'Böyle devam ederse 5 sene sonra Gesi Bağları diye bir yer kalmaz'

Gesili vatandaştan çağrı var: 'Bahçelik barajından Gesi Bağlarına su tahsis edilmiş olup belediyenin 10 km bir kanal ya da boru döşemesi gerekmektedir.' Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Böyle devam ederse 5 sene sonra Gesi Bağları diye bir yer kalmaz'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Gesili vatandaştan çağrı var: "Bahçelik barajından Gesi Bağlarına su tahsis edilmiş olup belediyenin 10 km bir kanal ya da boru döşemesi gerekmektedir."

Haber Merkezimize ulaşan görüntülerde dernek üyesi ve bölge sakini olduğunu dile getiren vatandaş Gesi Bağlarında yaşanan sıkıntılar ile ilgili yetkilileri göreve davet ediyor.

Vatandaş yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: "Bu gördüğünüz yerler yüzyıllardır türkülere konu olmuş Gesi Bağları. Belediyeler ve yerel yönetimlerin burası ile ilgili çalışma yapmamasından dolayı burası kurumaya yüz tuttu. Karşıdaki taş ocakları dağları tehdit eder hale geldi. Burada her türlü pislik dönüyor; aşağı derenin içinde alkol kullanılıyor, şahsi mallar gasp ediliyor, kimse bağına bahçesine giremez hale geldi. Umutluyuz Bahçecik barajından hat geleceği söyleniyor DSİ’den derneğimize yazı geldi. Burada Belediyenin 10 KM’lik hat döşeyerek; Büyük bürüngüz, Kayadağ, Nize, Salguman’ın da içinde olduğu bu yeşil vadiyi koruması için bir çalışma yapması gerekiyor. Bu bağların kurumaması lazım. Bu bağların gelecek nesillere aktarılması lazım. Biz dernek olarak, yöre halkı olarak elimizden geleni yapıyoruz ama gücümüzün yettiği kadar. Gördüğünüz gibi her yer talan olmuş durumda. Hatlarımız kanallar içine alındı, şahsi olmayan yerler tel örgüler içine alındı. Bakımsızlık diz boyu. Yetkililerden Gesi Bağlarına sahip çıkmasını istiyoruz. Bu değerler hepimizin, Gesi Bağları bir markadır, bu markanın değerini biliniz. Özellikle kanal anlamında, çimento fabrikasından buraya kadar gelen hat anlamında belediyeden destek istiyoruz, bir an önce yapılmasını istiyoruz. Böyle devam ederse 5 sene sonra Gesi Bağları diye bir yer kalmaz." 

Umutlu olduklarını ve DSİ'den derneklerine yazı ulaştığını dile getiren vatandaş DSİ tarafından derneklerine ulaşan yazıyı da Haber Merkezimiz ile paylaştı

DSİ 12. Bölge Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi

"DSİ 12. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE Dsi 12. Bölge Müdürlüğü (Sulama Şube Müdürlüğü'nün 20.07.2023 tarihli ve E-22905633-622.01-3623002 sayılı yazısı. 23 23 ilgi yazı ile bölgemiz sınırları içerisinde bulunan ve Bünyan Sarıoğlan Sulaması Sol Sahilinin somunda sulama sahası dışında yer alan Kayseri Melikgazi Gesi Mahallesi bağları ve ceviz bahçelerinin tarihini yaklaşık 1800'li yıllara dayandığı kültürel, ekonomik ve sanatsal açıdan Kayseri ili ile özdeşleştirildiği belirtilerek, bu bağ ve bahçelerin su kaynağı Gürpınar kaynakları iken, bu kaynakları Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından içme ve kullanma suyuna alınması nedeniyle bahse konu bağ ve bahçelerin sulanamaz hale geldiği bildirilmiştir. Yukarıda anlatılan durumu Gesi Mahallesi Muhtarı 26.12.2022 tarihli dilekçesi ile Kayseri Melikgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirerek, mevcut ağaçları su yetersizliğinden kaynaklanan sorunları ile ilgili tespit çalışması yapılmasını talep etmiştir. İlçe Tarım Müdürlüğünün 12.01.2023 tarih ve 8519472 sayılı yazı eki raporda Gesi Bağlarında üzüm bağlarının yanı sıra ceviz elma, kayısı, gilaburu bitkilerinin de olduğu, ayrıca 10-150 yaş aralığında genetik çalışmalarda gen kaynağı vasfı gösteren 5000 e yakın ceviz ağacı bulunduğu 2021 yılında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün projeleri arasında "Ceviz Ağaçlarında Dönüşüm Projesi "kapsamında çalışmalar yapıldığı belirtilerek bu ağaçları sulama zamanları hakkında bilgi verilmiş ve su yetersizliğinin yörede bitkilerde oluşturduğu zararlar detaylı şekilde anlatılmıştır. İlgi yazımız ile. Şube Müdürlüğünüzce hazırlanan "Bahçelik Barajı Bünyan Sarıoğlan Sulaması Ana Kanal Tahliyesinin Takvive Amaçlı Sarıoğlan Barajına İletilmesi Teknik Raporu'nda Bahçelik Barajından 2.741 ha'lık mera sahasının gereksiniminden arta kalan 6,8 hm3 sudan 5,4 hm3'ünün derive edilerek Sarıoğlan Barajına verildiği geriye 1.4 hm3 suyun kaldığı ve bu suyun yukarda açıklanan nedenlerle Gesi Mahalle Muhtarım talebi ve Melikgazi İlçe Tarım Müdürlüğünün teknik raporu doğrultusunda, ceviz ağaçlarının ve meyve bahçelerinin kurumaması için Gesi Bağlarının sulanmasında kullanılacağı, bu sebeple bahse konu sahadaki bitki su ihtiyacının belirlenerek yıllık su tahsisinde hangi aylarda ne kadar su verileceğinin bildirilmesi istenilmiştir. Konu Şube Müdürlüğümüzce değerlendirilmiştir. Bahçelik Projesi Sulama Üniteleri ağırlıklı ortalama su ihtiyacı 4960,35 m3/ha/yıldır. Sulanması talep edilen net 200 ha alanın aylara göre su tüketimleri yıllık toplam 992 000 m3 olarak hesaplanmıştır. Su ihtiyacının en fazla olduğu Temmuz ayında 389 954 m3 suya ihtiyaç vardır."