"AKP'deki dalga Kayseri Belediyeleri ve il yönetimine de sıçrayacak" iddiası

&quotAKP'deki dalga Kayseri Belediyeleri ve il yönetimine de sıçrayacak" iddiası
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Birgün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, “AKP’de ikinci tasfiye dalgası” başlıklı yazısında “Cumhurbaşkanı  Erdoğan önündeki son engellerden kurtulmak istiyor” ifadelerini kullandı. Partide yaşanan istifalara değinen Aydın, “Asıl tartışma İstanbul, Ankara, Balıkesir hatta Kayseri gibi belediyelere ve il başkanlıklarına operasyonun zamanlamasına dair yaşanıyor.” dedi.

 

İşte Aydın’ın Ankara kulislerinde konuşulanlara yönelik kaleme aldığı ve Kayseri’de de belediyelerde ve il başkanlıklarında operasyon yapılacak iddiasında bulunduğu o yazısı:

 

Ankara, AKP içinde yaşananları anlama telaşında. Meslektaşlarımızın önemli bölümü yaşananları 2019’a hazırlık olarak yorumlarken bir bölümü de ‘tasfiye’ olarak değerlendiriyor.

Erdoğan AKP içinde ilk büyük tasfiye hareketini ‘ağabeyler’ olarak bilinen grubu karşı yapmıştı. Partinin tüm kurucuları neredeyse etkisiz hale getirildi. Bu tasfiyenin arkasında ‘düşünsel’ bir farklılığın en azından partinin istikametine dair olduğunu söyleyebiliriz. Sonucunda partisinde tüm ipleri eline alan, kendi kaderiyle örgütünün kaderini aynılaştıran bir lider haline geldi.

Neden şimdi?

16 Nisan sonrasında yaşanan ve Erdoğan’ın “FETÖ bağlantısı olanlar, metal yorgunu, yolsuzluğa bulaşanlar” diye formüle ettiği ikinci tasfiye hareketinin muhtevası ve sonuçları bu anlamıyla da birincisinden çok farklı olacak. Tasfiye edileceği söylenen bazı isimler Refah Partisi döneminden bu yana Erdoğan’la birlikte çalıştı. Ama onların ilişkisinin çok uzun zaman önce karşılıklı çıkar ilişkisine dönmüş olduğunu belirtmekte fayda var. Biten de aslında bu çıkar ilişkisi. Daha doğrusu Erdoğan’ın bu ilişkiyi sürdürmede çıkar görmemesi. Asıl tartışma İstanbul, Ankara, Balıkesir hatta Kayseri gibi belediyelere ve il başkanlıklarına operasyonun zamanlamasına dair yaşanıyor. Olağan kongreye aylar, yerel seçimlere ise yaklaşık 15 ay var. Ankara’da Erdoğan’ın acelesine dair güzellemeleri bir tarafa bırakırsak birkaç senaryo konuşuluyor.

Birincisi, süreci ‘köprüden önce son çıkış’ olarak görmesi. Uygulamalarıyla kamuoyu ve AKP kitlelerinde hoşnutsuzluk yaratan isimlerden kurtularak ‘değişim’ görüntüsü verecek. Üstelik siyasette önemli yeri olan bu isimlerin FETÖ bağlantıları tartışması nedeniyle tasfiyeleri gürültü koparılmadan yapılabilecek. Zamanlamaya dair ikinci neden ise seçim tarihlerinin öne alınma ihtimali. Yerel ve genel seçim çalışmalarına bir an önce başlamak isteyen Erdoğan önündeki son engellerden de kurtulmak istiyor. O nedenle bugün yaşanacak tartışmayı seçim sathında yaşanacak gürültüye tercih ediyor.

Ağırlıklardan kurtulma

Ankara kulislerinde kiminle konuşsak belediye başkanları ve il örgütlerine dair yapılan tasfiye hamlesinin 2019 seçimlerine yönelik olduğu konusunda hem fikir. AKP’ye yakın bir meslektaşımız “Erdoğan bir kez daha seçim kazanmak için irtifa kaybeden balonu yükseltmek zorunda. Bu nedenle ağırlıkları atıyor” diye süreci özetliyor. Aynı fikirde olmayanlar da var. Önemli pozisyonlarda bulunmuş eski bir AKP’li “Balonun yükselmesi için ağırlıklardan kurtulması gerekebilir. Ama hafiflemiş bir balonun da kontrol edilemeyeceğini unutmamak lazım” diyerek Erdoğan’ın son kozunu oynadığını düşünüyor.

Ekonomik neden

Ankara’da Erdoğan’ın büyükşehir belediye başkanlarına yönelmesinin bir başka nedenin de ekonomik olduğunu söyleyenlerin sayısı az değil. Kendince son düzlüğe girdiğine inanan Erdoğan, en küçük bir engele bile tahammül edebilir durumda değil. Hem parti içinde hem de dışında farklı ilişkilere girme potansiyeli taşıyan büyükşehir belediye başkanları hükmettikleri ekonomik büyüklük nedeniyle potansiyel tehdit olma özelliği taşıyor.

Yama tutmaz

Erdoğan’ın bu girişimlerine ‘beyhude’ olarak bakan AKP’lilerin de sayısı az değil. Onlara göre çok geç kalınmış ve artık “parti dikiş tutmaz” hale gelmiş. Konuştuğumuz bir gazeteci arkadaşımız hafta sonu yapılacak AKP kampına çağrılan eski isimlerin çok önemli kısmının da böyle düşündüğünü söylüyor. Özetle Ankara’da Erdoğan bir kez daha 15 Temmuz’un ekmeğini yiyip ‘fazlalıklardan’ kurtulma hamlesi yaptığı düşünülüyor. Bununla birlikte AKP’de şimdiden “bu iş çok abartılırsa” endişesi başlamış durumda. İran dönüşü dananın kuyruğu kopacak.