Büyükkılıç, 'Borç ne yaptınız?' sorusuna cevap verdi: Bizde borç olmaz!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 'Belediyenin borcu ne kadar?' sorusuna 'Biz de borç olmaz' yanıtını verince akıllara Sayıştay denetim raporları geldi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Büyükkılıç, 'Borç ne yaptınız?' sorusuna cevap verdi: Bizde borç olmaz!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, katıldığı televizyon programında yaptıkları ve seçilmesi halinde yapmayı vaat ettiği çalışmaları anlattı. Büyükkılıç, programda ‘30 büyükşehir içerisinde yatırımlara en çok pay ayıran belediyeyiz’ ifadesini kullanınca sunucu ‘Bunları hangi bütçeyle yaptınız? Tamam bütçeye göre yatırım çok yaptınız ama borç ne yaptınız borç?’ sorusunu yöneltti. 

Büyükkılıç, 'Borç ne yaptınız?' sorusuna cevap verdi: Biz de borç olmaz! Akıllara Sayıştay raporu geldi

Büyükkılıç da, bu soruya ‘Bizde borç olmaz. Biz denk bütçeyi önemseyen bir anlayışa sahibiz’ yanıtını verdi.

Çok ciddi manada ödeme problemimiz yok

Başkan Büyükkılıç, ‘Bu kültür bize merhum Erbakan'dan kaldı. Onu da rahmetle anıyoruz. Biz o kültürle büyüdük. Çok ciddi manada ödeme problemimiz yok. Denk bütçeyi çok önemsiyoruz. Bizim bütçemiz yüzde yüz gerçekleşir. Reel olur. Atalım, tutalım, nasıl olsa öderiz, ayağı yok. Biz ayakları yere basan projeler yapar ve denk bütçesi önemseriz’ dedi.

Sayıştay’ın rakamlarına göre Kayseri Belediyesi borcu en fazla artan 4’üncü belediye olmuştu

Diğer yandan Büyükkılıç’ın canlı yayında yaptığı bu yöndeki açıklamaları akıllara Sayıştay raporlarını getirdi. 
Sayıştay'ın Büyükşehir Belediyeler ve Bağlı İdareler ait 2022 denetim raporlarına göre, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de borcu en fazla artan Büyükşehir Belediyeleri arasında yer aldı. Sayıştay Başkanlığı’nın 2022 yılı Büyükşehir Belediyeler ve Bağlı idareler denetim raporunda depremden etkilenen iller yani Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Malatya, Maraş ve Şanlıurfa kapsam dışı bırakıldı.

Büyükkılıç, 'Borç ne yaptınız?' sorusuna cevap verdi: Biz de borç olmaz! Akıllara Sayıştay raporu geldi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ise yüzde 82,5 artış ile listede dördüncü

Sayıştay tarafından deprem illeri kapsam dışında bırakılarak 23 Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı İdarelere ait denetim raporlarına göre, 20 Büyükşehir Belediyesinin borcu artarken, 3 belediyenin ise borcunun azaldı. Son 1 yılda borcu en fazla artan il sırlamasında, Kayyum tarafından yönetilen iki belediyeden Mardin Büyükşehir Belediyesi yüzde 399,4 artış ile ilk sırada yer alırken, Van Büyükşehir Belediyesi yüzde 285,4 artış ile ikinci sırada yer aldı. Sıralamada, Konya Büyükşehir Belediyesi yüzde 97,1 artış ile üçüncü, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ise yüzde 82,5 artış ile listede dördüncü sırada ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi de yüzde 64,6 artış ile beşinci sırada yer aldı.

İşte Sayıştay'a göre Büyükşehir'in borcu

Belediyenin 2021 yılında kısa vadeli yabancı kaynaklar miktarı 456.276.832,71 TL,  Uzun vadeli yabancı kaynaklar miktarı da 638.537.815,62 TL olarak ifade edilmişti. Buna göre 2021 yılı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin bilançosuna göre toplam borç 1 milyar 94 milyon 814 bin 648 lira 33 kuruş olarak gerçekleşmişti.

Borç bir yılda yüzde 82,5 arttı

2022 yılı Sayıştay Denetim raporunda artan borç gözler önüne serildi. Belediyenin bilançosunda kısa vadeli yabancı kaynaklar 1.021.371.780,06 TL, uzun vadeli yabancı kaynaklar da 976.789.928,62  TL  olarak yer aldı. Bu rakamlar topladığında Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu önceki yıla oranla yüzde 82,5 artışla toplam 1 milyar 998 milyon 161 bin 708 lira 68 kuruşa yükseldi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Memduh Büyükkılıç, daha önce belediyenin borcuyla ilgili yaptığı açıklamada ise 'Ciddi borcumuz yok. Çarkın dönmeyeceği bir şey yok' ifadelerini kullanmıştı. 

Büyükkılıç, 'Borç ne yaptınız?' sorusuna cevap verdi: Biz de borç olmaz! Akıllara Sayıştay raporu geldi