Arjantin'den gelen yardımın unutulmaz hikayesi

Kurtuluş Savaşı sırasında maddi destek sağlamak amacıyla Kayseri'nin hangi ilçesinin vatandaşları Arjantin'den para toplayıp gönderdi? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Arjantin'den gelen yardımın unutulmaz hikayesi

Mostar Dergisi'nin 2008 yılında yayımlanan 45. sayısında yer alan bir yazı, Arjantin'deki Develili Türklerin Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı sırasında sergilediği destekle ilgili önemli detayları içeriyor.

Dilek Pakman'ın "Arjantin’deki Develili Türklerin Kurtuluş Savaşına gönderdikleri yardım" başlıklı yazısı ve derleyen Develili Araştırmacı Gazeteci Nezir Ötegen'in derlediği bilgilere göre, Arjantin'deki Develili Türkler, diğer Türklerle birlikte Kurtuluş Savaşı'na maddi destek sağlamak amacıyla para toplamışlar. Toplanan bu maddi yardım, Arjantin Kızılhaç aracılığıyla Türk Kızılayı'na gönderilmiş, nihayetinde Anadolu'daki Milli Güçlerin kullanımı için ayrılmıştır.

Dikkat çeken bir ayrıntı ise, bu yardımın hemen savaşın sona ermesinin ardından devletin eline geçtiği ifade edilmiştir. Detaylar verilmemekle birlikte, bu durumun nasıl gerçekleştiği merak uyandırırken Develi için tarihi bir gurur kaynağı olma özelliği de taşımaktadır.

Konuyla ilgili Nezir Ötegen'in derlediği araştırma yazısı şu şekilde; "Mostar Dergisinin 2008 yılında yayınlanan 45 nci sayısında  yayınlanan önemli bir  yazıdaki bilgiler Develi için bir gurur kaynağıdır.

 Arjantin’deki Develili Türkler Kurtuluş Savaşı sırasında diğer Türklerle beraber  aralarında para toplamışlar ve Anadolu’da  Milli Güçlerin kullanması için Arjantin Kızılhaç’ı kanalıyla Türk Kızılayı’na göndermişlerdir.

 Gariptir bu para İstiklal Savaşı’nın hemen bitiminde devletin eline geçmiştir.

 İşin en güzel tarafı Dünyanın bir ucunda bile olsa insanımızın vatan sevgisini göstermesi bakımından ne güzel bir davranıştır. 

 Ayrıca  yaptığımız araştırmada Mehmet Kahya  Hafidi Şükrü Efendi’nin çocukları şu anda ABD Şikago şehrinde manifaturacılık yapmaktadırlar ve çok da zengin olmuşlardır.

Kaynak;Dilek Pakman’ın  Arjantin’deki Develili Türklerin Kurtuluş Savaşına gönderdikleri yardım yazısı 

Derleyen Nezir Ötegen 22.1.2024 Develi"

Arjantin'den gelen yardımın unutulmaz hikayesi