Camikebir Kentsel Yenileme Projesi'nde şok TOKİ ihalesi

Kayseri Suriçi Cami Kebir Kentsel Yenileme Projesi kapsamında TOKİ tarafından yapılan ihaleye sadece bir firma katıldı. Firma 182 milyonluk ihaleye 295 milyon lira teklif etti. Yaklaşık maliyetin 112 milyon lira üzerinde verilen teklif şaşırttı.

Camikebir Kentsel Yenileme Projesi'nde şok TOKİ ihalesi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Son dönemde kamu ihalelerinde şaşırtan gelişmeler yaşanıyor. Belediyeler tarafından yapılan bir çok ihaleye katılımcı çıkmazken bazı ihaleler de yaklaşık maliyetin çok üzerinde verilen teklifler nedeniyle iptal ediliyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Kayseri için yapılan bir ihaleye sadece bir firma katılırken firmanın verdiği teklif ise yaklaşık maliyetin 112 milyon lira üzerinde kaldı.

Aradaki şok eden fiyat farkı kamu müteahhitlerini temsil eden KAYMÜDER'in Başkanı Göker Gözütok'un sektörle ilgili gündeme getirdiği endişelerini ve taleplerini akıllara getirdi.

Bilindiği gibi Kayseri’de Düvenönü semtinde Tekden Hastanesi’nin yanıbaşında bulunan Karayolları Lojmanları yıkılarak TOKİ’ye verilmiş ve burada otel, ofis, dükkan inşaatları yapılması planlanıyordu.

Kayseri Suriçi Cami Kebir Kentsel Yenileme Projesi kapsamında yıkılacak otel ve işyerlerinin sahiplerine verilmesi planlanan binaların yapımı bir türlü gerçekleşmedi.

Daha önce ihale edilen inşaatın yapım işi müteahhidin temel attıktan sonra artan maliyetler nedeniyle iş bırakmasından dolayı ilerleyememişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) müteaahidin iş bıraktığı aynı inşaatı “Kayseri İli Kocasinan İlçesi Çandır Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Ofis ve Otel Binası İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adıyla yeniden ihale etti.

Yaklaşık maliyeti 182 milyon TL olan ihaleye tek firma katıldı.

İhalenin tek katılımcısı olan Kahraman İnşaat, 182 Milyon TL’lik ihaleye 295 milyon lira teklif verdi.

Yaklaşık maliyet ile teklif edilen fiyat arasında 112 milyon lira fazla fark olması dikkat çekerken TOKİ’nin ihaleyi bu rakamla onaylayıp onaylamayacağı ise merak konusu oldu.

KAYMÜDER Başkanı Göker Gözütok, artan maliyetler nedeniyle kamu ihalelerine müteahhitlerin katılamaz duruma geldiğini, katılan ender müteahhitlerin de olası fiyat artışlarına karşı yaklaşık maliyetin üzerinde teklifler verdiğini belirterek endişe ve taleplerini dile getirmişti.