Aydın: 100 metrekare evin maliyeti şu an 1 milyon lira!

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, Olay Türk TV'de, '30 Dakika' programında konuştu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Aydın: 100 metrekare evin maliyeti şu an 1 milyon lira!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, Olay Türk TV’de, “30 Dakika” programında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Aydın, inşaat sektörü ile ilgili olarak Olay Türk TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci’nin sorularını yanıtladı. Girdi maliyetlerine gelen zamlara dikkat çeken Aydın, “Sektör olağanüstü bir hale girmiştir. Ev maliyetleri artmıştır” dedi. Aydın, “Şu an ortaya çıkan maliyetlerle 100 metrekare evin maliyeti 1 milyon lira” diye konuştu. 
“ARSA MALİYETLERİNİ AŞAĞI ÇEKİLMELİ”
Olay Türk TV’de çarpıcı açıklamalar yapan Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Aydın, “Arsa maliyetlerini aşağı çekmek için bizlerle yani bugün inşaat sektörünün temsilcileri var. konfederasyonu var, federasyonu var. Her ilde derneği birliği var. Bu insanlarla iş birliği içinde olacaklar. Bildiklerini okuyorlar onun için söylüyorum bunu. Bundan vazgeçmeliler. Bu cümleyi üzülerek kullanıyorum; Burası emlakçı dükkanı değil. Bakın panolara hep belediyelerin daire satışları, belediyelerin parsel satışları, belediyelerin arsa satışları ve dükkan satışları. Bundan çıksınlar. Ama şunu yapıyorlarsa biz buna saygı duyarız. Gerçekten en alt gelir düzeyindeki insanlara konut sahibi edebilmek için bir çaba varsa oraya saygı duyarız. Sahada olan insanlarla iş birliği içerisinde olsunlar” dedi.
“VERGİLERİN BİR AN ÖNCE DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM”
“Yerel idarelerdeki ruhsat aşamasına ve ruhsattan meskene kadar geçen süreçte belediyelerin elde etmeye çalıştığı gelirlerin düşürülmesi gerek” diyen Aydın, “Yani ruhsat harcı, yol harcı, ağaç parası. İnanın bir yığın ödeme istiyorlar. Bu konuda da bizim yapımcı ve yükleyici dediğimiz grup çok şikâyetçi. Genel idare bu sektör üzerindeki KDV ve vergileri düşürsün. Örnek verelim tapu harcı yani bugün siz yüz liralık bir iş yapsanız maliyetinizde doksan lira olsa zarar ettim de değil çift haneli parada kazansanız on lirada para kazansanız orada. Gelir vergisinin muhatabı iseniz bin beş yüz lira, kurumlar vergisi muhatabı iseniz iki bin lira ödersiniz. Yüz liralık bir işin tapusunu almak için ne kadar ödüyorsunuz biliyor musunuz? Yüzde iki alıcı yüzde iki satıcı. Dört bin lira. Bu o kadar büyük bir para ki bir milyonda düşünün, sekiz yüz binde düşünün alıcı ve satıcının ne kadar para ödediğini. Sadece KDV değil birçok alanda kamu adına bu vergilerin bir an önce düşürülmesi lazım. Yüzde bire hatta sıfır konutlarda yüzde bire düşürülmesi lazım. Bu hem satıcılara hem malzeme tedarikçilerine hemde mütahhitlere yansıyacaktır. Buradaki aşağı inme alıcıların cebine girecektir.
“GENEL İDARENİN VE YEREL İDARENİN YASA VE YÖNETMELİKLERDE YENİ BİR TANIMLAMAYA GİTMESİ LAZIM” ,  “ŞU AN YÖNETİM KURULUNDA BİR TANE MÜTEAHHİT YOK”
Müteahhitlik odasının ve müteahhitlik meslek yasasının olması gerektiğini de kaydeden Aydın,  şunları söyledi: “İnşaat sektörü ekonominin dinamosu diyorsunuz. İnşaat sektörü gerçekten çok büyük bir kapsama alanı içinde gösteriyorsunuz ama odası yok. Şu anda Kayseri Ticaret Odası söylüyorum, Ömer Gülsoy bey gerçekten çok kıymetli çalışmaları olan bir arkadaşımız. Bizim şu an Aydın İnşaat temsilen Mustafa  Aydın da meclis üyesi ve meslek komisyonunda fakat kardeşim şuan yönetim kurulunda bir tane müteahhit yok. Şimdi ben yönetim kurulu üyeliği yaptım Kayseri Ticaret Odası’nda ve o odanın içinde en az iki tane rahmetli Hasan Ali Kilci zamanında inşaat grubunun temsilcisi vardı. Şimdi odada kırka yakın meslek grubu var ve on tane yöneticisi var niye bunun bir tanesi müteahhit odası değil.
“KONUT KREDİ FAZİLERİNİN YÜZDE 7-8 LERE DÜŞMESİ LAZIM”
Programda, “İnşaat sektöründe çalışan arkadaşlara kesinlikle teşvik verilmesi lazım” ifadelerini kullanan Aydı, “Sadece yapımcı ve yüklenici müteahhidi düşünmesinler. Bu sektöre istihdam yaratan temin ve tedarik yapan fabrikaları, müesseseleri ve burada istihdam edilen çalışan insanlarımızı düşünsünler” dedi.