Bugün bozkır, 5 bin yıl önce bambaşka! Kayseri'de şaşırtan tarım izleri
Kayseri'de yapılan kazı çalışmalarında 5 bin yıl önce, genellikle Ege bölgesinde yetişen zeytin, enginarın yetiştiği ortaya çıktı.
Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri’nde kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, yaklaşık 5 bin yıl önce bölgede zeytin, enginar gibi özellikle Ege ve farklı bölgelere ait ürünlerin tarımı yapıldığını belirterek, bunun iklimin daha sıcak ve nemli olduğunun önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Kayseri-Sivas kara yolu üzerinde bulunan ve 78 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en uzun arkeolojik kazılarından olan Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri’nde Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığındaki kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

‘İklim o zamanlarda uygunmuş’
Kazılarda elde edilen bulguların, zeytinin bölgede doğal olarak değil, bilinçli şekilde yetiştirildiğini gösterdiğini vurgulayan Kulakoğlu "Zeytin yetiştiriciliği, o dönemde iklimin buna uygun olduğunu, nem oranının daha yüksek seyrettiğini ve yeterli su kaynaklarının bulunduğunu gösteriyor" dedi. Kulakoğlu, zeytinin yanı sıra nar ve incir gibi meyvelerin de eski dönemlerde bölgede yetiştirildiğini belirterek, iklim değişikliklerinin tarih boyunca tarım faaliyetlerini şekillendirdiğini söyledi.
İklim değişikliklerinin hayvancılığı da etkilediğine dikkat çeken Kulakoğlu Kültepe tabletleri ile arkeolojik buluntuların keçi, koyun ve sığırın yanı sıra ceylan, geyik ve dağ koyunu gibi av hayvanlarının da bölgede tüketildiğini ortaya koyduğunu söyledi.
‘Kayseri endemik bitki açısından en zengin bölgelerden birisi’
Kayseri’de 300’den fazla endemik bitkinin bulunduğunu sözlerine ekleyen Kulakoğlu, “ Kayseri şu anda belki Türkiye’deki endemik bitki açısından en zengin bölgelerden bir tanesi. 300’den fazla endemik bitki var bugün için burası bozkır gibi gözükse de gizli vadilerimiz var. Bir Toros Dağları’nın hemen kuzeyinde olmamız bir avantaj, rüzgârın aktığı bir yer. Yeni bitkiler ortaya çıkabiliyor bölge için.” ifadelerini kullandı.
