Arıkan'dan Özhaseki'ye dinamit sorusu

Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Pınarbaşı ilçesinde yapılmak istenen dinamit fabrikasını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Arıkan'dan Özhaseki'ye dinamit sorusu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Pınarbaşı ilçesine yapılmak istenen dinamit fabrikasını TBMM gündemine taşıyarak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Arıkan soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 
“Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2022 yılında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi Eğrisöğüt Köyü ile Aşağı Beyçayır Köyü arasında dinamit fabrikası yapılması yönünde ÇED başvurusu yapılmıştır. 31.01.2023 tarihli ÇED bilgilendirme toplantısında hem hukuken bu tesisin yapılmasının mümkün olmadığı ortaya konmuş hem de köylülerin, bölge halkının ve STK’ların ciddi tepkisi sonucu şirket başvuruyu geri çekmiştir. 
Fakat sonrasında şirketçe yeni bir başvuru yapıldığı, buna rağmen köylülerle herhangi bir bilgilendirme toplantısı yapılmadığı ve ÇED sürecine tabi olmayacak şekilde işlemlerin yürütüldüğü tespit edilmiştir. 
En yakın yerleşim merkezine 950 metre uzaklıkta olan fabrika güvenlik sorununun dışında; bir çevre felaketine sebep olma riski barındırmaktadır. Fabrikadan çevreye yayılacak kimyasallar, yıllardır büyük emeklerle büyütülen mera ve ormanlık alanları tahrip etme, hayvanların otlak alanlarını yok etme, aracılık faaliyetlerini ortadan kaldırma, 200 metre yakınında bulunan köy içme suyu kaynağını kirletme potansiyeline sahiptir. 
10 Haziran 2023 Elmadağ, 18 Temmuz 2023 Kayaş’ta bulunan benzer fabrikalarda yaşanan patlamalar göz önüne alındığında bölge halkı ve kamuoyunda ciddi soru işaretleri oluşmuştur. 
Bu bağlamda; 
1-    İlgili şirketin ilk başvurusu ve ikinci başvurusu arasındaki farklılıklar nelerdir? Projede birkaç isim değişikliği olmasına rağmen, hangi unsurlar ikinci başvurunun olumlu olmasını sağlamıştır. 
2-    İlgili yönetmeliğin patlayıcı madde olduğu anda kapasitesi ne olursa olsun doğrudan ÇED sürecinin başlatılması gerektiği yönündeki maddesine rağmen ÇED süreci neden başlatılmamıştır?
3-    ÇED Raporu alınmaması yönündeki karar hangi tüzük doğrultusunda belirlenmiş ve hangi kurumlardan muvafakat alınmıştır?
4-    İl projede bulunan ‘Patlayıcı Madde (Kapsüle Duyarlı Emülsiyon, Anfo, Ağır Anfo, Kapsül Üretim ve Montaj) Üritem ve Depolama Tesisi’ yerine yazılan ‘Anfo Üretim Depolama ve Kapsül Montaj Tesisi’ başlığı ile hangi kimyasallar kapsama alanında kalmıştır? Bu kimyasalların çevreye etkisi nedir?
5-    İlgili şirket olası bir kaza halinde hangi yönetmelik kapsamında hangi yaptırımlara tabi tutulacaktır? Yakın yerleşim yerleri ile ilgili hangi önlemlerin alınması öngörülmüş ve taahhüt edilmiştir?
6-    İlgili şirket yapılacak tesisin 200 metre uzaklıkta ve yakın köylere içme suyu sağlayan kaynağına yönelik hangi önlemleri öngörmüştür? Bunların ne kadarını gerçekleştirmiştir?”