Burası sadece Kayseri'de var...

Kayseri Olay haber merkezi olarak Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini derlemeye devam ediyoruz. İşte Türkiye'de sadece Kayseri'de bulunan adreslerden birisi daha… Detaylar haberimizde.

Burası sadece Kayseri'de var...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes’in eteklerine kurulan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış muhteşem şehir Kayseri… Doğası, tarihi, mimarisi ve kültürüyle İç Anadolu’nun en önemli kentlerinden birisi. Kayseri son yıllarda turizmde yaptığı ataklarla da ön plana çıkıyor. Bizler de Kayseri Olay haber merkezi olarak kentin gezilip görülecek yerlerini sizler için derliyoruz. İşte hafta sonu Kayseri’de yeni yerler keşfetmek isteyenler için adres: Gesi Bağları ve Güvercinlikler…

Burası adres sadece Kayseri'de var...

Kayseri'de 19. yüzyılda gübresinden, etinden yararlanılan güvercinlerin barınması için Gesi bölgesine yapılan taş güvercinlikler, eski günlerdeki gibi kuşların güvenle konup barındığı günlere kavuşmayı bekliyor.

Burası adres sadece Kayseri'de var...

"Gesi Bağları" türküsüyle bilinen Gesi Mahallesi, kendisi barışın simgesi olan gübresi ise barut yapımında kullanılan, aynı zamanda tarım ürünlerinin gübrelenmesinde yararlanılan güvercinlerin bir zamanlar yoğun olarak beslenip barındırıldığı yöreler arasında yer alıyor.

Burası adres sadece Kayseri'de var...

19. yüzyılda daha çok boya yapımında kullanılan ve Osmanlı ekonomisinde önemli yere sahip cehri bitkisinin yetiştirildiği Gesi'de, bu bitkinin yetişmesinde büyük paya sahip güvercin gübresinin toplanması için yapılan 150'ye yakın güvercinlik bulunuyor. 

Burası adres sadece Kayseri'de var...

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde eski dönemlerde bağ ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre gereksinimi için yabani güvercinlerin belli bir sisteme göre yetiştirildikleri biliniyor. Gübre gereksinimi için yabani güvercin bakıcılığında, gübrenin düzenli toplanabilmesi ve birikmesini sağlayabilmek için bazı yapılara gereksinim duyulmuştur. 

Burası adres sadece Kayseri'de var...

Ülkemizde farklı mimari tarza sahip üç tip güvercinlik bulunduğu söylenebilir. Kapadokya güvercinlikleri kayalara oyulmuş odacıklar şeklinde iken, Diyarbakır Boranhaneleri kerpiçten yapılma binalar biçimindedir. Gesi Bağları’nda rastladığımız güvercinlikler ise ‘kule tipi’ olarak adlandırabileceğimiz biçimde taştan örülerek yapılmışlardır. Bu tip güvercinliklere ülkemizde yalnız Gesi Bağları’nda rastlanmaktadır. Gesi Bağları güvercinliklerinde bulunan yeraltı odası tamamen ülkemize özgü olup, yurt dışındaki benzerlerinden önemli bir ayrım noktası oluşturmaktadır.

Burası adres sadece Kayseri'de var...

Derevenk Vadisi'nde güvercinlikler adeta açık hava müzesini andırıyor. Diğer yandan Gübresinin yanı sıra Kayseri ile özdeşleşen mantıya ayrı lezzet katan eti dolayısıyla da güvercin ile kentin geçmişi eskilere dayanıyor.

Burası adres sadece Kayseri'de var...

Uzun yıllar güvercinlere ev sahipliği yapan, şimdilerde kuşların pek uğramaz olduğu Gesi Mahallesi, kimisi kayadan oyma kimisi baca görünümlü farklı mimariye sahip güvercinlikleriyle eski, bol güvercinli günlerine kavuşmak için yapılacak çalışmaları bekliyor.
 

Burası adres sadece Kayseri'de var...