Dövizle kira isyanı!

Dövizle kira isyanı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye’nin dövizde yaşadığı dalgalanmaların ekonomik bir saldırı sonucunda oluştuğunu vurgulayan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türk Lirası’na sahip çıkmak için kiralamaların ve satışların Türk Lirası ile yapılması gerektiğini söyledi. Konu ile ilgili olarak 38 Kent Tv ve Kayseri Olay Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Gülsoy, “Kayseri her zaman sayın Cumhurbaşkanımızın ve devletimizin yanında olmuştur. Bu konuda da Kayserililer üzerlerine düşeni yapacaktır” dedi.

ÖMER GÜLSOY:DEVLETİMİZİN YANINDA OLMALIYIZ

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy yaptığı açıklamada, “Öncelikle şunu söyleyim. Biliyorsunuz ekonomimize saldırı oluyor. Dövzi kurlarında farklı bir oynaklık var. Bizimle uğraşanlar ekonomimize saldırıyorlar. Biz diyoruz ki yerli ve milli olmalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanımız yerli ve milli olmanın milli para ile olacağının üzerinde duruyorlar. Bu nedenle kendi iş dünyamızda da bir yabancı para ile hareket edilmesi ne kadar doğru olabilir elbette soru işareti getiriyor akıllara. Hem üyelerimizin menfaati ve hem de milli paramızın daha rantabl olması için AVM’lerde kiralamalar Türk Parası ile yapılmalıdır. Bir kısım AVM’de bu yapılmaya başlandı. Türkiye’de 415 e yakın alış veriş merkezi var. Yüzde 10 gibi çok küçük bir bölümü Türk Lirasına dönüş yaptı. Kalanlarında  Tl’ye geçiş olmalıdır. Bir kur sabitleyip bu kur üzerinden Türk Lirası olarak anlaşmalar yapılmalıdır” dedi.

Emlak alım ve satımları konusunda da Türk Lirası’na dönüş olması gerektiğinin altını çizen Gülsoy, “ Özellikle emlak satışlarında da TL’ye dönüş olmalı. Onlarında bu saatten sonra, kendi milli paramıza dönmeleri ve Türk Lirası üzerinden alış-veriş yapmaları gerekmektedir. Ticarette karlılık oranları girdilere göre yapılıyor. Biz de esnaf arkadaşlarımıza sabretmelerini ve TL’ye dönmelerini istiyoruz. Elbette bu girdileri düşünmek gerekiyor. Esnaf arkadaşlarımıza iş adamlarımıza panik yapmamalarını söylüyoruz. Bunun tüketicilere yansımalarını da engellemeliyiz. Doların bu kadar yükselmesini gösteren açık bir veri de yok. Dövizde ki yükselişin ekonomik bir saldırıdan kaynaklandığı ortada. Döviz üzerinde kiraladıkları zaman iş adamlarımızın çok büyük kayıpları oluyor. Bu haksızlıktır açıkçası” dedi. Kayseri’nin, kiralamalarda Türk Lirasına geçişi yapan ilk illerden biri olduğunu vurgulayan Gülsoy açıklamasına şöyle devam etti. “Kayseri, TL’ye geçişte ilk öne çıkan illerden biri. 2017 yılında sayın Cumhurbaşkanımız Kayseri’de mitingde de bu yönde ki çağrısına ilk destek veren illerden olmuştur. Bu desteğimizi devam ettirmeliyiz. Biz Kayseri olarak sayın Cumhurbaşkanımızın ve Devletimizin uzattığı eli hiç boş bırakmadık. Şimdi daha çok ve hızlı olmalı. Türk Lirasına sahip olduğumuzu göstermek için bu hassas dönemde üyelerimiz de Türk Lirasına sahip çıkmalılar.”

