Amerika'yı keşfeden Develililer

Araştırmacı-gazeteci Nezir Ötegen, 'Amerikalı Şükrü' namı ile bilinen Şükrü Navruz'un hikayesini anlattı. Hikâyede yer alan dikkat çeken ayrıntılar nelerdi? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Amerika'yı keşfeden Develililer
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Develili Şükrü Navruz, ev ekonomisine katkı sağlamak için yıllar önce Develi’den Amerika’ya gitmiş. 18  yıl Amerika’da çalıştıktan sonra memleketi Develi’ye dönmüş. “Amerikalı Şükrü” olarak anılan Şükrü Navruz’un hikayesini Araştırmacı-gazeteci Nezir Ötegen, anlattı. İşte Ötegen’in, Amerikalı Şükrü’yü anlattığı o yazısı;
“Develi  Ayvazhacı Köyünde dünyaya gelen Şükrü Navruz,  16-17 yaşlarına gelince 1910 yılında çalışmak ev ekonomisine katkı sağlamak için gurbetin yollarına düşer önce Çukurova’ya oradan da Mersin Limanından  gemi ile üç aylık bir yolculuk sonrasında Amerika’ya ulaşır.

18 yıl Amerika’da Bahçıvanlık bağ bahçe işlerinde çalışır. Bu esnada orada da evlenir. Bu evliliğinden bir erkek çocuğu dünyaya gelir. Bu çocuk daha sonra güreşe merak salar ve güreşçi olur. 
 Bir süre sonra gurbette fazla dayanamayacağını hisseden Şükrü Navruz,  Amerika’dan ayrılıp yurda dönmek ister. Eşi birlikte dönmeyi kabul etmez ve oğlu ile birlikte Amerika’da kalır. Şükrü Navruz da  yine deniz yolu ile 3 aylık gemi yolculuğu sonrasında yurda döner.

1928 ya da 1929 yılında 37 yaşına gelen Şükrü Navruz, İstanbul, Ankara , Kayseri ve nihayetinde Develiye gelir. Develiye gelince köye haber salınır ve köyden Bekir Çavuş atı ile Develiye gelip Şükrü Navruz’u  köye götürür.

37 yaşında köyün büyük sülalerinden Develioğullarından Fadime ile evlenir. Köye geldiği günden itibaren “Amerikalı Şükrü” diye anılmaya başlar. Köyün yamacına ilk olarak bağ yapar. Bağdan 100 yük üzüm kaldırdıkları olur. Verim alındığını gören komşular da birer birer o bölgeye bağ dikerler. O bölgedeki bütün ağaç aşılarını kendisi yapar.

Ayvazhacı  Köyündeki Amerikalı Şükrü 1966 yılında vefat eder. 1941 doğumlu Oğlu  Ahmet Navruz da babasının izinden giderek 1963 yılında gurbet illerin yolunu tutar. İstanbul’a  çalışmak üzere gider evini de götürür. Köyden de ilk olarak evi ile birlikte İstanbul’a göçen kişi olur. Gedikpaşa’da İnşaat işleri ile uğraşır.  Ahmet Navruz yaklaşık 60 yıldan beri İstanbul’da yaşamını sürdürmektedir.”Amerika'yı keşfeden Develililer