Dinamit fabrikasına kapılar tamamen kapandı mı?

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine kurulması planlanan dinamit fabrikası hakkında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Olay Türk TV ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Dinamit fabrikasına kapılar tamamen kapandı mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Pınarbaşı İlçesi’ne Aşağıbeyçayır ile Eğrisöğüt Mahalleleri arasında Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından “Patlayıcı Madde” tesisi kurulması için başlatılan çalışmalar vatandaşların tepkisi ile karşılanmıştı. Vatandaşların tepki gösterdiği tesis önce ÇED raporu alamadı. Bunun üzerine firmanın ÇED raporu almadan imalat yapabilmek için girişimde bulunduğu ileri sürülürken geçtiğimiz günlerde Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi konuyla ilgili dikkat çeken bir adım atmıştı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisinde yapılan oylamada patlayıcı madde kurulmasına yol açan imar değişikliğinin iptali oy birliği kabul edilmişti.

Mevcut konuya ilişkin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Olay Türk TV ekranlarında konuştu. ‘Yüz Yüze’ programına katılan Başkan Büyükkılıç, Gazeteciler Osman Çiftci ile Cem Atakan’ın sorularını yanıtladı. Bölge halkının merakla takip ettiği dinamit fabrikası hakkında konuşan Başkan  Büyükkılıç, Meclis gündeminde konuyu reddettiklerini söylerken, “Hiçbir zaman orada yasalara aykırı uygulama çalışması söz konusu olmaz. Ancak Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi şu anda bu konuyla ilgili bizim meclisimize gelen gündemi reddetmiş olarak üzerine düşeni yaptı.” ifadelerini kullandı.

Peki konu tamamen kapandı mı?

Gazetecilerin, “Kapılar tamamen kapandı mı?” sorusuna da yanıt veren Büyükkılıç, “Kapatma yetkisi bende değil. Meclis boyutuyla ben üzerime düşeni yaptım. Zaten bunu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Valiliğimizin diğer kurum ve kuruluşları bakanlık değerlendiriyor. Bu şehrimiz için riskli bir yatırım falan da değil. O bölgedeki insanların hassasiyeti diyelim. Bu konuda bu ne yeni bir çalışma, ne bunun gibi belki onlarca yapılan çalışmalar var. Şehrimiz için demiyorum Türkiye'de. Gerekli önlemler alarak bu çalışmalar da yapılır, yapılmaya devam eder. Daha uygun bir yer varsa araştırılır.” dedi.

‘Ekonomiye katkı boyutu var’

Büyükkılıç fabrika için işin ekonomik bir boyutu olduğunu da aktarırken şu ifadeleri kullandı; “Burada çalışacak işçi boyutu var. Ekonomiye katkı boyutu var. Yasal çerçevede mevzuatın kurallarına uygun olarak ben inanıyorum ki ilgili firmada anlayışla zaten yaklaşıyor. İnsanların bazen bu yöndeki iyi niyetleri başka mecralara doğru siyaseten yönlendirilmeye çalışıyor. O noktada olmamalıyız. Bu yatırım gerekir mi? Fizibi mi? Reel mi? O bölgeye uygun mu? Onun çevre etki boyutu var vesaire. Hepsi inceleniyor. Ve oradaki halk ile de gerekli değerlendirme çalışması da yapılıyor.

Sonrasında bazen bu beni o sırf bu proje için demiyorum. Genel manada söylüyorum. Bunu diğer maden şirketleriyle ilgili de yaşıyoruz, duyuyoruz, görüyoruz. E tabii ki işin halk boyutunu asla göz ardı etmeyiz biz, edemeyiz. Ama bunu da makul şekilde izah ederiz. Mevzuatta müsaitse harekete geçin. Yoksa üzerinde gerekli yapılır dediği gibi bir başka yerde bu çalışmanın yapılması için yardımcı olunur. Olay bundan ibaret.”

‘Oy birliğiyle reddedildi’

Bölge halkının tedirgin olmaması gerektiğini ifade eden Büyükkılıç, “Yatırımcıyı da elimizin tersiyle itmemeliyiz. Oradaki insanların görüşlerini de göz ardı etmemeliyiz. Önemsemeliyiz diye ben buradan belirtiyorum. Eğrisöğüt Mahallemizin güzel insanları tedirgin olmalarına gerek yok. Valimiz de bu konuda hassastır. İlgili ilgili müdürlerimiz de, belediyemizde Pınarbaşı oradaki belediyemizde zaten el birliğiyle gerekli çalışma yapıyoruz. Sonra bu konu mevcut meclise geldiğinde oy birliğiyle reddedildi. Yani ben bunu siyaseten biz reddettik mantığında da yaklaşmıyorum. Siyaseten oy çokluğu da değil. Oy birliğiyle reddedildi.” diye konuştu.

 

PATLAYICI İMALATINA BİR ENGEL DE BELEDİYEDEN HABERİ İÇİN TIKLAYIN