Cıngı, 'Erciyes kendini defalarca amorti etmiştir'

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, TBMM'de Erciyes Dağı'nın Kayseri'ye kazandırdığı turizm potansiyelini anlattı. Cıngı 'Erciyes kayak merkezleri yatırımlar tamamlanıp hizmete girdikten on yıl sonra Kayseri'de yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ekonomi oluşturmuştur' dedi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Cıngı, 'Erciyes kendini defalarca amorti etmiştir'

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 42. Birleşiminin Dördüncü Oturumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin turizm sektöründeki başarılarına odaklandı. Milletvekili Cıngı, Türkiye'deki turizmin 1980'li yıllardan itibaren büyük bir gelişim gösterdiğini ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Cıngı, 'Erciyes kendini defalarca amorti etmiştir'

‘Türkiye turizmi 2023'te rekorlar kırarak 52 milyon turiste ev sahipliği yapacak’

Milletvekili Cıngı: “Türkiye'de turizm, 1980'li yıllardan itibaren önemli bir gelişim göstermiş ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan bir sektör haline gelmiştir. Son dört yıl içinde yaşanan Covid-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna savaşı ve depreme rağmen Türkiye turizmi 2023'te rekorlar kırarak 52 milyon turiste ev sahipliği yapacak ve milli gelire 60 milyar dolarlık bir katkı sağlayacaktır” dedi.

Cıngı, 'Erciyes kendini defalarca amorti etmiştir'

‘Ülkemiz için büyük bir talihtir’

Covid-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna savaşı ve depreme rağmen Türkiye'nin turizmde rekorlar kırmaya devam ettiğini ifade eden Milletvekili Cıngı, bu başarının arkasında Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un proaktif ve etkin yönetim anlayışının olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, turizm sektöründeki işletmecilere ve aktörlere teşekkürlerini sundu.
Milletvekili Cıngı: “Bu en çetrefilli dönemde Türkiye'de turizmi en iyi bilen isimlerden birisinin Turizm Bakanı olması ülkemiz için büyük bir talihtir. Bu başarıyı sağlayan Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'a proaktif ve etkin yönetim anlayışından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bakanlığımızın tüm çalışanlarını katkılarından dolayı tebrik ediyor, bilhassa da turizm sektöründeki bu başarı hikâyesini yazan ve büyük riskler alarak yatırımlarına devam eden bütün işletmecilere ve bütün turizm aktörlerine teşekkür ediyorum” dedi.

Cıngı, 'Erciyes kendini defalarca amorti etmiştir'

‘Dağ ve kış turizmi stratejik bir önem taşımaktadır’

Konuşmasında, Türkiye'nin turizm potansiyelini daha iyi değerlendirmek için kış turizmine ve dağ turizmine odaklanmanın stratejik bir önem taşıdığını belirten Milletvekili Cıngı, bu bağlamda Kayseri'nin Erciyes Kayak ve Kış Turizm Merkezi'nin başarılı bir örnek olduğunu dile getirdi. Erciyes'teki yatırımların, uluslararası standartlarda bir kayak merkezi oluşturulmasını sağladığını ve bölge ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek Milletvekili Cıngı; “Bu başarıyla beraber şunu da ifade etmemiz gerekir ki: Turizm, cennet vatanımızda Antalya, Muğla, İzmir gibi illerimizde kıyı şeridinde deniz, güneş, kumsal temelinde büyümüş, emsalsiz dağlarla kaplı coğrafyamızda kış turizmi yeterince gelişme gösterememiş, bilhassa muhteşem dağlara sahip Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki dağlar ülkemiz turizmine kazandırılamamıştır. Bu noktada turizm gelirimizi arttırmak ve turizmde mevsimselliği bertaraf etmek için dağ ve kış turizmi stratejik bir önem taşımaktadır” dedi.

