Başkan Çelik: Arkamızdan sövdürmeyeceğiz

Başkan Çelik: Arkamızdan  sövdürmeyeceğiz
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, yer altından geçen Güney-Kuzey Ana Kollektör Hattı tanıtım toplantısında yaptığı açıklamaların yankısı sürüyor. Raylı sistemin kümbetleri geçtikten sonra yer altına ineceğini açıklayan Başkan Çelik, “Biz arkamızdan sövdürmemek için zor yolu seçtik. Benden sonrası tufan anlayışında asla olmadık” ifadelerini kullandı.

Çelik’in “sanki adaymış” gibi projelerini açıklaması da dikkat çekti. Yeniden aday gösterilmemesine rağmen geleceğe yönelik Büyükşehir Projeleri konusunda açıklamalar yapan Çelik, Hava İkmal Millet Bahçesi projesinin de tamamlandığını, ayrıca Camii Kebir’in çevresini de açacaklarını belirtti. Başkan Çelik, Talas-Anayurt Raylı Sistem Hattı’nın önümüzdeki günlerde ihale edileceğini de kaydetti. Büyükşehir Belediyesi ve KASKİ tarafından yapılan Güney-Kuzey Ana Kollektör Hattı ve Sivas Caddesi Geçişi kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım toplantısına ev sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in yanı sıra Vali Şehmus Günaydın, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, İlçe Belediye Başkanları ve vatandaşlar katıldı. Çalışmanın Kayseri’nin 50 yıllık yatırımı olduğunu dile getiren Başkan Çelik, daha önce yapılan ana kollektör hattının şehrin yükünü çekemez hale geldiğini söyledi. Çelik projenin bedelinin ise 24 milyon TL olduğunu açıkladı.

“KANALİZASYONDA TAŞMALAR OLUŞTU”

Çelik, “Daha önce yapılan ana kollektör hattı şehrin yükünü çekemez hale geldi. Hatta ara ara kanalizasyonda taşmalar da oluştu. Gerçek mühendislik ihtiyaçları önceden görüp planlamalar yapmak, gerçek idarecilik de bu planları hayata geçirmektir. Bu doğrultuda yeni hattın projelerine 2015 yılında başladık. Talas-Anayurt bölgesinden Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Argıncık ve Yakut Mahallesi’ni içine alan 10 kilometrelik hattın ihalesini geçen yıl yaptık. Bu hattın yaklaşık maliyeti 45 milyon TL idi; ancak her projede gösterdiğimiz titiz çalışma sonucu proje bedelini ihalede 24 milyon TL’ye kadar indirdik. Bu projeyle şehrin kanalizasyon ihtiyacını 2050 yılına kadar çözmüş olacağız. Sessiz sedasız ve hiçbir tören yapmadan projeye başladık. Şu an projenin fiili seviyesi yüzde 85’i geçti” dedi.

 “SİVAS CADDESİ YER ALTINDAN GEÇİLİYOR”

Ana kollektör hattının en zor geçeceği bölgenin Sivas Caddesi olduğunu ifade eden Çelik, yerin 14 metre altından geçerek bu sorunu aştıklarını kaydetti. Çelik,  “Normalde proje için Sivas Caddesi’ni bu bölgede tamamen açmamız, raylı sistemi kaldırmamız ve 2,5 ay burada çalışmamız gerekiyordu. Böyle yaptığımız takdirde sadece raylı sistem zararımız 3,5 milyon TL olacaktı. Alternatif arayışa başladık. Önce 6 metre derinlikten geçmeyi düşündük; ancak bu kavşakta raylı sistemin aşağı alınması halinde sorun çıkacağı için 14 metre derinliğe indik. Mikro kazıcı makinelerle 2 metre kazı yapıyoruz, sonra çelik boruları sürerek kazıya devam ediyoruz. 35-40 günde Sivas Caddesi’nin karşısına geçmiş olacağız.” diye konuştu.

