'AKP seçimi kaybedeceğini anladı ama seçimlik rüşvete vatandaş prim vermez!'

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis'te vatandaşın yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. AKP'nin seçim yaklaştıkça ve kaybedeceğini anlayınca seçimden seçime verdiği rüşvete vatandaşın artık prim vermeyeceğini ifade eden Ataş, AKP iktidarının 'Ekonomi büyüdü, bu nedenle de kamuya olan borçları yapılandırıyoruz' açıklamasının en hafif tabiriyle palavradan ibaret olduğunu söyledi. Ataş, 'Kaybedeceğini anlayan iktidar şu an telaşla tüm tuşlara basmaktadır. Bunu yaparken umurlarında olan ne devlet ne millet, akıllarında olan tek şey saltanatlarını sürdürebilmektir. AKP, vatandaşı önce yoksulluğa, açlığa mahkûm etti, finansal istikrarı bozdu, ekonomiyi iflasın eşiğine getirmiş, vergi adaletini bozmuş, şimdi de çıkmış vergi yapılandırması yapmaktan bahsediyor. Asıl yapılandırılması gereken AKP'nin kendisidir, asıl sorun bizzat AKP'nin kendisidir. Milletimiz sorunun kaynağını sandıkta kurutacaktır' şeklinde konuştu.

'AKP seçimi kaybedeceğini anladı ama seçimlik rüşvete vatandaş prim vermez!'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu. Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun teklifi üzerine parti grubu adına söz alan Ataş,  görüşülen kanun teklifinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması üzerine aceleyle sarayda hazırlanıp Meclise gönderildiğini belirtti.
BU DÜZENDE SARAY TALİMAT VERMEZSE YANAN ORMANLARIMIZ SÖNDÜRÜLEMEZ, SARAY EMİR VERMEZSE DEPREMDE GÖÇÜK ALTINDAN ÇIKAMAZSINIZ
Teklifin, Meclis’te gerekli çalışma zamanı sağlanmadan Genel Kurula getirildiğine dikkat çeken Milletvekili Dursun Ataş, “Teklifin kanunlaşması durumunda etkisinin ne olacağı ve devlete maliyetinin ne kadar olacağını gösteren etki analizi bile tam yapılmamıştır. Kısaca, saray ferman buyurmuş, Meclisin payına ise sarayın isteğini yasalaştırmak için el kaldırmak ve indirmek düşmüştür. 2018 yılından beri açıkça görülmektedir ki bu saray düzeninde milletin ne beklediğinin bir önemi yoktur, vatandaşın sorununun ne olduğunun bir önemi yoktur, devletin ve milletin menfaatinin ne olduğunun da bir önemi yoktur; ehliyet yoktur, liyakat yoktur, planlama yoktur; tek bir şeyin önemi vardır, o da sarayın emir ve talimatlarıdır, tek adamın tensip ve takdirleridir. Bu sistemde 85 milyonun kaderi, koca bir devletin geleceği sarayda yaşam süren, halkın gerçeklerinden bihaber olan tek adamın iki dudağı arasına hapsedilmiştir. Bu düzende saray talimat vermezse yanan ormanlarımız söndürülemez, saray emir vermezse depremde göçük altından çıkamazsınız, saray takdir etmezse devletin hiçbir organı hareket edemez, saray affınızı kabul etmezse istifa dahi edemezsiniz. İşte, bugün, bu düzende ‘Saray emretti’ diye aceleyle, hazırlıksız bu kanun teklifi getirilmiştir” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞI ALDATABİLİR MİYİZ?” DİYE DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ AMA BU ÜLKEDE HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ İCRALIK DURUMDA, ÜLKEDE EVİNE EKMEK GÖTÜREMEYEN MİLYONLAR VAR
Kanun teklifinin vatandaşın gerçeklerinden çok uzak olduğunu kaydeden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Siz sarayda gerçekleri görmüyor olabilirsiniz, pembe tablolar çizerek ‘Vatandaşı aldatabilir miyiz?’ diye düşünebilirsiniz ama biz biliyoruz ki bu ülkede her üç kişiden biri icralık durumda. Biz biliyoruz ki bu ülkede evine ekmek götüremeyen milyonlar var” dedi.

Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Görüşülen kanun teklifi özüne bakıldığında mali aflar getirmektedir. Hükûmet teklifin gerekçesinde bu mali afları getirmenin nedenini şöyle açıklamıştır: “Bu yıl güçlü ve dengeli bir büyüme yaşamışız, bütçe açığımız düşmüş, göstergelere göre çok iyi bir yıl geçirmişiz.” İnanırsanız tabii. Bu yüzden de saray bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını emretmiş. Başka ülkede yaşasak belki buna inanacağız, sürekli havuz medyasını takip etsek belki inandırıcı gelecek ama bizim ve milletimizin gerçekleri sizinkinden çok farklı. Siz sarayda gerçekleri görmüyor olabilirsiniz, pembe tablolar çizerek ‘Vatandaşı aldatabilir miyiz?’ diye düşünebilirsiniz ama biz biliyoruz ki bu ülkede her üç kişiden biri icralık durumda. Biz biliyoruz ki bu ülkede evine ekmek götüremeyen milyonlar var. Biz biliyoruz ki esnaf geçen yıl 10 bin lira kira verdiği iş yerine bu yıl 40-50 bin lira arası kira veriyor. Biz biliyoruz ki sadece son bir yılda sanayide kullanılan elektrik fiyatları 5 kat arttı. Biz biliyoruz ki enflasyon yüzde 130’ları aşmış durumda. Biz biliyoruz ki bu ülkede milyonlar evini kaybetmiş, soğukta sokakta yatarken çadır satan bir Kızılay var. Biz biliyoruz ki 2022 yılında cari açık 48,8 milyar dolarla son dokuz yılın zirvesine çıktı. Biz biliyoruz ki merkezî yönetim bütçesi ocak ayında 32 milyar liralık açık verdi. Biz biliyoruz ki kısa vadeli dış borç stoku geçen yıla göre yüzde 22,1 artarak 145,6 milyar dolara çıktı. Biz biliyoruz ki ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,4 artarak 10,2 milyar dolardan 14,2 milyar dolara çıktı ve rekor seviyeye ulaştı.
AKP, VATANDAŞI ÖNCE YOKSULLUĞA, AÇLIĞA MAHKÛM ETTİ, FİNANSAL İSTİKRARI BOZDU, EKONOMİYİ İFLASIN EŞİĞİNE GETİRDİ YANİ ASIL YAPILANDIRILMASI GEREKEN AKP'NİN KENDİSİDİR, ASIL SORUN BİZZAT AKP'NİN KENDİSİDİR
AKP iktidarının “Ekonomi büyüdü, bu nedenle de kamuya olan borçları yapılandırıyoruz.” açıklamasının en hafif tabiriyle palavradan ibaret olduğunu vurgulayan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  “Kaybedeceğini anlayan iktidar şu an telaşla tüm tuşlara basmaktadır. Bunu yaparken umurlarında olan ne devlet ne millet, akıllarında olan tek şey saltanatlarını sürdürebilmektir. AKP, vatandaşı önce yoksulluğa, açlığa mahkûm etti, finansal istikrarı bozdu, ekonomiyi iflasın eşiğine getirmiş, vergi adaletini bozmuş, şimdi de çıkmış vergi yapılandırması yapmaktan bahsediyor. Asıl yapılandırılması gereken AKP'nin kendisidir, asıl sorun bizzat AKP'nin kendisidir. Sorunun kaynağı olan bir iktidardan milletin sorununu çözebileceğini beklemek de manasızdır. Bu yüzden milletimiz sorunun kaynağını sandıkta kurutacaktır” şeklinde konuştu.
'AKP seçimi kaybedeceğini anladı ama seçimlik rüşvete vatandaş prim vermez!'
TÜRKİYE’DE VERGİ DÜZENİ VATANDAŞTAN ALIP YANDAŞA VERME ÜZERİNE KURULMUŞTUR
Türkiye’de vergi adaletinin kalmadığını ifade eden Milletvekili Dursun Ataş, “Memura, esnafa, işçiye, emekliye, çiftçiye yüklenen vergi; zengine vergi istisnası, devasa şirketlere ise vergi cezasının silinmesi olarak yansımaktadır. Türkiye’de vergi düzeni vatandaştan alıp yandaşa verme üzerine kurulmuştur. Bu düzeni kuran iktidar seçim yaklaşınca da bir yapılandırma, bir af çıkarıp oy almayı hedeflemektedir. Yani iktidar, vergiyi bir silah olarak vatandaşa doğrultup seçim dönemlerinde de oy karşılığında silahı kılıfına sokmaktadır” dedi.
