Büyükşehir Meclisi'nde ulaşıma zam tartışması

Büyükşehir Meclisi'nde ulaşıma zam tartışması
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi toplandı. Toplantıda ağırlıklı olarak imar konuları görüşüldü ama MHP’li üyeler ulaşım zammını gündeme getirdi ve yapılan zammın geri çekilmesini istedi.

 

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşüp karara bağlamak için toplandı. Belediyenin Ekim ayı toplantısının ilk oturumunda 49 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.Büyükşehir Belediye Meclisi, Meclis Başkan Vekili Mehmet Savruk başkanlığındaki Meclis toplantısında Başkan Vekili Savruk toplantının başında Büyükşehir Belediyesi’ndeki bir atamayı hatırlatarak Fuat Soyal’dan boşalan Genel Sekreter Yardımcılığı’na bugüne kadar Etüt Projeler Daire Başkanlığı’nı yürüten Hamdi Elcüman’ın atandığını belirtti. Bu açıklama üzerine Hamdi Elcüman meclis üyelerine kendini tanıttı. Toplantıda daha sonra İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırlamış olduğu raporlar ağırlıklı olarak görüşüldü.

 

MHP’NİN EKİN EKİ TEPKİSİ SÜRÜYOR: KAPALI BİR DURUM

 Meclis’te söz alan MHP’li Meclis Üyesi Kazım Yücel, yine ekin eki şeklinde Meclis’e getirilen gündem maddelerine tepki gösterdi. Yücel, “Hata yapmayın sakin düşünün bizde sakin düşünelim Komisyona girmeden çıkmadan daha o madde üzerinden eki eki geliyor. Benzinlik mi derdimiz onu konuşalım niye ekinin eki getirdiniz orada da sağlık ocağı var bu asile girdi biz itiraz etsek de bilindiği gibi yol alınıyor Biz buradaki benzin istasyonuna değil Sağlık ocağna da itirazımız yok ama böylesine konumu az olan riski afet bölgesi gördüğümüz yerler çağ bağları gibi bölgede zenginleştirmekte. Bence örneği ortada herkesin kabul edeceği bir şey niye, çok katlı binalara giriyoruz? Çokta anlamış değilim Sahabiye’de girin, çözüm mümkün değil. Ben bunu anlatmaya çalıştım. Siz asıldan girdiğimizde benzinlik diye getiriyorsunuz.  Demek ki acele oluyor” ifadelerini kullandı. MHP Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Pınarbaşı Belediye Başkanı Dursun Ataş da, ekin eki ile konuların Meclis’te yeterince görüşülmediğini ifade ederek, “Bu çok kapalı bir” durum değerlendirmesi yaptı. Ataş, şunları söyledi, “Meclis’te nasıl bir yer çıkacak? Ticaret alanımı çıkacak başka alanlar mı çıkacak? Hem kamuoyunu hem de Meclisin bilmesi adına biz satışına hayır demiyoruz. Burada da evet de demeyelim. Konular ortaya çıktıktan sonra tekrar gündeme gelsin. Çok kapalı bir durum. Bu şekilde yanlış olduğunu düşünüyorum. Yanlış yapmaya gerek yok, gidip gelmesine gerek yok” Meclis’te söz alan MHP Tomarza Meclis üyesi Osman Koç ise ulaşım zammını gündeme getirerek zammın geri çekilmesi talebinde bulundu. En yüksek zammın Tomarza’ya yapıldığını ifade eden MHP’li Meclis Üyesi Osman Koç, zammın geri çekilmesi talebinde bulundu. Ancak bu konuda Ulaşım Daire Başkanlığı’nın olumsuz yanıt verdiğini ve UKOME’ye dilekçeyle başvuracaklarını söyledi. Koç, “Bu zam konusunda oranın düşürülmesi ile ilgili talebimiz olacak” dedi.

"HERKES VERDİĞİ OYUN VERDİĞİ CEZASINI ÇEKECEK”

 MHP Grup Başkanı Dursun Ataş ise yapılan zamlarda tutarsızlıkların olduğunu savundu. Ataş, “Maalesef mazottan tutunda her şeye zam geldi. Bu zamlarda neye göre düzenlediler, onu da bilmiyoruz ama burada büyük bir tutarsızlık var. Yüzde 50 bazında, yüzde 30, yüzde 25 oranlarında zam var. Bu ay boyunca kamuoyu hep bunu konuştu. Dikkat ediyorsanız, burada yeni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç var. Oy oylamasına göre ise katılıyorum. Osman Bey’in dediğine göre herkes verdiği oyun verdiği cezasını çekecek”

“5 TL VERİP MANYETİK KART ALSINLAR, ZAMDAN EN AZ ORANDAN ETKİLENSİNLER”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Beyhan ise zammı savunarak, “Vatandaş 5 TL verip manyetik kart aslın, zamdan en az orandan etkilensinler, öğrenciler de hiç etkilenmesin” açıklaması yaptı. Beyhan, “Ulaşım noktasında şehir içerisindeki ulaşım noktasında biliyorsunuz bu şehir içi ulaşımı en çok kullanan insanları mağdur etmemek açısından  iki grubumuz var. 50 binişlik 35 günlük bilet alan öğrencinin zammı sıfır. İkincisi de toplu ulaşımı kullanan devamlı kullanan şehir merkezindeki vatandaşlarımız açısından aynı şekilde. Seksen yedi bin beş yüz lira olan toplu bilet yüz TL’ye çıkartılmıştır. Yani basında yüzde –yüzde 70 zamlardan bahsediliyor ama şunu söyleyeyim tek kullanımlık biletler dikkate alınarak bu biletler İstanbul da 5 TL  Ankara’da 4 TL. Diğer şehirlerde 3 TL ama belediyemizde bu insanların çokta mağdur olmaması adına geçen yıl 2016 yılının Şubat ayından sonuna kadar öğrenciye, şehit yakını, gazi, dul yetimlere ve yaşlılara otuz üç milyon lira süspanse etti. Bu yıl içerisinde o süspanse miktarı yine aynı şekilde otuz beş milyon civarında bir süspanse edecek rakamdan bahsediliyor ama burada şu önemli konu var. Burada insanlar tekli biniş kartlara zam yapıldıysa o kadar ama tekli biniş kartlarınıza bir maliyeti var. Bu maliyetlerde insanlar manyetik kart alsınlar 5 TL verip, manyetik kart alsınlar. Yüksek fiyat bilet almaktan ise 5 TL verip manyetik kart alsınlar. Zamdan en az orandan etkilensinler, öğrenciler hiç etkilenmesinler”  dedi.

 “TOMARZA’YA YÜZDE 50 ZAM YAPILDI”

Daha sonra bir kez daha söz alan MHP Meclis Üyesi Osman Koç, Tomarza, örneği vererek, ulaşıma yüzde 50 zam yapıldığını belirtti. Koç, “Öncelikle Tomarzalı hemşerilerimin Meclis’te bulunanlara selamı var. Hemşerilerimiz der ki; Pınarbaşı’na yüzde 20 otobüs zammı Sarız a yüzde 20 Tomarza’ya yüzde 50 Bünyan’a yüzde 25. Biz yüzde 50’nin üzerinde oy verdiğimiz için zammı ona göre mi yaptılar? Bu zammı Pınarbaşı seviyesine Bünyan ve Sarız seviyesine getirsinler derler. Peki zam yok diyorsunuz ya, Tomarza bir önceki dönem 5 TL idi şimdi  7,5 lira yüzde kaç eder? Elli eder yani bu yalan değil” dedi.

Haber: Cafer ZENGİN