B sürücü belgesi olanlar dikkat! Yeni yönetmelikte A1 detayı

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle B sınıfı ehliyet sahipleri artık belirli koşullar dahilinde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecekler... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

B sürücü belgesi olanlar dikkat! Yeni yönetmelikte A1 detayı

İçişleri Bakanlığı'nın "Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazetenin bugünki sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tüm yurtta olduğu gibi Kayseri'de de B sınıfı ehliyet sürücüleri tarafından yakından takip edilen "125 cc motosiklet kullanabilecekler mi?" sorusu yanıtını buldu. 

Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte B sınıfı ehliyet sahiplerine önemli bir avantaj getirildi. Artık B sınıfı ehliyeti olanlar belirli koşullar dahilinde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecekler.

Dikkat yönetmelik yayınlandı! B sürücü belgesi 125 cc motosiklet kullanabilecek mi?

Yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc'ye kadar olan motorları kullanabilmesi için şu koşullar aranacak:

  • Deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak,
  • Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte iki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımak,
  • Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak,

Bu koşulları sağlayanlar, belirlenen direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak uygulama sınavını başarıyla geçtikten sonra Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen A1 sınıfı sertifikayı alabilecekler. Böylelikle, Türkiye sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletleri sürme yetkisi kazanacaklar.

Dikkat yönetmelik yayınlandı! B sürücü belgesi 125 cc motosiklet kullanabilecek mi?

Yönetmelikte ayrıca, sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kodun ekleneceği ve bu durumun sürücü belgesi üzerine ayrıca yazılmayacağı belirtiliyor. Ancak isteyen kişiler, sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler. Ayrıca, yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girecek ve İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ulaştırma ve Altyapı bakanları tarafından birlikte yürütülecek.

A1 sınıfı sürücü belgesi 125 cc'yi aşmayan ve 11 kW gücü geçmeyen motosikletleri kullanabiliyor. Özellikle A1 belgesi için motosikletin 11 kW güçü geçmemesine dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Dikkat yönetmelik yayınlandı! B sürücü belgesi 125 cc motosiklet kullanabilecek mi?

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik için TIKLAYINIZ