Döviz yükseliyor asgari ücret eriyor

Merkez Bankasının faiz kararı sonrası artışa geçen Dolar ve Euro'nun yükselişini tüm ülkede olduğu gibi Kayserili vatandaşlarda yakından takip ediyor. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Döviz yükseliyor asgari ücret eriyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığından Para Politikası Kurulu ilk toplantısını geçtiğimiz gün yapmıştı. Para Politikası Kurulunun Haziran toplantısında politika faizini yüzde 8,5’dan yüzde 15’e çıkartmıştı. Kararın ardından, tüm yurtta olduğu gibi, Kayseri’de de yakından takip edilen döviz kurları son 24 saatte serbest piyasada ciddi yükseliş gösterdi. 

 


Merkez Bankasının politika faiz kararı öncesi son bir haftadır serbest piyasada 23,5 TL fiyatından yatay olarak seyreden Dolar kuru Para Politikası Kurulu’nun kararı sonrası son 24 saatte serbest piyasada 25,70 TL’ye kadar yükseldi. TL’nin Dolar karşısında değer kaybı yüzde 10 civarına yaklaştı.
Karar sonrası Euro’da da tablo değişmedi TL’nin değer kaybı artarken karar öncesi son bir haftadır serbest piyasada 25,8 TL fiyatından yatay olarak seyreden Euro kuru Para Politikası Kurulu’nun kararı sonrası son 24 saatte serbest piyasada 27,90 TL’ye kadar yükseliş gösterdi. TL’nin Euro karşısında değer kaybı yüzde 8 civarına yaklaştı.

 


27 AYDIR İLK KEZ FAİZ ARTIRILMIŞTI
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığından Para Politikası Kurulu ilk toplantısını geçtiğimiz gün yaparak 27 aydır ilk kez politika faizini yüzde 8,5’dan yüzde 6.5 puan yükselterek yüzde 15 yapmışlardı.
ASGARİ ÜCRETTE KAYIP 40 DOLARI GEÇTİ
20 Haziran 2023 Salı günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücreti açıklamış yüzde 34 oranında zam yapılarak asgari ücretin Temmuz 2023’den itibaren 11,400 TL olduğunu duyurmuştu. Asgari ücret açıklandığında 11,402 TL Dolar kuru olarak 486 Dolara denk gelirken son 24 saatte asgari ücrette Dolar olarak kayıp ise 40 Doları geçmiş oldu.

Döviz kurundaki yükselişe Merkez Bankasından müdahale gelip gelmeyeceği ise merak konusu oldu.