'Eğitim şart'

ADAL Grup Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Osman Atıcı 18 Ekim Çarşamba günü Olay Türk TV'de yayınlanan Yüz Yüze adlı televizyon programında Gazeteci Osman Çiftci ve Cem Atakan'ın sorularını yanıtladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde

'Eğitim şart'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

ADAL Grup Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Osman Atıcı inşaat sektöründe iş yapan müteahhitlerin mühendis olmaları gerektiğini bu konunun önemli olduğunu, fakültelerde verilen eğitimlerin eksik ve yetersiz olduğunu vurguladı.

Atıcı, "Bizim müteahhitlerimizin ve mühendislerimizin en büyük sıkıntısı eğitim olmaması. Ben sektörde hep övünerek anlatıyorum hem alaylı hem mektepliyim. Beş yaşından bu yana sektörün içerisindeyim, inşaat mühendisi olarak da 14. yılımdayım ama mesleğimi eleştirirken hep şu açıdan eleştiriyorum, bize okulda bu işin ekonomisi nasıl yönetilir öğretmiyorlar. Bu işin hukuki tarafında nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğretmiyorlar. Finansal okur yazarlığımız yok. Bir alanda uzmanlaşmak istiyorsak o alanın eğitimini almamız lazım. Ben inşaat mühendisiyim, ameliyata gireyim desem, doktor olayım desem olabilir miyim? Yani bu mümkün mü? Şimdi deprem atmosferinden sonra müteahhitlerin mühendislik tarafının güçlü olması gerektiğini gayet net anladık. Burada şunu da söylemiyorum tabi mühendis olmayan müteahhitlik yapmasın değil ama teknik altyapısını çok iyi oluştursun. Yani yanında yetkin mühendisler çalıştırsın. Biz bekçilerle artık inşaat yapmayı bırakalım. Yani bekçiyi koyuyoruz başına paramız da var. Bekçi işten anlamıyor. Biz işten anlamıyoruz. Ondan sonra işin kontrol mekanizmasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bina bitiyor da nasıl bitiyor? İşte o biten binaların nasıl bittiğini deprem atmosferinde gördük. İçerisinde binlerce insan kaldı. Yani binlerce insanımızı kaybettik. Bu tarafta bizim teknik olarak kendimizi donatmamız lazım, bu yanımız eksik. Müteahhitler olarak mühendislerimiz de okuldan şu anda eğitim seviyesi çok düşük olarak mezun oluyorlar. Ekonomik okuryazarlık yok. Piyasa analizi yapamıyoruz. Piyasayı analiz etmeden de işte birinin gazıyla beraber bu adam iyi para kazanıyor ben de gireyim bu sektöre ben de para kazanayım. Çırağı olmadığını işin ustası olamazsınız. Kalkıp da çırağı olmadıysanız, o işin içerisinde o işin tozunu yutmadıysanız sonra bir gün geliyor ben battım da nasıl battığımı anlayamadım diyor. Bu iş nasıl başladı onu da bilmiyorsun çünkü; bir gaza geldin, birine imrendin, bu işin içerisine girdin. Ben mesela bir mühendis olarak burada televizyonculuk yapmak istesem olur mu olmaz neden çünkü bu işin bir eğitimi var eğitimini almadan yıllarca emek vermeden olur mu?" dedi.