Borsa çakıldı, CDS yükselişte

Haftalık ilk İşlem gününe yüzde -6 satıcılı ve devre keserek başlayan borsa gelen tepki alımları ile yüzde -3 ile günlük işlemlere devam ediyor.

Borsa çakıldı, CDS yükselişte
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Seçim sonrası ilk işlem gününde Borsa İstanbul yüksek satıcılı açılış yaptı. İşlem gününe 4,489,58 puan yüzde - 6 satıcılı ve devre keserek başlayan borsa gelen tepki alımları ile 4,660,54 puan yüzde - 3 ile işleme devam ediyor. Bankacılık endeksinin dip yaptığı borsada sanayi endeksi ile toparlanmaya çalışıyor.
Cuma günü Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 557 baz puandan kapanmıştı. CDS değeri günlük 50 puandan fazla düşüşle Aralık 2022'den bu yana ilk kez 500 baz puanın altına inmişti.  Seçim sonrası 5 yıllık kredi risk primi ise (CDS) 98 baz puan yükselişle 603’e çıktı.

Borsa çakıldı, CDS yükselişte

KREDİ RİSK PRİMİ NEDİR?
Alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini tespit etmek ve bu riske karşı kredinin sigortalanması için kullanılan değerdir. CDS primi piyasada tıpkı döviz kurları gibi anlık arz ve talebe göre ortaya çıkar. O nedenle risk ölçmekteki en objektif ölçü olarak kabul edilir. 

KREDİ RİSK PRİMİNİN YÜKSEK OLMASI NE ANLAMA GELİR?
Yükselmesi, ülkeye yönelen yatırımların azalması anlamına gelir. Risk primi yüksek olan bir ülkeye yatırım yapmak maliyetli olur. Her 100 puan için %1 oranında bir sigorta maliyeti mevcuttur.