Arıkan: Politika değişikliğinin maliyeti millete ödetilmemeli

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Olay'ın, Kayseri haberinde.

Arıkan: Politika değişikliğinin maliyeti millete ödetilmemeli
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında üst üste üçüncü kez faiz arttırımına gitti. Haziran ayında faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkaran Merkez, temmuzda ise faizi yüzde 15'ten yüzde 17,5'e çıkarmıştı. Bu ay piyasa beklentilerinin de üzerinde bir artışa giden Merkez Bankası, faizi 750 baz puan yükselterek yüzde 25 seviyesine çıkarttı. 

Merkez Bankası’nın bu açıklamalarının ardından Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan’dan eleştiri gecikmedi. Milletvekili Arıkan, “Ekonomide Ne Oluyor?” Bu soruya teknik cevaplar vermek mümkün fakat basitçe “Değişen bir şey yok” demek yerinde olacaktır.” dedi.

‘Ne gözlerdeki ışığı görebildik ne de vatandaşın cebine yarayacak bir hamle’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Nas hatırlatması yapan Arıkan, “Sayın Erdoğan 3 yıl önce bir “Nas Ekonomisi” ortaya attı. Kerameti kendinden menkul bu teori ile ülkeyi enflasyonist bir ortama sürükledi. 3 yılda ekonomik göstergeler alt üst edildi. Ne gözlerdeki ışığı görebildik ne de vatandaşın cebine yarayacak bir hamle. Şimdi Nas Ekonomisi yerini Rasyonel Ekonomi Politikalarına bıraktı. Onun da kerameti kendinden menkul. Rasyonel Ekonomi Politikalarına göre; enflasyonun düşmesi, makro ekonomik dengenin sağlanması ve sürdürülebilir büyüme için faiz oranlarının artırılması gerekiyor. Beklentilerin çok üstünde bir faiz artışı oldu.  Hemen ardından dolar 25.53'e geriledi.” ifadelerini kullandı.

‘Çünkü iktidar dün canının istediğini yapmıştı, bugün de canının istediğini yapıyor’
Arıkan konuşmalarını şöyle sürdürdü; “Şimdi Sayın Erdoğan meydanlarda "dolara darbe vurduk" derken, yükselen faizlerden bahsedecek mi? Hayır. Naslar var diyecek mi? Hayır. Madem faiz yükseltilecekti niye bu kadar beklediniz diye sorulunca cevap alabilecek misiniz? Hayır.

Üzgünüm, fakat değişen bir şey yok. Çünkü iktidar dün canının istediğini yapmıştı, bugün de canının istediğini yapıyor. Yarın sabah kalktığımızda Sayın Erdoğan’ın Nas Ekonomisine geçmememiz için hiçbir neden yok.

3 yılda yıkılan ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla alınan önlemler, politika değişikliklerinin topluma maliyeti konusunda da hassas davranılmasına, uygun telafi mekanizmalarına ihtiyaç var.

Bugüne kadar böyle bir mekanizma görmedik. Nitekim "Türkiye Tipi Ekonomi Modelinde" yük; Kur Korumalı Mevduat ile, enflasyon ile, kur ile vatandaşa ödetilmişti.

En azından şimdi politika değişikliğinin topluma maliyeti göz ardı edilmemelidir. Adil bir şekilde bölüştürülecek destek programlarıyla etkilerin hafifletilmesi ve şeffaf iletişimle toplumun güveni korunmalıdır.”