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nursaçan;

”FIRSATÇILARIN YANINA DEVLET BIRAKMASIN"

Organize Sanayi Bölgesi yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Döviz ile karalamalara tepki göstererek, “Bu ülkede yaşıyorsak, bu ülkenin havasını soluyorsak başka ülkenin paraları ile alış-veriş yapmamalıyız” dedi. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nurşaçan 38 Kent TV’de katıldığı programda dövizle kiralamalar konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin sıkıntılı bir süreçten geçtiğinin altını Çizen Nursaçan, “Milli duruş her zaman çok önemli. O zaman biz kendi değerlerimize sahip çıkmalıyız. Türkiye’nin havasını soluyorken dövizle kira devri son bulmalıdır. Biz Kayseri’de yaşayan arkadaşlarımıza, mülk sahiplerine Türk Lirası ile kira yapmalarını söylüyoruz. Yapmayan da zaten hesabını verir. Bu memlekette yaşıyorsak başka ülkenin parası ile işyeri kiralama ve satış dönemi bitmelidir. Bakanımızın yaptığı açıklamayı olumlu ama gecikmiş bir karar olarak değerlendiriyorum. Fırsatçılıktan kimse fayda sağlamaz. Böyle günlerde birlik ve beraberlik de önemli. Bundan sonra milli ve yerli üretime daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Başka ülkelerin parası ile alış-veriş yapmamalıyız. 15 Temmuzda yapamadıklarını bu gün yapmaya çalışıyorlar. Biz de bunlara dolar stoku yaparak, dolarla alış veriş yaparak çanak tutmamalıyız. Devletimiz bu konuda mücadele ederken fırsatçılık yapanların yanına devletimiz bunu bırakmamalıdır.Fırsatçıların yanına hükümetimiz devletimiz koymasın” dedi.

 MEHMET BÜYÜKSİMİTCİ: “KİRACI BULUMUYACAKLAR”

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, döviz ile kiralama döneminin so bulmuası gerektiğini söyledi. Mülk sahipleri ve kiracıların Türk lirası üzerinden anlaşmaları gerektiğini vurgulayan Büyüksimitci, “dövizde ısrar ederlerse kiracı bulamayacaklar”dedi.

KSO Başkanı Büyüksimitci yaptığı açıklımada şunları söyledi. “Türkiye’de yaşıyoruz. Türk lirasını daha güçlendirme adına hem kiraların hem yurt içinde yapılan ticaret Türk lirası ile olması gerekiyor. Düşünün ki tamamen yurt içinde çalışan AVM’lerde diğer mağazası ve dükkanı olan dövizle kirada oturuyor.  Bugün geldiğimiz durum ortada. Mal sahipleri de kiracılarda mağdur. Böyle bir mağduriyet yaşamama adına bunu fırsat bilip Türk lirasına dönülmesi gerekiyor. Paranın değeri ile ilgili kayıp söz konusu olursa adilane olarak TEFE ve TÜFE’ye bağlanır.  Çünkü nihayetinde ticarette asıl olan karışıklı rıza ve adil çözüm olması. Karışıklı oturup görüşüldüğü zaman kimsenin itirazı olmaz. Enflasyon yüzde 2 iken ona göre artış oluyor. Yüzde 12 ona göre artış olur. Ne kiracı ne de kiraya veren mağdur olmaz. Hiç kimse de bugün yaşamış olduğumuz sıkıntıyı yaşamış olmaz. Çok isabetli bir açıklama. Sayın bakanımıza teşekkür ediyoruz. Keşke bu işleri sürekli böyle yapsak da sayın bakanımız da böyle açıklama yapmak zorunda kalmasaydı daha iyiydi. Sayın bakanımız olması gerekeni söyledi. Serbest ekonomi de böyle bir zorlama olmayabilir. Piyasa şartları bunu zorlayacak zaten. Dövizde halen kiralamada ısrar eden mal sahipleri kiracı bulamayacaklar. Dolayısıyla bunu bırakmadan adilane olarak kendilerinden kiracılarına teklif giderse çok iyi olur.  Ve piyasa şartları bunu kaldırabilecek ölçüde değil. Ne oldu ki artışı kira olarak insanlar versin ve bunu kazanmaya çalışsın. Bu adil çözüm değil. Adil durum değil. Ben inanıyorum böyle bir yaptırama gerek kalmadan piyasa kendi içinde bu işi çözecek diye inanıyorum. “

(Haber Merkezi)