Deprem Uzmanı: 'Bağıra bağıra söyledim' demek ile...

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medyada yaptığı açıklamalarla dikkat çekiyor. Deprem uyarıları ve bilimsel açıklamalarla kirli bilgilerin önüne set kuran Demirtaş, geçtiğimiz aylarla Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'ün 'Bağıra bağıra söyledim' ifadeleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Detaylar Kayseri Olay Haberde...

Deprem Uzmanı: 'Bağıra bağıra söyledim' demek ile...

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çekti. 35 yıllık tecrübesiyle halkı bilimsel olarak bilgilendiren Demirtaş, yanlış ve kirli bilgilerin önüne geçmek için yoğun çaba sarf ediyor. Sosyal medya paylaşımlarının yanı sıra yaptığı canlı yayınlarla da deprem konusunda halkı bilinçlendiren Demirtaş, Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'ün, “Bağıra bağıra söylüyorum” açıklamasına atıfta bulunarak, "Deprem (6 Şubat 2023) olduktan sonra, 3 yıl önce bağıra bağıra söyledim demek ile deprem olmadan önce, 3 yıl sonra olacak demek arasında çok ince bir çizgi vardır. Bu ince çizgi, insanların aklıyla dalga geçerek algı yapmaktan öte bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

Dr. Ramazan Demirtaş: Kimi uyarıyor?

Bir vatandaşın, "Hocam Allah aşkına bir cevap verin lütfen, Naci Görür son dönemde Bingöl ile ilgili ciddi uyarı yapıyor. Sizin bu konuda muhakkak söyleyeceğiniz bir sözünüz olmalı. Selam ve Saygılar sunuyorum kıymetli Hocam," sorusuna da yanıt veren Demirtaş, "Kimi uyarıyor? Halkı mı? Devleti mi? Yerel yöneticileri mi? O zaman sorun kendisine; bu deprem ne zaman (birkaç gün-hafta-ay içinde mi) olacakmış? Somut verisi neymiş? Ne öneriyormuş? O il ve ilçe halkı dışarıya, çadırlara ve konteynırlara mı çıksın? Göç mü etsinler?' şu açıklaması yaptı. Demirtaş, bilimsel verilere dayanmayan tahminlerin gerçeği yansıtmadığının altını çizerek, halkı paniğe sevk etmenin doğru olmadığını bir kez daha dile getirdi. 

Naci Görür ne demişti?

Bir süre önce Kayseri ile ilgili yaptığı 'Fay hattı üzerinde yaşayan iller' açıklamasıyla dikkat çeken ve kentte de vatandaşlarca açıklamaları takip edilen ünlü Yer Bilimci Prof Dr Naci Görür, bir süre önce 7 ve üzerinde deprem oluşturma kapasitesi olan illeri sıralamış ve şu uyarıyı yapmıştı: 'Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Maraş, Hatay gibidir" diyerek, dikkatleri üzerine çekmişti.

Görür, 'Bağırıyorum Tunceli’ye dikkat edin diye' ifadesiyle, 'Bunu söylerken de laf olsun diye değil. Bilimsel verilere göre ön görüde bulunuyoruz. Bilimsel veriler ön görüyü gösteriyor. Sadece ben değil bütün yer bilimciler bunu yapıyor. Sadece Tunceli demiyorum, Adıyaman’la Hakkâri arası bütün yerleşim alanları için de dikkatli olunması gerektiğini söylüyorum. Bu uyarıları yaparken çok ayrıntılı araştırmalardan verilerden değil, bizim deprem etken ve öngörülerimiz zaten Türkiye’nin jeolojik çatısını oluşan fayları özellikle levha sınırlarının davranışlarını bildiğimiz için o tecrübe ile biz öngörüde bulunuyoruz. Yoksa depremi tahmin etmiyoruz. Erzincan’da 1990’da olan deprem, asıl büyük deprem 1939 depremi, Erzincan’ın Bingöl Karlıova arasındaki o Kuzey Anadolu Fayı biz ona Yedisu fayı diyoruz, 1784’te en son deprem üretmiş. Biz biliyoruz ki Kuzey Anadolu Fayı 250 senede deprem üretir 1784+250 koyarsan bu zamanlara geliyoruz. Periyodu dolmuş' şeklinde açıklama yapmıştı.