Dikkat çeken düşüş! 'Kayseri 6'dan 11'inci sıraya geriledi!'

'Ey sadece kendilerini ve yandaşlarını uçuran, halkı unutan ekonomistler, Kayseri'nin potansiyeli yok oluyor' diyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta da kan kaybetmeye devam ettiğini söyledi.

Dikkat çeken düşüş! 'Kayseri 6'dan 11'inci sıraya geriledi!'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, Kayseri’nin tarım ve hayvancılıkta da kan kaybetmeye devam ettiğini söyledi. Tarım alanlarındaki azalış, üretimdeki sıkıntılar sürerken hayvancılıkta da sorunların çığ gibi büyüdüğünü dile getiren Özer, bu acı tablonun rakamlara da yansıdığını belirtti. 
KAYSERİ’DE SON 18 YILDA TOPLAM TAVUK SAYISI YÜZDE 36,01 AZALDI
“Tarım alanları da giderek azalıyor. Kayseri tarım alanı sıralamasında 6’dan 8’e geriliyor. Bununla birlikte üretim azalıyor,  üreten eller üretimi bırakıyor” diyen Özer, tavukçuluk sektöründe yaşanan tabloyu da gözler önüne serdi. Yaşanan hayat pahalılığının, zamların AKP’nin üretimden uzak, sürekli tüketime dayalı kötü yönetiminden kaynaklandığına da dikkat çeken Özer, “Kayseri’de son 18 yılda toplam tavuk sayısı yüzde 36,01 azaldı. Kayseri’de yumurta tavuğu sayısı son 4 yılda sert düşüş gösterdi. 2018-2021 arasındaki düşüş oranı yüzde 38,01 oldu” diye konuştu. 
KAYSERİ, YUMURTA TAVUĞU VARLIĞI İL SIRALAMASINDA 6’DAN 11’İNCİ SIRAYA GERİLEDİ
CHP İl Başkanı Ümit Özer, şunları söyledi: Kayseri’de toplam tavuk sayısı 2004 yılında 5.191.460 adet iken 2021 yılında bu rakam 3.322.221 âdete geriledi. Kayseri’de yumurta tavuğu sayısı son 4 yılda sert bir şekilde düştü. 2018-2021 arası düşüş yüzde 38,01 oldu. Son 4 yıldaki azalış ise 1.834.410 adet. Kayseri, yumurta tavuğu varlığı il sıralamasında 2006 yılında 6’ncı il iken, AKP’nin politikalarıyla bu alanda da gerileme devam etti ve kent 2021 yılında 11’inci sıraya geriledi.
KAYSERİ’DE ET TAVUĞU SAYISI DA AKP İLE SON 18 YILDA YÜZDE 88,83 AZALDI!
CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, Kayseri’de et tavuğu sayısının da AKP ile son 18 yılda yüzde 88,83 azaldığını belirterek, “Bu alanda da azalış 2.631.850 adet oldu. Kayseri’nin toplam tavuk sayısındaki payı 2004 yılında yüzde 1,75 iken 2021 yılında yüzde 0,85’e geriledi. Yumurta Tavuğu sayısındaki payı 2004 yılında yüzde 3,79 iken 2021 yılında yüzde 2,47’ye geriledi. Yine et tavuğu sayısındaki payı 2004 yılında yüzde 1,24 iken 2021 yılında yüzde 0,12’ye düştü. Her zaman dediğimiz gibi yıllardır aynı yüzler, aynı sözler bu kötü tablonun sebebiler. Artık yeter. Kayseri bu kötü tabloyu, sürekli kaybetmeyi hak etmiyor” dedi.
AKP’NİN KÖTÜ YÖNETİMİ HEM ÜRETİCİLERİ HEM DE TÜKETİCİLERİ ZARARA UĞRATMAYA DEVAM EDİYOR
Diğer sektörlerde olduğu gibi tavukçuluk sektörünün de kaderine terk edildiğini ifade eden Özer, “Hayvan sayısı azalıyor, firmalar ya küçülüyor ya iflas ediyor, sektör daralıyor. Hal böyle olunca arz talep dengesi bozuluyor ve zamlar ardı ardına geliyor. Vatandaşın alım gücü düşüyor ve alamıyor. Kısacası AKP’nin kötü yönetimi hem üreticileri hem de tüketicileri zarara uğratmaya devam ediyor” diye konuştu.