 “MAKAMLAR GEÇİCİ, BENDEN SONRASI TUFAN ANLAYIŞINDA DEĞİLİZ”

Konuşmasında makamların geçici olduğunu da dile getiren Çelik, dikkat çeken ifadeler kullanarak,  “Benden sonrası tufan” anlayışında olmadıklarını belirtti. Başkan Çelik, Talas-Anayurt Raylı Sistem Hattı’nın önümüzdeki günlerde ihale edileceğini de kaydetti.

“BİZ ARKAMIZDAN SÖVDÜRMEMEK İÇİN ZOR YOLU SEÇTİK”

 “Kötü iş yaparsan arkandan söverler” diyen Başkan Çelik, “Biz arkamızdan sövdürmemek için zor yolu seçtik.” dedi.

YENİDEN ADAYMIŞ GİBİ PROJELERİ SIRALADI

Raylı sistemin yer altına alınıp alınmayacağı yönünde de dikkat çeken açıklamalar yapan Çelik, raylı sistemin Kümbetleri geçtikten sonra alta ineceğini belirtti. Yeniden aday gösterilmemesine rağmen geleceğe yönelik Büyükşehir Projeleri konusunda açıklamalar yapan Çelik, Hava İkmal Millet Bahçesi projesinin de tamamlandığını, ayrıca Camii Kebir’in çevresini  de açacaklarını belirtti.

“RAYLI SİSTEM ALTA İNİYOR”

Hazırladıkları projeler hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, raylı sistemin Kümbetleri geçtikten sonra alta ineceğini 18. Cadde, 30 Ağustos ve Tuna Kavşaklarını geçtikten sonra üste çıkacağını belirtti. Başkan Çelik, Sivas Caddesi trafiğine büyük bir kolaylık getirecek olan projeyi hazırladıklarını da söyledi. Başkan Çelik, şunları söyledi, “Ayrıca, Furkan Doğan Yurdu önüne, DSİ Kavşağı’na ve Kadir Has Stadı Kavşağı’na katlı kavşak projelerimiz hazır. Böylece Anbar’dan Argıncık Işıklara kadar trafiği kesintisiz hale getirmiş olacağız. Mustafa Şimşek Caddesi’nin Ahi Evran ve TOKİ’ye kadar uzatacak projemiz hazır. Talas 7/24 Kütüphane, İldem’e Kütüphane, Millet Kıraathanesi, Hospice, Ali Dağı Seyir Projesi, Erciyes’e Yüksek İrtifa Kamp Merkezi, Okçuluk ve Etnospor Tesisi, Mis Kokulu Bahçe, Hava İkmal Millet Bahçesi gibi projelerimizi hazır hale getirdik. Hava İkmal için protokolü imzaladık, inşallah yakında başlayacağız. Ayrıca Talas Jandarma’nın bulunduğu bölgede Jandarmanın tesislerini taşıyarak burayı Millet Bahçesi yapmak için de projemizi hazırladık. Sarımsaklı Doğa Sporları Merkezi, Eski Kayseri havasındaki Düğün AVM, Camii Kebir’in çevresinin açılması, Argıncık ve Cırgalan’da kentsel dönüşüm projeleri de hazırladığımız diğer projeler.”  

İŞ BİTİM SÜRESİ 300 GÜN ÖNE ÇEKİLDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, konuşmasının ardından Vali Şehmus Günaydın ve katılımcılarla birlikte Sivas Caddesi’ni alttan geçecek olan tünele girdi. Burada yapılan kazı çalışmaları takip edildi ve çelik borular tünele yerleştirildi. Başkan Mustafa Çelik, Türkiye’de çok az yerde kullanılan bu yöntemle sadece sorunsuz bir şekilde Sivas Caddesi’ni geçmekle kalmadıklarını, 730 gün olan iş bitirme süresini de 300 gün öne çektiklerini kaydetti.