Burayı mutlaka görmelisiniz! Kayseri'de bir zamanlar kiliseydi bugün ise cami...

Kayseri'nin tarihi ve gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. İşte o adreslerden birisi daha… Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Burayı mutlaka görmelisiniz! Kayseri'de bir zamanlar kiliseydi bugün ise cami...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes Dağı’nın eteklerine kurulan büyüleyici şehir Kayseri… İç Anadolu’nun en önemli şehirlerinden bir tanesi. Tarihin hemen her döneminde önemli bir yeri bulunan bu kent, Hitit, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış. Günümüzde her ne kadar sanayi şehri olarak bilinse de içinde birçok tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri barındırıyor. 

Kayseri’nin en eski adı Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş, Roman devrinde şehri imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu’yu fethettikten sonra kente Kayseriye adını vermiş ve bu isim Cumhuriyet Dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.

Tarihe tanıklık eden bu şehirde birbirinden güzel eserler bulmak ise fazlasıyla mümkün. İşte o adreslerden birisini daha Kayseri Olay haber merkezi olarak siz kıymetli okuyucularımız için derledik…

Burayı mutlaka görmelisiniz! Kayseri'de bir zamanlar kiliseydi bugün ise cami...

Yamam Dede Camii eski Panaya Kilisesi…

Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan Karabey Sokak’ta yer alan Yamam Dede Camii eski Panaya Kilisesi , 1886 yılında Abdülhamit döneminde Metropolit İonnis tarafından yaptırılmıştır. İlk kilise olarak yaptırılan günümüzde ise camii olan adres rum vatandaşların mübadele yoluyla Talas’ı terk ettikten sonra 1925 yılında mülkiyetinin devredilmesi ile camiye çevrilerek ibadete açılmıştır.

Orijinalinde kilise olan yapı, haçvari plan şemasında inşa edilmiştir. Güney yönünde mihrap ve minber eklenerek yapı camiye çevrilmiştir. Panaya Kilisesi olarak bilinen yapıya, camiye çevrildikten sonra Yaman Dede Cami adı verilmiştir. Caminin teras kısmının altında tol biçiminde düzenlenmiş dükkânlar mevcuttur. Günümüzde dükkânlar kültürel amaçlı hizmet vermektedir.

Camii, sadece bir dini yapı olmasının ötesinde, Kayseri’nin en önemli tarih ve kültürel yapıları arasında yer almaktadır. Farklı inançların bir arada yaşadığı şehrin simgesi olan cami, hoşgörü ve anlayışında güzel bir örneğini yansıtmaktadır. 

Yaman Dede Camii halen ibate açık ve kullanılıyor. Camii, Kayseri’yi ziyarete gelen turistlerin de hayli ilgisini çekiyor. Bu cami Talas’ta mutlak uğranması gereken adresler arasında yer alıyor. 

Burayı mutlaka görmelisiniz! Kayseri'de bir zamanlar kiliseydi bugün ise cami...