AKP VATANDAŞI YAPILANDIRDIĞI BORCUNU DAHİ ÖDEYEMEZ HÂLE GETİRMİŞTİR
AKP iktidarında uzatmalar hariç tam 12 defa vergi affının çıkarıldığını ve iki yılda bir vergi affıyla kamu mali yönetiminin iflas ettirildiğini kaydeden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  “Aynı zamanda, bu durum vergi bilincini zedelemiş, uzun vadede mali disiplini bozmuş, kamu alacaklarının yapılandırılması istisnai bir uygulamadan çok genel bir uygulamaya dönüşmüştür. Kısaca, bir yandan vergisini düzenli ödeyen vatandaşlar cezalandırılmış, diğer yandan da ‘Vergi borcuna yapılandırma geliyor’ diye sevinen vatandaş kısa süre sonra bunun bir işe yaramadığını, yine borçlarını ödeyemediğini, gittikçe daha da fakirleştiğini görmüştür. Bunun faturası da enflasyon olarak, işsizlik olarak, art arda gelen zamlar olarak, paranın değer kaybetmesi olarak, kur şokları olarak, hayat pahalılığı olarak, gelirde azalma olarak yine millete yansımıştır. Nitekim, 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı yapılandırma kanunu sonucunda tahsilat oranı yüzde 66,7’yken 2017 yılındaki 7020 sayılı Kanun’da bu oran yüzde 43,5’e, 2020 yılındaki 7256 sayılı Kanun’da ise yüzde 26,3’e kadar düşmüştür. Tamam, vatandaşın vergi borcunu yapılandıralım ama görüldüğü gibi vatandaş yapılandırdığı borcunu dahi ödeyemez hâle gelmiştir. Bu yapılandırma sonunda da tahsilat oranı yine yüzde 20’lerde kalacaktır; esas çözülmesi gereken sorun işte tam da budur” diye konuştu.
MİLLETİMİZ SEÇİMDEN SEÇİME VERDİĞİNİZ RÜŞVETE PRİM VERMEYECEKTİR! ÇOK AZ KALDI
AKP iktidarına seslenen ve “Taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği ortadadır. Milletimiz seçimden seçime verdiğiniz rüşvete prim vermeyecektir” diyen İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, “Milletimiz kendi parasıyla kendisine lütuf sunmanıza prim vermeyecektir. Milletimiz ağır vergi yükü altında ezilirken yandaşlarınıza nasıl vergi muafiyeti getirdiğinizi unutmayacaktır. Milletimiz, çiftçinin traktörüne haciz koyarken yandaş medya imparatorlarına milletin parasını nasıl verdiğinizi unutmayacaktır. Milletimiz, 2002-2022 arasında toplanan 36 milyar dolar deprem vergisinin buharlaştığını unutmayacaktır. Milletimiz, dar gelirliye vergilerle cehennem azabı yaşattığınızı, yüksek gelirliye ise saray sefası sürdürdüğünüzü bilmektedir. Milletimiz, getirdiğiniz 2023 yılı bütçesinde gelir ve kâr elde eden servet sahibi kesimlerden alınan doğrudan vergilerden sadece 1,2 trilyon lira toplanırken vatandaşın zaruri ihtiyaçları için tükettiği mal ve hizmetlerden alınan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerden ise tam 2,5 trilyon lira toplayacağınızı bilmektedir. Özetle, milletimiz, sürekli vatandaştan alıp yandaşa verdiğinizi bilmektedir. Sürekli yapılandırma ve af kanunlarına başvurmak yerine, artık bir vergi sistemi reformu yapılarak daha adil bir vergi sisteminin kullanılması gereklidir. Bu yüzden ortak mutabakat metninde milletimize söz verdiğimiz gibi saydam mevzuat, saydam uygulama, öngörülebilir vergi yükü, geniş vergi tabanı, vergi yükünün adil dağılımı, etkili ve tarafsız denetim prensiplerine dayalı kapsamlı bir vergi reformu gerçekleştireceğiz. Vergi istisna ve muafiyetlerini gözden geçirerek en aza indireceğiz. Vatandaştan alınan dolaylı vergilerin ağırlığını azaltan bir vergi yapısı tesis edeceğiz. Çalışanlar üzerindeki vergi ve sigorta prim yükünü indireceğiz. Tarım sektöründe kullanılan mazottaki ÖTV yükünü kaldıracağız. Milletin parasının yandaşlara gitmesine asla ama asla müsaade etmeyeceğiz. Çok az kaldı” şeklinde konuştu.