Bir ömre nakşedilen ahşap sanatı

Kayseri Valiliği'nin hazırladığı 'Şehrin Sesleri' programında, bu hafta ahşap oyma ustası Şükrü Koç'un hikayesi ve ustalığı vardı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Bir ömre nakşedilen ahşap sanatı

Kayseri Valiliği'nin hazırladığı "Şehrin Sesleri" programının bu haftaki konuğu ahşap oyma ustası Şükrü Koç'un hikayesi ve ustalığı oldu. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Koç'un ahşaba verdiği sırları ve mesleğe olan özverisini "X" sosyal medya hesabından paylaştı.

Bir ömre nakşedilen ahşap sanatı

Koç'un 46 yıldır bu mesleği icra ettiği ve mesleğe olan bağlılığının altı çizen Vali Gökmen Çiçek, "Sanatkarların hünerleri ile sanata dönüşen mesleklerden biri oymacılık ahşapı işlerken ona duygularını katan ellerin marifetiyle ahşapın ruhuna nakşedilen sırlar ve bir mesleğe ömre dönüştüren yıllar Kayseri Develi Şükrü Koç tam 46 yıldır yaptığı gibi" dedi. 

Ahşap oyma ustası Şükrü Koç, programda mesleğe olan ilgisinin çocukluk yıllarına dayandığını aktardı. Koç, ahşapla ilk tanışmasının İstanbul'da gerçekleştiğini ve o günden itibaren oyma işine merak saldığını dile getirdi. Ayrıca, çocukluk yıllarında oyuncaklar yaparak el becerisinin geliştiğini ve ahşabı görünce oymacı olmaya karar verdiğini ifade etti.

Bir ömre nakşedilen ahşap sanatı

Koç, ağacın dokusuna dokunarak ve şekline bakarak nasıl bir iş çıkarabileceğini öngördüğünü belirterek yaptığı bir koltuğu şu şekilde anlattı; “Üst taraflar üzüm asması alt kök muşmula onun birleştiği yer oturma yeri elma kökü meşe ağacı var Pelit ağacı var hepsinden bir koltuk çıktı bunlar atılmış malzemeydi çay koyma yeri bile var" dedi.