konuştu. 

Erciyes Anadolu Holding CEO'su Ertekin'den 'Biz yaptık, biz kestik' açıklaması

Holdingin 35 milyon dolar cari açığı varmış!

Erciyes Anadolu Holding'in yaptığı çalışmaları ve ulaştığı rakamları da paylaşan Ertekin, Bakan'ın açıklamaları sonrasu Holdingin çalışmalarını da özetledi.  Ertekin, şu ifadeleri kullandı: Erciyes Anadolu Holding olarak sunumda yukarıya da aldığım başlıklarda ne durumdayız: 2023 yılında 3 milyar 600 milyon dolar olan Kayseri ihracatının 571 milyon dolarını yani yüzde 16'sını biz yaptık. 2023 yılında Kayseri’de kesilen 728 milyar liralık faturanın 55.8 milyar lirasını yani yüzde 8’ini biz kestik. Kayseri ekonomisi içinde ihracattaki payımız iç piyasadaki payımızın 2 katı. 2016 yıl sonu holdingimizin ithalat toplamı 430.003.477 dolar iken ihracat toplamı 395.201.372 dolarmış. Yani holdingin 35 milyon dolar cari açığı varmış. 2023 yıl sonu holdingimizin ithalat toplamı 225.177.354 dolar olarak gerçekleşirken, ihracat toplamımız 571.023.180 dolar olarak gerçekleşti. 2016’da 35 milyon dolar cari açık veren holdingimizin 2023 sonunda 346 milyon dolar cari fazlası oldu. Holdingimizin enerji şirketlerinin yenilenebilir enerji kapasitesi 540 Mwe’dır. Bu 540 Mwe dışında tüm grup şirketlerimizin tükettikleri elektrik karşılığında toplam 166 MWe/212 MWp çağrı mektubu alınmış olup 240 Milyon dolarlık yatırım planlanmıştır. Yıllık 400.000 MWh elektrik üretilmesi öngörülmektedir. Bu üretimin 220.000 MWh i tüketim ile mahsuplaşılacak olup 180.000 MWh’i şebekeye satılarak şirketlerimizin faaliyet dışı gelir elde etmeleri sağlanacaktır. Böylece her bir grup şirketimiz yıllık tüketiminin tamamını yenilebilir enerji kaynağından (yerli ve milli güneş ekipmanları ile) sağlamış olacaktır. Yatırımın %30’luk kısmı tamamlanmış ve devreye alınmıştır.

Erciyes Anadolu Holding CEO'su Ertekin'den 'Biz yaptık, biz kestik' açıklaması