MALİYETLERİ KARŞILAYAMAYAN, SIKINTIYA DÜŞEN ÜRETİCİLER ÜRETİMDEN ÇEKİLİYOR
Sektörün destek beklediğini ancak AKP’nin her zaman olduğu gibi feryatlara kulak kapattığını kaydeden Özer,  yem ve enerji maliyetlerinde yaşanan afakî artışlara da vurgu yaparak, “Üreticiler, bu şartlarda üretim yapamıyor. Tıpkı büyükbaş hayvancılıkta yaşanan acı tablo tavukçuluk sektöründe de yaşanıyor. Maliyetleri karşılayamayan, sıkıntıya düşen üreticiler, kümes kapatıyor. Böylece üretim azalıyor, fiyatlar artıyor. Bu da her zaman olduğu gibi vatandaşı olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
SADECE KOLTUKLARINI VE RANTLARINI KORUMAK İÇİN YILLARDIR  ‘KAYSERİ İŞİNİ BİLİR’ DEDİRTENLER, ŞEHRİN KAYBEDİŞİNİ, VATANDAŞIN TÜKENİŞİNİ SADECE SEYREDİYOR!
Kayseri’nin başta IPARD olmak üzere teşviklerden, desteklerden de yararlanamadığını ifade eden Özer, “Teşvik adaletsizliği yüzünden de Kayseri hak ettiğini de alamıyor. Çevresindeki iller IPARD’A dâhil iken, sadece koltuklarını ve rantlarını korumak için yıllardır  ‘Kayseri işini bilir’ dedirtenler ve şehrin kaybedişini, vatandaşın tükenişini seyredenlerin bu şehre fayda sağlamadıkları, sağlayamayacakları da apaçık ortada. Saraydan bakanların ve sadece saraya bakanların Kayseri’ye kaybettirdikleri giderek artıyor. İlçeler kan kaybediyor, göç veriyor, üreten eller kaderine terk ediliyor, üretimden el çektiriliyor.” şeklinde konuştu. 
EY SADECE KENDİLERİNİ VE YANDAŞLARINI UÇURAN, HALKI UNUTAN EKONOMİSTLER, KAYSERİ’NİN POTANSİYELİ YOK OLUYOR
AKP iktidarına seslenen Özer, “Yaşananlar ortada. Şimdi soruyoruz; ey sadece kendilerini ve yandaşlarını uçuran, halkı unutan uçan ekonomistler, Kayseri, kırsal kalkınma desteklerinin verildiği IPARD’A neden alınmadı, alınmıyor? IPARD’A bağlı 42 İl teşvik ve desteklerden faydalanırken, Kayseri’nin tarım ve hayvancılık potansiyeli yıllardır, aynı yüzler yüzünden göz göre göre yok ediliyor. Kayseri bu kötü yönetimi, bu unutulmuşluğu hak etmiyor” dedi.
BU DÜZEN BÖYLE GİTMEZ. ARTIK DUR DEMENİN ZAMANI GELDİ
“Bu düzen böyle gitmez. Artık dur demenin zamanı geldi” ifadelerini kullanan CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dediği gibi, halkın iktidarında söz veriyoruz; üreten, hakça paylaşan Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Üretimi teşvik edeceğiz ve destekleyeceğiz. Bizim iktidarımızda kaynaklar birkaç kişiye değil, herkese eşit dağıtılacak. Üreten eller, milli gelirden hak ettiği payı da alacak, alın teri bizim için hep baş tacı olacak. Türkiye kazanacak, 85 milyon vatandaşımız kazanacak. Sözümüz söz; ne ezen, ne ezilen, insanca, hakça bir düzen ya gelecek ya gelecek. Asla umutsuzluk yok, geliyor gelmekte olan” diye konuştu.