Develi'de 'Havadan Külliye'

Medeniyetler beşiği Anadolu'nun simge eserlerinden olan Havadan Külliyesi, Develi'deki tarihe şahitlik eden onlarca tarihi mekândan sadece bir tanesi. Havadan Külliyesi hakkında detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Develi'de 'Havadan Külliye'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri doğası, kültürü, mimarisi ve tarihi yapıları ile dikkat çeken İç Anadolu’nun en önemli şehirleri arasında yer alıyor. Tarihe şahitlik eden Kayseri’nin ilçeleri de güzellikleri ile göz dolduruyor. Kayseri’nin Develi ilçesi onlarca tarihi mekâna ev sahipliği yapıyor. İşte onlardan birisi Havadan Külliyesi…Develi'de 'Havadan Külliye'Develi’de bulunduğu mahalleye adını veren Havadan Külliyesinin vakıfnamesinde geçen ‘Erik Ağacı Köyü’nün günümüzdeki adı Havadan mahallesidir. Develi'de 'Havadan Külliye'Eski bir mezarlığın ortasında yer alan külliye, farklı konum ve planlara sahip iki ayrı yapıdan oluşuyor. Kuzey tarafında Türbe ve Mutfağın yer aldığı yapının Güneyinde ise, doğu batı doğrultusunda planlanmış Avlu- Mescit Tekke ve Türbeden oluşan iki bölüm bulunuyor. Develi'de 'Havadan Külliye'Birinci bölümdeki yapının etrafı 1 metre kalınlıkta 2 metre yüksekliğinde kademeli bir duvarla çevrilmiş. Sekizgen planlı türbenin giriş kısmının sağında mutfak yer alıyor. Develi'de 'Havadan Külliye'Külliyenin en eski yapısı olan türbe, kesme taştan inşa edilmiştir. Kıble yönünü belirleyen mihrabın üstünde yazısız kitabelik bulunuyor. Develi'de 'Havadan Külliye'Havadan Külliyesi ile ilgili en eski kayıtlar, Fatih Sultan Mehmet döneminde Karaman Eyaleti Vakıfları Defterindeki arşiv belgeleridir. Kayıtlarda Develi Kabak Şeyh adına Padişahın hükmü ile “Erik Ağacı Köyü olarak sipahiyelere 500 akça verildiği kayıtlıdır.

Fatih Sultan Mehmet döneminde Hacı İbrahim adlı kişinin defnedildiği mezarın çevresinde, zamanla artan ziyaretçi nedeniyle ihtiyaçların karşılanması için külliyenin genişletildiği anlaşılıyor.
Havadan Külliyesi ile ilgili Develi Belediyesi de bir paylaşım yaptı. Videoda külliyenin iç ve dış kısmına ilişkin görüntüler yer aldı.