Jeolog Prof Dr Okan Tüysüz: Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretirse Kayseri'de..!

Kayseri'de art arda meydana gelen depremlerin ardından uzmanlardan da art arda açıklamalar geliyor. Jeolog Prof Dr Okan Tüysüz de Kayseri depremleri ile ilgili 5 madde sıraladı.

TAKİP ET >>

Kayseri'nin, Hacılar ve İncesu İlçeleri'nde iki ayrı deprem meydana geldi. Gece 01.54'te Hacılar'da 2.7 İncesu'da ise saat 05:45'te 3.9 şiddetinde deprem meydana geldi. Bu depremler Kayseri'de tedirginlik oluşturuken, uzmanlardan da Kayseri merkezli depremlerle ilgili değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Jeolog Prof Dr Okan Tüysüz de Kayseri'yi yakından ilgilendiren faylarla ilgili açıklama yaptı.
İşte Tüysüz'ün dikkat çeken o açıklamaları: Çok sık sorulan bir soruyu cevaplayayım: Savrun Fayı kırılısa Kayseri ne kadar etkilenir?
1- Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7'dir.
2- Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır. Tekrarlama aralığı net olarak bilinmemektedir.
3- Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretir ise Kayseri'de beklenen yer ivmesi 0.2 g civarında olur ki bu da kötü inşa edilmiş binalar dışında ciddi hasar yaratmaz

4- Kayseri içerisinde diri fay bulunan bir şehirdir, 1900 öncesi depremlerinden etkilenmiştir, zemini zayıftır.
5- Kayseri içerisinden geçen fay çok uzun aralıklarla deprem üretmektedir ancak yine de tarihi depremleri ve kötü zemini dikkate alarak depreme hazır olmak gerekir.
Şiddetin ölçeği ise bu şekilde;

İvme yerçekiminin yüzdesi (%g) ya da cm/sn2 ile ifade edilir. Yaklaşık bir deneştirme aşağıdaki şekilde verilmiştir.

Tüysüz: İvme deprem esnasındaki yer sarsıntısının ölçüsüdür, Pik Zemin İvmesi (PGA) ile ifade edilir, ivme ölçerler ile kaydedilir. Şiddet ise hasardan hareketle depremin yüzeyde yarattığı sarsıntının belirlenmesine dayanır, cihazlarla ölçülmez.

Bakmadan Geçme