Bir hızlı tren hikayesi!

Bir hızlı tren hikayesi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kentte adeta yılan hikayesine dönen hızlı tren projesi ile ilgili flaş gelişme; Kayseri, Karaman’a bağlanıyor.

 Kayseri’de, her seçim döneminin vaatleri arasında ilk sırada yer alan ancak yıllardır yılan hikayesine dönen hızlı tren konusunda bir açıklamada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan geldi. Arslan, AKP’li Kayseri eski ve yeni milletvekillerinin ve Cumhuriyet Meydan’ında vaatlerde bulunan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Ankara-Yerköy-Kayseri hızlı tren” sözünün aksine bu kez de yeni bir açıklama yaparak, “Kayseri-Karaman’a bağlanacak” dedi. Ortaya çıkan bu durum kamuoyunda yeni bir tartışmayı alevlendirirken, “Proje kağıt üzerinde hızlı ama uygulamada yavaş. Hal böyle olunca iş çevreleri ve vatandaş öfkeli.” şeklindeki yorumları da beraberinde getirdi.

 Diğer yandan Kayseri’nin bağlanacağı bir diğer hat olarak da ifade edilen Yerköy hattı için de Bakan Arslan, Ankara- Yerköy arasının ihale hazırlıklarını yaptıkların ve Yerköy-Sivas arası elektromekanik sistemler ve üstyapı ihalesinin 6 Ekim 2016 tarihinde yapılacağını açıkladı.

 Kayseri’de her seçim dönemi gündeme gelir, hızlı tren konusu. Hatta bazı AKP’li Milletvekilleri bu konuda tarih bile verdi. Ancak aradan geçen onca yıla rağmen bu konu adeta yılan hikayesine dönüştü.

Bu konuda daha önce sık sık açıklama yapan AKP’li bazı eski ve yeni Milletvekilleri, “142 kilometre çift hatlı Kayseri-Yerköy hattı Yüksek Hızlı Tren projesi ile ilgili olarak TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılı içinde ihalesi yapılacak ve Kayseri Yüksek Hızlı Tren projesi artık hayata geçecektir. Hedefimiz 2018 yılı içinde Kayseri'den hızlı trene binip 2.5 saatte Ankara'ya gitmektir." yönünde açıklamalar yapmıştı. Kayseri’nin, daha önce verilen tarihlerin tutmamasına rağmen 4 yıl sonra gecikmeli de olsa hızlı trene 2018’de kavuşması planlanıyordu.

YOZGAT, YERKÖY-KAYSERİ HATTI NE OLDU?

İşte 2018 yılının merakla beklendiği Kayseri’de, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’da Kayseri’yi yakından ilgilendiren konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Arslan, yakın zamanda kazma vurulması beklenen Yerköy-Kayseri hızlı tren hattı projesinin aksine başka bir hattı işaret etti ve “Kayseri, Karaman’a bağlanacak” dedi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan hızlı tren hatlarının omurgasının oluşturulduğunu omurganın, Kapıkule’den Kars’a kadar uzandığını kaydetti, Arslan orta vadede Kayseri'nin Kayseri-Antalya hızlı tren hattı için Karaman'a bağlanacağını söyledi.

Hızlı tren projeleri konusunda açıklama yapan Bakan Arslan, “Çorum-Samsun hattı, Erzincan üzerinden Trabzon, Ankara-Afyon-İzmir, Afyon-Antalya, Konya-Karaman-Mersin, Adana-Gaziantep projelerimiz var. Genelini 2023 kapsamında düşünüyoruz. Ayrıca Erzincan-Trabzon’u, Elazığ, Diyarbakır ve Mardin’e indirecek bir projemiz de var. Bursa-Bilecik hattı çalışması da devam ediyor. Ankara-İstanbul’u Osmaneli üzerinden Bursa’ya ve Gemlik Limanı’na, Bandırma’dan İzmir’e giden demir yoluna bağlamak istiyoruz. Orta vadede Kayseri-Kırşehir’i Karaman’a bağlamak ve oradan da Antalya’ya geçiş sağlamak istiyoruz” dedi.

Bakan Arslan’ın, bu yöndeki ifadeleri akıllarda soru işaretleri bıraktı. Çünkü daha önce açıklanan ve “Projesi hazır, 2017’de kazma vurulacak” denilen “Yozgat,Yerköy-Kayseri bağlantı hattı iptal mi oldu?” sorusu akıllara geldi.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin 2018 yılında tamamlanarak, her iki şehir arasındaki 11 saatlik seyahat süresinin de 2 saate düşeceğini belirtti. Projenin altyapı işlerinde şu ana kadar yüzde 70 ilerleme kaydedildiğini ifade eden Arslan, Yerköy-Sivas arası elektromekanik sistemler ve üstyapı ihalesinin 6 Ekim 2016 tarihinde yapılacağını açıkladı.

'PARALI GİRİŞ İÇİN ZAMAN İHTİYAÇ VAR''

Diğer yandan Bakan Arslan, Trafik zonları yani şehir merkezlerine paralı giriş konusunun henüz gündemde olmadığını ancak vatandaşın şehir merkezlerine paralı girişlere de alışmasının gerektiğini savundu.

Haber: Cafer ZENGİN