Bölge alarm veriyor: Sektör yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye'de kamış ihracatının önemli bir kısmı Kayseri'de bulunan Sultan Sazlığı ve civarında yetişen kamışlardan karşılanıyor. Ancak sektörün yaşadığı sorunlar çözüşmezde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Bölge alarm veriyor: Sektör yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes Dağı eteklerinde bulunan ve göçmen kuşların uğrak merkezlerinden olan Sultan Sazlığı'nda sulak alanda yetişen yaklaşık 4 metre uzunluğundaki kamışların hasadı, köylüler tarafından yapılıyor.

Develi ilçesi Sindelhöyük Mahallesi ile Sultan Sazlığı Milli Parkı çevresinde yaşayan vatandaşlar zorluklara aldırış etmeden kamışları hasat ediyor. Kamışlar yöre halkı için geçim kaynağı haline gelmişken sektör birçok sorunla boğuşuyor. Sorunlar çözülmediği takdirde sektör yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. 

Sektörün sorunlarını ve çözümlerini Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen madde madde derledi. İşte Ötegen’in yazısı;

Sorun-1: Sazlıklarda kesim yapan kişi sayısının çok az olması nedeniyle, kısıtlı hammadde tedariki ihracatta diğer ülkelerle rekabet şansını azaltmaktadır. 
Çözüm: İstihdam sağlamak amacıyla yasaklanan makine kesiminin; şu an kesim yapacak kişi bulunamadığından makine ile kesim yasağının kaldırılması. 
Sorun-2: Sazlıktan kesilen kamış ve hasır gibi otların kurutulmak ve sonrasında depolamak için geniş alanlara ihtiyaç duyulması. 
Çözüm: Sazlıktan kesilen kamış ve hasır gibi otların kurutulmak ve sonrasında depolamak için kamuya ait alanların tahsisinin kolaylaştırılması. 
Sorun-3: Kuşlar için ayrılan bölgelerde kesim yapılmasının yasaklanması o bölgedeki kamış ve hasır gibi bütün otların tazelenmesini engellemekte kuşların barınmasını da zorlaştırmaktadır. Ayrıca kesilmeyip biriken ot yığınları tabanda birikip çürüyerek sazlığa ve çevreye karbon gazi salınması nedeniyle zarar vermektedir. 
Çözüm: Avrupa da yapıldığı gibi kullanılsın kullanılmasın sazlıktaki bütün otların her yıl kesiminin yapılarak sazlıktan çıkarılması. 
Sorun-4: Sürdürülebilirlik ve kalite standartlarındaki eksiklikler. 
Çözüm: Sazlık zeminine zarar vermeyen ekipmanlarla kesim yapılması ulusal ve uluslar arası pazar payının artışına, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlar. 

Diğer yandan kamış, hasır, plaj şemsiyesi, berdi otu, kındıra otu, iplik otu gibi ürünler Türkiye’den, İngiltere, Hollanda, Almanya, Danimarka, Fransa, İtalya, Polonya’ya ham madde olarak gönderiliyor.