Banliyö durakları çürüyor!

Kayseri'de eski Başkan Mehmet Özhaseki döneminde yani yaklaşık 6 yıl önce gündeme gelen Banliyö treni projesi ne oldu?

Banliyö durakları çürüyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de eski Başkan Mehmet Özhaseki döneminde yani yaklaşık 6 yıl önce gündeme gelen Banliyö treni projesi ne oldu? Eski Başkan Mustafa Çelik döneminde ihale ile birlikte durakları yapılan, ancak mevcut Başkan Memduh Büyükkılıç’ın, neredeyse hiç değinmediği proje askıya mı alındı? Şehrin merkezi ile dışını birleştiren ve gün içinde yolcu taşıyan tren olarak ifade edilen proje ile ulaşımın rahatlayacağı, ilçelerde göçün önleneceği ve proje sayesinde Kayseri kırsalının ufkunun açılacağı belirtilmişti. Ancak gelinen süreçte projedeki belirsizlik dikkat çekiyor. Hatta İncesu başta olmak üzere bazı noktalara yapılan Banliyö duraklarının bakımsız ve adeta çürümeye terk edilmiş halleri de tepki topluyor.

Kayseri, yıllardır ulaşım konusundaki projelerin gerçekleşmesini bekliyor. Hızlı tren, Lojistik Köy, Havaalanı gibi projeler, her seçim döneminde gündeme geliyor, ancak seçim bitince konuşulmuyor. Son aylarda Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın TCDD çıkarmaları ve bazı muhalefet Milletvekillerinin açıklamalarıyla zaman zaman demir yolu projeleri akıllara gelse de bir süre sonra yine unutuluyor. İşte bu projelerden biri de Banliyö Hattı Projesi.

ÖZHASEKİ, BAŞKAN İKEN GÜNDEME GELMİŞTİ

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki tarafından gündeme getirilen 130 km’lik proje aradan geçen 6 yıla rağmen tamamlanamadı.  Özhaseki’nin, Milletvekili olup Ankara’ya gitmesinin ardından koltuğa Mustafa Çelik oturdu. 2016 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Yeşilhisar-Sarıoğlan Banliyö Hattı'nın İncesu-Gömeç arasındaki 7 adet istasyon (durak) için ihale düzenlendi. İhalenin ardından bazı noktalara duraklar yapıldı.

ÇELİK: BU PROJE SAYESİNDE KAYSERİ KIRSALININ UFKU AÇILACAK

O dönem açıklama yapan eski Başkan Çelik, projeyi yenilediklerini  ifade ederek, “Banliyö hattı tramvay hattına entegre edilecek" açıklaması yapmıştı.  Çelik, "Banliyö hattı Sarıoğlan’dan Yeşilhisar’a kadar gidecek. Biz proje değişikliği yaptık. Beyazşehir tarafından Banliyö hattını tramvay ile birleştireceğiz. Mevcut tramvay hattı ile entegre edeceğiz. Bunu yaptığımız zaman vatandaşlar banliyö hattını tercih eder. Bu proje sayesinde Kayseri kırsalının ufku açılacak. Kayseri son 20 yılda ciddi anlamda göç aldı. Komşu illerin yanı sıra kendi kırsalından da sürekli göç alıyor. Yani ilçelerdeki nüfus merkeze kayıyor. Biz belediye olarak göçü durdurmak, hatta tersine çevirmek için kırsalda kalkınma hamlesi başlattık” demişti.

BÜYÜKKILIÇ, TCDD’NİN KAPISINI SIK SIK ÇALIYOR, AMA…

Çelik’ten sonra Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve 1 yılı yakın zamanda geride bırakacak olan Memduh Büyükkılıç ise raylı sistem projelerinin tamamlanması için sık sık Demir Yolları’nın yan, TCDD’nin kapısını çalıyor.

BANLİYÖ PROJESİ ASKIYA MI ALINDI?

Geçtiğimiz hafta da Ankara’da bir kez daha TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ile de bir araya gelen Büyükkılıç’ın, hızlı tren ve Belsin-Terminal-Şehir Hastanesi-Nuh Naci Yazgan Üniversitesi-Mobilyakent Raylı Sistem Hattı için gelinen süreç hakkında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. Yani Büyükşehir’den yapılan açıklamada “Banliyö Projesine” yine değinilmedi. Büyükkılıç’ın, Banliyö konusuna pek değinmemesi de kamuoyunda, “Proje askıya mı alındı?” yorumlarını beraberinde getirdi.

BAKIMSIZ DURAKLAR NE OLACAK?

İşte Kayseri’de merakla beklenen, ancak yıllardır yılan hikayesine dönen bir diğer raylı proje olan Banliyö konusunda süreç bu şekilde ilerlerken proje kapsamında yapılan istasyonlar  ise bakımsızlıktan adeta çürümeye terk edilmiş durumda.  Otogar arkası  ve İncesu ilçesindekiler başta olmak üzere yapılan durakların içler acısı hali tepki toplarken, önümüzdeki süreçte bu konuda adım atılıp atılmayacağı ya da nasıl bir ilerleme sağlanacağı ise merak konusu oldu.

Haber: Cafer ZENGİN