'Bozkırın Altın Damlası' bilimsel analizlerle tescillendi
Kayseri'de nadas ve atıl arazileri üretime kazandıran aspir bitkisi ve aspir yağının katma değerini artırmak amacıyla yürütülen çalışmalarda bilimsel analiz aşaması tamamlandı elde edilen veriler 'Bozkırın Altın Damlası' dijital platformu üzerinden kamuoyuna sunuldu.
Kayseri’de üretimi her geçen yıl yaygınlaşan aspir ve aspir yağının katma değerinin artırılması amacıyla yürütülen çalışmalara bir yenisi daha eklendi.
Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, Kayseri Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) 2025 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen projeyle, aspir yağının diğer bitkisel yağlara olan üstünlükleri laboratuvar ortamında kanıtlandı. Çalışmanın resmi imzaları, İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, ORAN Genel Sekreteri Yunus Emre Şeker ve Kayseri Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdür Vekili Halide Tozak Tayyar’ın katılımıyla atıldı.
Proje kapsamında yürütülen detaylı araştırmalar ve labaratuvar analizleri sonucunda aspir yağının besinsel ile fonksiyonel özellikleri açığa çıkarıldı. Elde edilen verilerin sadece akademi dünyasında kalmayıp üreticiden tüketiciye kadar her kesime ulaştırılması hedeflendi. Bu doğrultuda hazırlanan "Bozkırın Altın Damlası" isimli internet sitesi yayına alınarak aspir bitkisinin özellikleri, soğuk sıkım üretim süreçleri ve karşılaştırmalı analiz sonuçları tek bir dijital adreste erişime açıldı.
Ağırnas’taki tesis günlük 500 litre kapasiteyle çalışıyor
Kayseri’de nadasa bırakılan veya atıl durumda bulunan tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla sürdürülen tohum destekleri meyvelerini vermeye devam ediyor. Ürünün işlenerek markalaşması hedefi doğrultusunda Ağırnas Mimarsinan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi bünyesinde kurulan soğuk sıkım tesisi, günlük 500 litre aspir yağı işleme kapasitesiyle bölge ekonomisine hizmet veriyor. Kayseri Valiliği himayesinde yürütülen projeler sayesinde yerelde yetiştirilen ürün yine kent içinde katma değere dönüştürülüyor.

