Ataş'tan Suriyeli açıklaması: Çok seviyorsanız birkaçını siz evinize alın!

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri'de yaşanan olayların ardından TBMM'de yaptığı konuşmada, yaşananları provokasyon olarak niteleyenlere tepki göstererek, 'Çok seviyorsanız birkaçını siz evinize alın. Kayseriliyi provokatörlükle suçlayanlara, uzaktan bir tane sığınmacıyla karşılaşmadan yaşayıp televizyonlarda çıkıp 'insan hakkı' diye ahkam kesenlere buradan sesleniyorum: Gelin, evinizi şehrimizde gettolaşan mahallelerin birine taşıyın, çocuklarınızla, eşinizle sadece bir ay yaşayın, ondan sonra konuşalım.' Dedi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Ataş'tan Suriyeli açıklaması: Çok seviyorsanız birkaçını siz evinize alın!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, 30 Haziran akşamı başlayan ve devam eden olayların ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuştu. Kayseri’de infial yaratan olay ve sonrasındaki gelişmeleri değerlendiren Ataş,  ‘Memleketim Kayseri eskiden huzur şehri olarak anılırken özellikle son günlerde sığınmacıların karıştığı olaylarla ve bunlara karşı verilen toplumsal tepkilerle gündeme gelmektedir. Yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahip Kayseri’de 150 binin üzerinde sığınmacı bulunmaktadır yani şehrimizin yüzde 10’u sığınmacılardan oluşmakta, birçok mahallede sığınmacıların çoğunluğu sağlamasıyla da gettolaşma yaşanmaktadır’ dedi. 

Kendisine ulaşan vatandaşların sığınmacılardan şikayet ettiğini belirten Ataş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  ‘Bugün Kayseri’de insanlar çocuğunu parka gönderemez duruma gelmiştir. Askeriyenin dev arazisine yapılan Kayseri Millet Bahçesi bugün sığınmacıların kullanımına sunulmuştur. Birçok aile bizlere ulaşıp devlet okullarında, çocuklarının sınıflarında Türkçe dahi bilmeyen Suriyeli çocuklar yüzünden düzgün bir eğitim alamadıklarını anlatmaktadır. Hastaneye gidenler Suriyelilerden sıra gelmediğinden bahsetmektedir. Kadın doğum hastaneleri sadece sığınmacılara çalışır hâle gelmiştir. Kayserili ilaç katkı payı, fark ücreti, muayene ücreti öderken sığınmacı tek kuruş ödemeden hastaneye gitmekte, ilacını almakta, tedavi olmaktadır’ dedi.

Yerel yöneticiler çanak tutuyor!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 2023 yılı verilerine göre Kayseri’de kepenk kapatan esnaf sayısının tam yüzde 119,4 arttığına dikkat çeken Milletvekili Dursun Ataş, Kayserili esnaflar birer birer kepenk kapatırken, kapanan yerlere hızla Suriyelilerin dükkân açtığını söyledi.
Kayseri’de şehrin yerel yöneticilerinin de bu duruma çanak tuttuğunu vurgulayan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ‘Türk esnafa gelince denetim üstüne denetim yapan kurumlar söz konusu sığınmacılar olunca ruhsatsız, vergisiz, denetimsiz iş yeri açmalarına sessiz kalmaktadır. Yine, kayıt dışı çalışmalarına göz yumulmasından dolayı Türk işçiler işten çıkarılıp sigortasız, vergisiz sığınmacı çalışanlar işe alınmakta; Kayserili, öz yurdunda garip, öz vatanında parya kalmaktadır. TÜİK'e göre Kayseri'de yoksulluk yüzde 14’lere dayanmışken Kayserilinin işini, evini, mahallesini elinden alan sığınmacılar bunlar yetmezmiş gibi Kayseri’nin vergileriyle yapılan devlet ve belediye yardımlarını da almaktadır’ dedi.

Provokatörlükle suçlamak kimsenin haddi değildir!

‘Kayseri'de pazar gecesi başlayan olaylar tek başına bir olayın tepkisi değil, yıllardır süren bu haksızlığın, iktidarından yerel yönetimlerine kadar yapılan bu ayrımcılığın, yaşanılan binlerce olayın bir yansıması, toplumsal bir sinir boşalmasıdır’ diyen Ataş, ‘Siz saraylarınızda, korunaklı villalarınızda, ultra güvenlikli konutlarınızda bir tane sığınmacı görmeden yaşayacaksınız, sığınmacı işgali altında yaşayan, çocuğunu dışarı bile gönderemeyen vatandaşlara da ‘Onlar ensar, misafir, provokatörlük yapmayın’ diyeceksiniz. Hadi oradan! Çok seviyorsanız birkaçını siz evinize alın. Kayseriliyi provokatörlükle suçlayanlara, uzaktan bir tane sığınmacıyla karşılaşmadan yaşayıp televizyonlarda çıkıp insan hakkı diye ahkâm kesenlere buradan sesleniyorum: Gelin, evinizi şehrimizde gettolaşan mahallelerin birine taşıyın, çocuklarınızla, eşinizle sadece bir ay yaşayın, ondan sonra konuşalım’ şeklinde konuştu.

Misafirlik bitmiştir!

Meclis’teki konuşmasında Suriyelilerin misafirliğinin artık bittiğini vurgulayan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ‘Kayserilinin de milletimizin de sabrı tükenmiştir. Bu konuya bu açıdan bakılmasında yarar olduğunu düşünüyorum’ dedi.