Cıngı, 'Erciyes kendini defalarca amorti etmiştir'

‘Kayseri’de yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ekonomi oluşturdu’

Kayseri Erciyes AŞ'nin kurulmasıyla birlikte, turist çekme ve sürdürülebilirliği sağlama konusunda önemli adımlar atıldığını belirten Milletvekili Cıngı, Erciyes'in uluslararası arenada tanıtımı ve turist çekme konusundaki başarısını öne çıkardı.

Milletvekili Cıngı: “Memleketim Kayseri’de Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin Başkanlığı döneminde Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Erciyes master planı kapsamında profesyonelce oluşturduğu Erciyes Kayak ve Kış Turizm Merkezi bunun çok iyi bir örneğini teşkil etmektedir. Bu plan kapsamında 19 adet gondol, teleferik, telesiyej gibi mekanik tesisler inşa edilmiş, toplam 112 kilometre uzunluğunda 41 adet pist oluşturulmuş, 154 adet makine marifetiyle suni kar üretilerek pistlerin açılması garanti altına alınmıştır. 
Otoban genişliğinde oluşturulan dağ yollarıyla uluslararası Kayseri Havaalanı’ndan yirmi beş dakikada, şehir merkezinden on beş dakikada ulaşılabilen konaklama, yeme, içme ve eğitim gibi birçok altyapının oluşturulduğu Alpler standardında bir kayak merkezi meydana gelmiştir. 
Daha da önemli şey bu turizm bölgesinde sürdürülebilirliği sağlamak üzere ülkemizin en etkin destinasyon yönetim şirketi olan Kayseri Erciyes AŞ kurulmuş ve bu şirket hem kayak merkezinin tek elden işletilmesini hem de global pazarlara açılmasını sağlamıştır. Erciyes AŞ yaptığı tanıtım, reklam, PR çalışmaları ve yurt dışı fuar katılımlarıyla yatırımlar hizmete girdikten birkaç yıl sonra yabancı turisti bölgeye çekmeye başlamış ve daha sonra da Rusya, Ukrayna, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden direkt charter seferleriyle bölgeye turist gelmesini sağlamıştır. 
Charterlar dışında bugün Hindistan’dan İngiltere’ye, Japonya’dan Latin Amerika’ya varıncaya kadar tüm dünyadan tarifeli seferlerle gelen binlerce turist de şehir ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. 
Erciyes kayak merkezleri yatırımlar tamamlanıp hizmete girdikten on yıl sonra Kayseri’de yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ekonomi oluşturmuş, dolayısıyla yapılan kamu yatırımı kendisini defalarca amorti etmiştir. 
Ayrıca, Erciyes’te yapılan “snowboard” ve diğer branşlardaki Avrupa kupaları, dünya kupaları Kayseri marka değerinin de tüm dünyada tanınmasını sağlamış önemli PR aktiviteleri olmuştur. Dağ turizminin uzantısı olarak meydana getirilen, yine Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi ve sondajla bulunan sıcak su Erciyes’i bir termal turizm merkezine dönüştürerek Erciyes’in on iki ay kullanımını sağlayacak önemli başarılar olarak kaydedilmektedir.”

Cıngı, 'Erciyes kendini defalarca amorti etmiştir'

Milletvekili Cıngı, Türkiye'nin diğer muhteşem kayak merkezlerini uluslararası standartlara yükseltip yurt dışına açarak ülkenin kış turizminde öne çıkmasının önemine vurgu yaparak, bu adımların hem ülke hem de bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirterek: “Sayın Bakanım, eğer kış ve doğa turizmi için stratejik “marketing” planı yapar, Uludağ, Palandöken, Kartalkaya, Yıldız, Kartepe, Davraz, Ilgaz ve Sarıkamış gibi muhteşem kayak merkezlerini uluslararası standartlara yükseltir ve yurt dışına açılmasına destek olursak ülkemiz, aynı zamanda bir kış turizm destinasyonu olarak ön plana çıkacak ve dağlarımız hem ülke ekonomisine hem de bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.” dedi