Bir ilçe, beş höyük... Gördünüz mü?

Höyükleriyle tarihi cazibe merkezi olmaya aday olan ilçede 5 höyük bulunuyor. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Bir ilçe, beş höyük... Gördünüz mü?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin höyükleri ile nam salan ilçesi Sarız’ın, kültürel ve tarihi cazibe merkezi olma potansiyeli bulunuyor. 
16. yüzyıl Osmanlı kayıtlarında Elbistan kazasının Hurman nahiye bağlı gösterilen yerleşim, 1861 yılında oluşturulan Aziziye kazasına bağlı nahiye olarak kaydedilmiştir. Bu dönemde Sarız'ın merkezi "Köyyeri" ismiyle anılmaktadır. 1910 yılı kayıtlarında, nahiye konumunda olan Sarız’ın 46 köyü bulunduğu belirtilmektedir. 1927 yılında Sivas'tan ayrılarak Kayseri'ye bağlanmıştır. 1946 yılında ise bağlı olduğu Pınarbaşı ilçesinden ayrılarak müstakil ilçe olmuştur. Tarih meraklılarının da dikkatini çeken Sarız, 5’in üzerinde höyük ve yunak taşları gibi birçok tarihi oluşuma ev sahipliği yapıyor.

Bir ilçe, beş höyük

Develi Höyük: Yüzeyinde bir miktar seramik bulunan ve çevresinde de pınar bulunan bu höyüğün büyüklüğü 15 m yüksekliğinde 50 m genişliğinde ve 100 m uzunluğundadır. 

Bir ilçe, beş höyük
Aşağı Küçük Örtülü Höyük: Sarız-Afşin yolu üzerinde bulunan Aşağı Küçük Örtülü Höyük, üzerinde menderes çizerek akan deresi ile ünlüdür. 

Bir ilçe, beş höyük
Gala Tepe Höyük: Oldukça sarp olan bu höyük, büyük bir ana kaya üzerine oturmuştur.  Üzerinde seramik parçaları ve iki pınar bulunuyor. 

Bir ilçe, beş höyük
Tavla Höyük: Eski Tunç çağı ve Roma çağına ait olduğu tespit edilen seramikler bulunan bu höyük günümüzde köy halkı tarafından tarım arazisi olarak kullanılıyor. 

Bir ilçe, beş höyük
Sarız Merkez Höyük: İlçenin merkezinde bulunan bu höyük maalesef toprak alam ve yapılaşma sonucu tahribata uğramıştır. 
HÖYÜK NEDİR?
Höyük, kalıntı kazılar sırasında ortaya çıkan ve genellikle tarih öncesi ve antik dönemlere ait yerleşim alanlarını ifade eden yapılardır. Höyükler, sürekli olarak üzerine yapılan yapılar eklenerek zaman içinde yükselen ve genellikle tepelik bir görünüme sahip olan yerleşim alanlarıdır. Mezar höyüğü ise arkeolojik kazılarda sıkça rastlanan bir mezar tipidir. Bu terim, genellikle antik dönemlerde yapılan toplu gömülerin bulunduğu ve yığınlara benzeyen höyük şeklindeki mezarlar için kullanılır. Mezar höyükleri, özellikle Orta Doğu ve Anadolu gibi bölgelerde yaygın olarak görülen bir mezar tipidir. Bu höyükler, çoğunlukla toprakla kaplıdır ve genellikle küçük tepeler şeklinde yükselir. Arkeologlar, bu höyükleri kazarak, içerisindeki mezarlar hakkında bilgi edinmeyi amaçlarlar. Mezar höyükleri, içerdikleri mezar eşyaları ve kemik kalıntıları sayesinde antik toplumların sosyal yapısı, dini inançları, gömme ritüelleri ve günlük yaşamları hakkında ipuçları sunabilir.