BAKAN'DAN MHP'Lİ VEKİLE MERA CEVABI!

BAKAN'DAN MHP'Lİ VEKİLE MERA CEVABI!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayseri' de çayır ve meraların aşırı otlatma ve bakımsızlık nedeniyle verimsiz durumda olduğunu söyledi. Özdemir, bu konuda Tarım ve Orman Pakdemirli’ye, sorular yönelterek, cevap istedi. Özdemir’e cevap veren Bakan Pakdemirli, “Kayseri İlimize mera hizmetleri için son 5 yılda 1.703.939 TL ödenek tahsis edilmiştir” dedi. Tarım ve Orman Pakdemirli, MHP’li vekiler verdiği cevapta “Kayseri  genelinde mera alanı, yem bitkileri üretimi ve diğer alanlardan 1.557.893 ton kuru ot ile hayvanların kaba yem ihtiyacının % 100'ü karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.  

“5 YILDA 1.703.939 TL ÖDENEK TAHSİS EDİLMİŞTİR”

Pakdemirli, “Kayseri İlimizde son 5 yılda ÇKS' ye kayıt olan tarım arazilerinde destekleme modeline uygun olarak yetiştirilen ürünlere toplam 47.111.531 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin arttırılması, ot kalitelerinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak, erozyonun önlenmesi amacıyla Bakanlığımızca mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda şimdiye kadar Kayseri İlimizde son 5 yılda toplam 255.833 dekar alanda mera ıslah ve amenajman projesi uygulanmıştır. Kayseri İlimize mera hizmetleri için son 5 yılda 1.703.939 TL ödenek tahsis edilmiştir.” dedi.

“İL MÜDÜRLÜĞÜNE YAKLAŞIK 800.000 TL ÖDENEK GÖNDERİLMİŞTİR”

Yem bitkisi konusunda da açıklama yapan Pakdemirli, “Bakanlığımızca ekilebilir toplam arazi içinde yem bitkisi ekiliş alanlarını ve yem bitkileri üretim miktarını artırarak hayvanların meralar üzerindeki otlatma baskılarını azaltmak, hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi uygulanmaktadır. Proje kapsamında Kayseri İl Müdürlüğüne 2011-2020 yılları arasında yaklaşık 800.000 TL ödenek gönderilmiştir” dedi.

“YEM BİTKİLERİ KONUSUNDA DESTEK SÜRECEK”

Nadas alanlarının değerlendirilmesi ile ilgili projenin 3 yıl önce başlatıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, projenin güncellenerek ve geliştirilerek uygulanmaya devam ettiğini dile getirdi. Pakdemirli, şunlarısöyledi, “Ayrıca çeşitli nedenlerden ötürü kullanılamayan tarım alanlarına nadasa bırakmak yerine uygun çeşit yem bitkileri ekilişlerinin yapılması, teşvik edilmesi için üreticilerimize eğitim yayım çalışmaları yapılmaktadır. Bu nadas alanlarının değerlendirilmesi için yem bitkisi ekilişi yapan üreticilerimiz yem bitkileri desteklemeleri kapsamına alınmaktadır. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz, çayır ve meraların Ülke hayvancılığı için önemi, aşırı otlatmanın ileride oluşturacağı riskler, belirlenen otlatma tarihlerine uyulması, amacı dışında kullanımın engellenmesi, ıslah çalışmaları gibi konularda çiftçi eğitim çalışmaları ve çiftçi ziyaretleri yapmaktadırlar. Ülkemiz koşullarında yapılan hayvancılıkta girdi maliyetleri içerisinde kaba yem maliyetleri önemli bir payı oluşturmaktadır. Bu bağlamda; Yem bitkilerinin ekiliş alanlarının arttırılması,  Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, Kaba yem ihtiyacımızın karşılanabilmesi, Üreticilerimizin tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürebilmeleri, Küçük üreticilerin korunması, Üreticilerin yaşanacak olası kuraklıklarda sıkıntı çekmemeleri, Üreticilerimizin daha ucuz ve kaliteli kaba yem elde edebilmeleri amacıyla yem bitkileri ekilişleri Bakanlığımızca desteklenmektedir.  Ülkemiz hayvancılığının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi ve geliştirilmesi adına yem bitkileri ekilişlerinin desteklenmesine etkin bir şekilde önümüzdeki yıllarda da devam edilecektir.”

MHP’Lİ VEKİL MERALARA KAFAYI TAKTI!

 Haberin detayları için TIKLAYIN