Belediyeler, Kayseri'de altından fay hattı geçen alanlarda ihale ile arsa satışı yaptı mı?

İYİ Parti Kayseri İl yönetimi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye yaptığı bazı açıklamaların ardından depremle ilgili sorular yöneltti. Açıklamada, 'Belediye meclislerinde bugüne kadar yaptığımız, muhalefet ettiğimiz ve bu yanlıştır dediğimiz tüm plan tadilatları bugün Bakan Bey'in yapılaşma konusunda yasak getirmeyi düşündüğü mantık ve alanlarla ilgili uyumlu olduğunu görmekteyiz' denildi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Belediyeler, Kayseri'de altından fay hattı geçen alanlarda ihale ile arsa satışı yaptı mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti Kayseri İl Başkanı Tansu Şener, İlçe Başkanları, Belediye Meclis üyeleri, parti il binasında 'Deprem Sonrası Yapılaşma' hakkında  basın açıklaması yaptılar. Açıkalmada Bakan Mehmet Özhaseki'ye dikkat çeken bazı sorular da yöneltildi. İYİ Parti Kayseri İl Başkanlığı depremle ilgili açıklama yaptı. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulandığı açıklamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye de sorular yöneltildi. 

Açıklamada, "Maalesef fay hatları kendilerini acımasız şekilde hatırlatmakta ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Bunun en acı örneğini 6 Şubat Pazartesi günü Türk halkı yaşamıştır. Basit tedbirler , kararlılık gerektiren hukuksal düzenlemeler ile on binlerce hayat kurtulabilecek iken, ihmallerin, suiistimallerin ve görmezden gelmelerin neticesinde büyük kayıplar ve acılar yaşanmıştır. Sorumluluk makamındaki insanlar, depreme dayanıksız, çürük ve kaçak yapılarla mücadele etmeleri gerekirken; tam tersine akıl ve bilim dışı bir uygulamalarla legalleştirme ve hukuki kimlik kazandırma çabası içerisine girmiş, yapının depreme dayanıklılığı ile ilgili sorumluluğu vatandaşın omuzuna yüklemiştir. Maalesef bunun sonucunda da yaşanan yıkım korkunç olmuştur" denildi.
Belediyeler, Kayseri'de altından fay hattı geçen alanlarda ihale ile arsa satışı yaptı mı?

"Yeni kabinede Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev alan imar barışının mimarı olan hemşerimiz Sayın Mehmet Özhaseki son dönemde verdiği demeçlerde fay hatları üzerinde, sıvılaşma riski olan zeminler üzerinde, dere yataklarında, zeminin müsait olmadığı yerlerde, katı bir yapı yapma yasağı geleceğini ve son olarak da mühendislik ve yapım işlerinde sıfır toleransa geçeceklerini beyan etti" ifadelerinin de yer aldığı açıklamada, "Öncelikle günümüze bir umut olsun diye söylenen bu sözlerin havada kalmaması adına İYİ Parti olarak sonuna kadar bu konuların takipçisi olacağız" vurgusu da yapıldı. 
Belediyeler, Kayseri'de altından fay hattı geçen alanlarda ihale ile arsa satışı yaptı mı?
ÖZHASEKİ'YE DİKKAT ÇEKEN SORULAR: SAMİMİYET İSPAT GEREKTİRİR!
İYİ Parti il yönetimi deprem konusunda Bakan Özhaseki'ye bazı sorular da yöneltti. İşte o sorular: Sayın bakana bu konudaki sözlerinde samimi olduğu inancıyla Kayserimizle ilgili olarak şu soruları sormak istiyoruz.  Zikrettiğiniz zemin grupları ile ilgili olarak, belediyelere ve size bağlı bulunan il müdürlüklerine gerekli talimatları verdiniz mi?  Bu konuda elinizde veri var mı, yoksa veri toplamaya yeni mi başlayacaksınız? Kayseri’de fay hatları üzerine yapılmış konut , ticaret , okul, üniversite yerleşkesi cami vb. yapılaşma var mıdır?  Belediyeler tarafından altından fay hattı geçen alanlarda ihale ile arsa satışı yapılmış mıdır? Kayseride sıvılaşma riski yüksek alanlar nerelerdir. Sıvılaşma riskli alanlarda belediye tadilatla kendi arsa inşaat alanlarını yaklaşık 4 kat fazla arttırmış mıdır? Bu alanlar üzerinde yapı yapılmış mıdır? Türkiye'nin oransal olarak en yüksek yapı stoğuna sahip bir il olarak, Artık rantsal dönüşümden vazgeçip, önceliği öznesi insan ve can güvenliği olan anlayışa geçecek misiniz? Peki geçmişi bir kenara bırakacak olursak bugün samimi misiniz? Samimiyet ispat gerektirir. Önümüzdeki pazartesi büyükşehir belediye meclisi toplanacak, buradan sayın belediye başkanına ve yetkililere sesleniyorum; Sayın Bakan Bey'in sözünü yerde koyacak mısınız? Bu meclis toplantısına bu konuyla ilgili bir gündem maddesi taşıyacak mısınız? Bundan önce sıvılaşma özelliği taşıyan ve fay kırıklarının bulunduğu zeminler üzerine izin verdiğiniz, plan tadilatı yapmak suretiyle kat yoğunluk artışı sağladığınız, ihale ile satışını yaptığınız, ruhsat düzenlediğiniz ve halen oturulmakta olan riskli yapılar, alanlar, Parseller, ticaret alanları, resmi kurum alanları ve benzeri alanlarla ilgili ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz? Bugüne kadar , düzenlemelerin yapılmamış olması hususundaki hukuki ve siyasal haklarımızı ileriki bir tarihe ertelemek üzere , sayın Bakanımızın açıkladığı hususlarda İYİ Parti grubu olarak belediye meclisinde her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu buradan kamuoyu önünde ilan etmek istiyorum. Şehrimiz adına , şehrimizde yaşayan insanların can güvenliği adına, çocuklarımızın geleceği adına, biz İYİ Parti grubu olarak hem Büyükşehir Belediyesi’nde , hem de diğer tüm 16 ilçede bulunan tüm meclis üyelerimizle birlikte bilimsel teknik ve hukuki olarak şehrin lehine getirilecek her türlü planlamaya destek vereceğimizi buradan ilan ediyoruz. Ayrıca şunu da belirtmem gerekiyor ki bu konuda belediye meclislerinde bugüne kadar yaptığımız, muhalefet ettiğimiz ve bu yanlıştır dediğimiz tüm plan tadilatları bugün Bakan Bey'in yapılaşma konusunda yasak getirmeyi düşündüğü mantık ve alanlarla ilgili uyumlu olduğunu görmekteyiz. Biz geleceği görmüşüz , ama maalesef size anlatamamışız... Umarım bundan sonra muhalefetin sağduyulu, teknik, hukuki ve şehir adına kaygı taşıyan cümlelerine daha çok dikkat edersiniz.
Belediyeler, Kayseri'de altından fay hattı geçen alanlarda ihale ile arsa satışı yaptı mı?