'AKP kadar etkili bir doğum kontrol yöntemi görmedim'

Doğurganlık hızının düşmesi ve sığınmacılar konusu üzerinden Türkiye'nin demografik yapısının değişmesine dikkat çeken CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, AKP iktidarı döneminde insanların çocuk yapmaya korktuğunu belirterek, 'Neslimizi kurutan da, bu ülkeye ihanet eden de işte bu iktidarın ta kendisi. Bakın, ben yirmi beş yıllık kadın doğum uzmanıyım, ben bu işin uzmanıyım, ben AKP kadar etkili bir doğum kontrol yöntemi görmedim, gerçekten görmedim' diye konuştu.

'AKP kadar etkili bir doğum kontrol yöntemi görmedim'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın ilk imza sahibi olduğu, Türkiye'deki doğurganlık hızının düşmesi ve bunun paralelinde sığınmacılar ve sığınmacıların yüksek doğurganlık hızı nedeniyle demografik yapının değişimi konu alan Araştırma Önergesi TBMM’de reddedildi. Önerge üzerine konuşan Arık, doğurganlık oranının nüfusunun yenilenmesi için gerekli olan 2.10’nun altına, 1.7’ye düştüğünü belirtti. Bu oranın nüfusun devamlılığını tehlikeye düşürdüğünü ifade eden Arık, ‘Hani düğünlerde nasihat veriyorsunuz ya ‘1 olur garip olur, 2 olur rakip olur, 3 olur dengi olur, 4 olur bereket olur; gerisi Allah kerim.’ diye işte, bu işler öyle sizin söylediğiniz gibi kolay olmuyor. Bakınız, gençler işsiz, gençler umutsuz; gençlerin geleceği kararmış. Bırakın 4 çocuğu, gençler evlenemiyor artık. Evlenseler dahi çocuk sahibi olmaya korkuyorlar. Bakınız, 1 kutu bebek mamasının fiyatı 154 lira, 1 paket çocuk bezinin fiyatı 234 lira. Marketler bebek mamasına çalınmasın diye hırsız kilidi takmış bugün; aslında bu hırsız kilidini bu ülkenin hazinesine takmak lazım da konuyu çok fazla dağıtmak istemiyorum ama tutturmuşsunuz 4 çocuk. Evet, keşke 4 çocuk olabilse. Bugün bu iktidar, bu zalim iktidar vatandaşı 1 çocuğa mahkûm etti. Kendi ifadenizle çocuklarımızı garip bıraktınız.
‘AKP KADAR ETKİLİ BİR DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ GÖRMEDİM’
AKP iktidarı döneminde kısırlığın yüzde 100 arttığı, 2,6 milyon kişinin istese de çocuk sahibi olamadığını belirten Arık, AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğum kontrol yöntemlerini eleştiren açıklamasını hatırlatan Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “AKP'nin Sayın Genel Başkanı diyor ki bir törende: ‘Bu ülkede yıllarca bir doğum kontrolü ihaneti yaptılar. Neslimizi kurutmaya gittiler.’ Şimdi bakınız, siz iktidara gelene kadar doğum oranı 2,8, sizden sonra bu oran 1,7'ye düşmüş. Şimdi ben soruyorum bu aziz millete: Neslimizi kurutan kim? Bu ülkeye ihanet eden kim? Neslimizi kurutan da, bu ülkeye ihanet eden de işte bu iktidarın ta kendisi. Bakın, ben yirmi beş yıllık kadın doğum uzmanıyım, ben bu işin uzmanıyım, ben AKP kadar etkili bir doğum kontrol yöntemi görmedim, gerçekten görmedim. Çünkü vatandaş stres, sıkıntı içerisinde yani nasıl çocuk yapsın? Adam akşam basını yastığa koyduğunda sabah ev kirasını nasıl ödeyeceğini; doğal gaz, elektrik, su faturasının altından nasıl kalkacağını, traktörüne nasıl mazot koyacağını, tarlasına nasıl gübre atacağını düşünüyor değerli milletvekilleri”

GENÇLERİMİZİ EKONOMİK NEDENLERLE EVLENEMİYOR 
AKP SURİYELİLERE ÇEYİZ YARDIMI YAPIYOR

AKP’nin sığınmacılar konusundaki politikalarını da eleştiren Arık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Neslimizin devamlılığını sağlamak ve demografik yapımızın korunması için çocuk yapmaya teşvik etmek bu iktidarın görevidir. Çocuk mamasından, çocuk bezinden ücret alınmamalıdır ama bu iktidarın önceliği, bizim insanımız değil maalesef. Bizim gençlerimiz parasızlık yüzünden evlenemiyor ama iktidar Suriyelilerin çocuklarına evlensinler diye çeyiz yardımında bulunuyor.
Bizim insanımız çocuk sahibi olmaya korkarken kevgire dönen sınırlarımızdan binlerce sığınmacı geliyor ve doğurganlık hızları da 5,8. Bakın, TÜİK rakamlarına göre bizim tam 5 katımız.
Size ilim Kayseri'den bir örnek vermek isterim. Bakınız, bizim nüfusumuz 1,5 milyon, 2021 yılında Şehir Hastanesinde doğan bebek sayımız 6.690; Suriyelilerin nüfusu 80 bin, doğan bebek sayısı 3.473; tam yarımız. Yine resmî rakamlara göre bugün ülkemizde eğitim çağında mülteci çocuk sayısı 1 milyon 272 bin 691. Bunların çoğu da eğitime ulaşamamış. Şimdi, demografik yapımız bozulmuyor mu sayın milletvekilleri? İlimin milletvekili Sayın Nergis demografik yapımızın aynı olduğunu, onları yabancı olarak kabul etmeyeceğimizi söylüyor. Bakın, Sayın Nergis, Sahabiye Mahallesi'nde sarraf dükkanını işleten bir Suriyeli var, çat pat Türkçe konuşuyor. ‘Niçin Türk işçi çalıştırmıyorsunuz?’ diye sorduğumuzda ‘Ben yabancı çalıştırmam.’ diyor. İşte siz bu milleti öz yurdunda garip, öz vatanında parya ettiniz, yazıklar olsun. Tabii, Suriyelileri ucuz iş gücü olarak gören AKP'nin patron milletvekili de şöyle diyor: ‘Suriyeliler olmazsa işimiz çok zor, onlar olmazsa sanayimiz de batar.’ Bakınız, sayın milletvekilleri, Suriyelilere bel bağlayan bu iktidar bilmelidir ki bu cennet vatan ne AKP ne de Suriyeliler giderse batmaz aksine bu güzel ülkeye huzur gelir ve Suriyelileri de barış içerisinde kendi topraklarına göndereceğiz. Sizi de sandıkta göndereceğiz ve bu ülkeye huzur getireceğiz.”