Bu bahçe Kayseri'de... Bakın ceviz nasıl hasat ediliyor

Tarımsal arazilerin dikimi yapılan cevizlerin hasat dönemi başladı. Hangi cins cevizler var nasıl hasat ediliyor? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Bu bahçe Kayseri'de... Bakın ceviz nasıl hasat ediliyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'nin Develi ilçesinde Gazi Keçe fabrikasının tarımsal arazilerine dikimi yapılan cevizlerin hasat dönemi başladı. 

Bu bahçe Kayseri'de... Bakın ceviz nasıl hasat ediliyorDevelili araştırmacı yazar Nezir Ötegen ceviz harmanında 3 yıllık bir zamanda 2000 ağaç diktiklerini, bu ceviz ağaçlarının fernur ve çetnır olmak üzere iki cins ağaç olduğunu söyledi. Cevizlerin nasıl ve nerede kurutulduğu hakkında bilgiler verdi. 

Bu bahçe Kayseri'de... Bakın ceviz nasıl hasat ediliyorNezir Ötegen'in yaptığı açıklamada; 'Develi’de ceviz harmanındayız. Elinize kürek alırsınız ceviz karıştırırsınız. Aynı buğday harmanında fıstık harmanında olduğu gibi burada da bol bol bir taraftan seriliyor, bir yandan kurutuluyor. Develi’de Gazi Keçe’nin öncülüğünde buradaki arkadaşlarımız fernor ve çetnır da bayağı mesafe kat ettiler. 3 yıllık bir zaman zarfında 2000 ceviz ağacı dikerek bölgede rol model çalışma yaptılar. Tam verimi alındığında buradan yaklaşık 30 ton ceviz bekleniyor. Biz fernurun ve çetnırın Develi iklimini sevdiğini görüyoruz. Burada da bu hususta özellikle müdürümüz Seyfi Topçu’dan ceviz yetiştiriciliği ile ilgili buradaki hasatı ile ilgili sonbahar mevsiminde artık cevizler hasat ediliyor. Bu konuda Seyfi Topçudan bilgi alacağız. Cevizin bir dostu da kargalar. Kargalar nerede bir ceviz görseler üşüşüyorlar ve yukarıdan cevizi bırakıp kırılmasını sağlıyorlar. Kırılınca da hemen başına üşüşüyorlar. Korkuluklar yapılarak  ceviz harmanına önleyici bir tedbir getiriliyor.' dedi.Bu bahçe Kayseri'de... Bakın ceviz nasıl hasat ediliyorFabrika müdürü Seyfi Topçu ise Develi ilçesinde ceviz üretmek için çok çaba gösterdiklerini söyledi. Çetnır ve fernor cinsi cevizlerin özellikleri hakkında bilgi vererek umutlarının ileri de Develi ilçesinin cevizle de anılmasını istediğini belirtti.

Bu bahçe Kayseri'de... Bakın ceviz nasıl hasat ediliyorSeyfi Topçu açıklamasında: '2016 yılında Develi Bölgesi'nde ne yetiştirilir diye araştırdığımızda ceviz hariç bütün meyveleri tavsiye ettiler. Bizim amacımız uzun yıllar verim veren ülkemizin %75’inin dışardan karşıladığı ceviz üretmeyi istiyorduk. Çok gayretliydik araştırdık. Burada ceviz bahçesinin olacağına inandığımız için bütün çaba gayretlerimizle öncelikle 1000 daha sonra 1000 daha ekerek 2000 tane ceviz fidanını buraya ektik. Yıllar içerisinde bakımlarını çok iyi yaptırdığımız için ağaçlarımızı her gören inanamadı. Dikimin 6. Senesi yaklaşık 7-8 ton civarında verim aldık. Bunun tam bir ticari döneminde 30 ton cevi bekliyoruz. Aynı zamanda Develi’ye örnek model olmaktan da gurur duyuyoruz. Şuanda bizden başka ceviz bahçesi ekmeye başlayan kişilerin olduğunu öğreniyoruz. Gelip bizden danışmanlık hakkında bilgiler de alıyorlar. Bizde kendilerine yardımcı oluyoruz. Başka bahçelerin kurulmasına da çok memnunuz. Onların gayretlerini de gördükçe biz daha çok seviniyoruz. İnşallah daha çok bahçelerle elmadan değilde yakında cevizle de ünlenen bir ilçede olacak belki de umudumuz o yönde. 
Bizim ceviz cinsimiz fernor ve çetnır. Çetnır ince kabuklu, fernor sert kabuklu ama yağ oranı yüksek olduğu için lezzet bakımından yerli cevizler dediğimiz cevizlere çok uygun bir ceviz. Fernorun özelliği en geç uyanan bir ceviz. Örneğin yerli cevizlerimizin yaprakları açmışken bizim cevilerimizin mayıs ayının ilk haftası 10’una doğru uyanmaya başlıyor. Bahar soğuklarına yakalanmadığı için soğuk almasından kurtarıyoruz. Çetnır biraz daha erken uyanıyor. O yüzden çetnırı tercih etmedik ama az bişey de olsun ektik ama ağırlıklı fernor cevizi ektik Fransız çeşidi.