ASPİLSAN'dan 15 Milyon Dolarlık ihracat hedefi

ASPİLSAN Enerji, yaklaşık 1,5 milyar lira yatırımla 2 yıl önce kurulan lityum iyon pil tesisinde üretilen piller ve bataryalarla başta TSK'nın enerji ihtiyacını karşılamanın yanında farklı ülkelere de ürünlerini ihraç ediyor.

ASPİLSAN'dan 15 Milyon Dolarlık ihracat hedefi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

1981'de yılında hayırseverlerin bağışlarıyla Kayseri'de kurulan ASPİLSAN Enerji, Almanya'da teknoloji transferi için çalışan bağışçılarıyla başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile özel sektörün enerji alanında uzun ömürlü batarya ihtiyacını 42 yıldır karşılıyor.

ASPİLSAN Enerji, yaklaşık 1,5 milyar lira yatırımla 2 yıl önce Mimarsinan OSB'de kurulan lityum iyon pil tesisinde üretilen piller ve bataryalarla başta TSK'nın enerji ihtiyacını karşılamanın yanında farklı ülkelere de ürünlerini ihraç ediyor.

ASPİLSAN'dan 15 Milyon Dolarlık ihracat hedefi

Fabrikada, lityum iyon silindirik pil ve Ni-Cd (nikel kadmiyum) piller ile telsiz, gece görüş sistemi, karıştırıcı sistem, tanksavar sistem ve mayın tarama-bomba imhalarında kullanılan robotik sistem bataryaları, füze ve güdüm kitleri ile anti-torpido gibi alanlarda yaklaşık 400 çeşit batarya sistemi üretiyor.

İlk pil ihracatını Almanya ve Hollanda'ya yaptıklarını belirten ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy,  2022 yılında lityum iyon pil üretimine başladıktan sonra ihracatla dünyaya açıldıklarını ve Orta Doğu ülkelerinden sipariş aldıklarını dile getirdi.

Global bir şirkete dönüşme yolunda ilk adımlarını atıklarını belirtten Özsoy, "Batarya paketlerimizi pazarlama süreçlerimiz devam ediyor. Bunun önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini düşünüyoruz." dedi.

Fabrikanın stratejik bir tesis olduğuna dikkati çeken Özsoy, baz istasyonlarında kullanılan bataryalara Turkcell ve Türk Telekomun verdiği desteğin önemli olduğunu, bunun da kendilerine ihracatta ilave güç kattığını dile getirdi.

ASPİLSAN'dan 15 Milyon Dolarlık ihracat hedefi

"Bu yıl 15 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz"

Özsoy, şunları kaydetti: "Tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları bize ait olan pilimizi Almanya ve Hollanda gibi teknolojide ileri ülkelere satmaya başladık. Şimdi de batarya paketlerimizi satmaya başlıyoruz. Bu da şu demek, artık sadece hücreyi değil, bunların bir araya geldiği batarya paketlerini de teknolojik olarak tasarlayıp, üretip satabilecek hale geldik. Bundan sonraki yol haritamızda özellikle yaklaşık 15 milyon dolarlık bir ihracat hacmine ulaşmayı bu sene için hedefliyoruz. Araç bataryalarımızdan başlayarak cep telefonlarına kadar uzanan tüm sektörlerde ürünlerimizi özellikle ihracat tarafında satmayı hedefliyoruz."

Özsoy, savunma sanayine yönelik ürünlere ilaveten enerji gibi geniş alanda üretim yapan bir fabrika olduklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA