Düşündüren tablo!

Düşündüren tablo!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MOBİLYA ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ YÜZDE 34 SEVİYESİNDE

 

Kayseri’de sanayi üretimindeki düşüş dikkat çekiyor. Kentin lokomotifi olan mobilya üretimindeki düşüş yüzde 34’ler seviyesinde. Durum diğer imalat sanayisinde de aynı yönde. Yani bu konuda önlem alınması gerekiyor. Ekonomist Zeki Karahüseyin de elektrik kullanımındaki düşüşe de dikkat çekerek, rakamların sanayi üretiminde bir süredir yaşanan daralmayı gözler önüne serdiğini söyledi.

 

 

 

PROTESTOLU SENET TUTARINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

 

Diğer yandan Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, Eylül ayında Kayseri’de protestolu senet sayısında bir önceki aya göre yüzde 4.44 düşüş yaşandı. Senet sayısında düşüş yaşanırken tutardaki artış ise dikkat çekti. Eylül ayı baz alındığında Kayseri’de protestolu senet tutarında önceki yıla göre yüzde 56.44 artış var.

 

 

 

Türkiye genelinde Ağustos ayında imalat sanayinde elektrik kullanımındaki düşüş dikkat çekerken sanayi üretiminde de durum aynı. Ekonomist Zeki Karahüseyin, bu konuda yaşanan düşüşe dikkat çekti. Türkiye sanayi üretiminde eylül ayında aylık ve yıllık bazda yüzde 2.7 oranında düşüş yaşandığını belirten Karahüseyin,  Kayseri’nin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini ve mobilya başta olmak üzere bir çok sektörde daralma yaşandığını söyledi.

 

Karahüseyin, Bir önceki eylül ayına göre mobilya üretiminde düşüş yüzde 34 olarak gerçekleşti.  Bunun yanında düşüş, ana metal sanayisinde yüzde 8, fabrikasyon metal ürünlerinde  yüzde 8.3, elektrik tesisat imalatı yüzde 7.2, sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatında yüzde 9.2 ve ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatında da yüzde 17.3 olarak ortaya çıkmış durumda” dedi.

 

 

SENET SAYISI AZALMIŞ AMA TUTAR ARTMIŞ!

Karahüseyin, Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, Eylül ayında Kayseri’de protestolu senet sayısında bir önceki aya göre yüzde 4.44 düşüş yaşandığını kaydetti.

Ekonomist Zeki Karahüseyin, protestolu senet sayısında düşüş yaşanırken, senet toplam tutarlarında ise bir önceki yıl baz alınarak yapılan 9 aylık değerlendirmeye göre yüzde 56.44 oranın artışın ortaya çıktığını ifade etti.

SENET TUTARINDA ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 56.44 ARTIŞ VAR

Karahüseyin, şunları söyledi, “Verilere göre 2018 Eylül ayında Kayseri’de protestolu senet sayısı 1399 adet olarak, bir önceki aya göre yüzde 4.44 düşmüş durumda. Bir önceyi yılın aynı ayına göre de yüzde 7.10 düşüş yaşandı. Ocak-Eylül 2018’de toplam protestolu senet sayısı 11 bin 552 adet gerçekleşti. Bu durum bir önceki yılın göre aynı dönemine göre 0.97 azalma gösterdi. 2018 Eylül ayında Kayseri’de protestolu senet  tutarı 45 milyon 570 bin TL olarak gerçekleşti. Bir önceki Ağustos ayına göre yüzde 41.75 artış var. Bir önceki yılın Eylül ayına göre de yüzde 57.14 artış gerçekleşmiş. Ocak-Eylül ayları arasında Kayseri’de protesto edilen senet tutarı 254.038 bin olurken, bir önceki yıl 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 56.44 artış ortaya çıkmış. Bunun yanında Kayseri’de bu yılın Ocak-Eylül döneminde  işlem yapılan çek tutarı toplamı 183.134 bin olarak gerçekleşirken, 2017 yılının aynı dönemine göre artış bu alanda ise yüzde 7.78 olarak gerçekleşmiştir”

Haber: Cafer ZENGİN