Akkışlalılar'ın beklediği gün…

Akkışlalılar'ın tüm yıl merakla beklediği gün geldi. 500 yıllık gelenek 'Yeni Yoğurt ve Kilim Festivali' ne zaman yapılacak? Festivalin detayları Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bültenimizde.

Akkışlalılar'ın beklediği gün…

Kayseri Akkışla Belediyesi tarafından ilçeye özgü Akkışla Yoğurdu’nun tanıtımına katkıda bulunmak ve gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla düzenlenecek festival, bu yıl 219. kez gerçekleştirilecek.

24-25 Haziran tarihlerinde Üsküdar Yaylası'nda gerçekleştirilecek festivalin açılış törenine, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç,  TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ve Kayseri milletvekillerinin katılması bekleniyor. 

Akkışlalıların Beklediği Gün…İki gün sürecek olan etkinliğin Cumartesi günkü konuğu “ Yalnız Kurt, Vatan Gözlüm ve Ay yıldız Kolye”  isimli eserleri ile bilinen Ahmet Şafak olacak. Türkiye’nin en çok konser veren sanatçılarından biri olan Ahmet Şafak, festivalin birinci günü olan cumartesi günü saat 19.00’da Akkışlalı sevenleriyle buluşacak.

AKKIŞLA’NIN EN GÜZEL KUZUSU BELLİ OLACAK

Bir Türkmen geleneği olan Yeni Yoğurt ve Kilim Festivali’nde, Yoğurt Yeme Yarışması, Halat Çekme Yarışması, Karakucak Güreş Turnuvası, Geleneksel Okçuluk Gösterisi, çeşitli konserler ve çocuklara özgü eğlenceler gerçekleştirilecek.

Akkışlalıların Beklediği Gün…Ayrıca Akkışla ilçesi küçükbaş yetiştiricilerinin katılımları ile ilçenin en güzel kuzusu seçilecek. Bu yıl 2.si düzenlenecek olan ödüllü Kuzu Güzellik Yarışması festivalin ikinci günü 25 Haziran Pazar saat 12.00 ‘de yapılacak.

Çocuklara özel oyun alanlarının da yer alacağı festivalde, Gençlik ve Spor  Bakanlığı Kayseri  İl Müdürlüğü  ve Spor A.Ş.  Genel Müdürlüğü tarafından da standlar açılacak. 

Akkışlalıların Beklediği Gün…

5 BİN KİŞİLİK YOĞURT DAĞITILACAK

İlkbahar aylarında küçükbaş ve büyükbaş hayvanları ile birlikte yaylalara çıkan Türkmenler, kuzuların beslenmesi ve gelişmesi için koyunlarından süt almaz. Mayıs sonu Haziran başında koyunlardan alınan ilk süt ile yoğurt yapılır. Yapılan yoğurda"yeni yoğurt" adı verilir ve bu özel yoğurt misafirlere ikram edilir. Orta Asya’dan süre gelen bu gelenek kendine özgü tarzı ile devam ettiriliyor. “Yeni yoğurt” da festivale katılan tüm misafirlere çeşitli ikramlar eşliğinde sunuluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Üsküdar Yaylası'nda her yıl düzenlenen festivalde bu yıl 5 bin kişilik yoğurt dağıtımı gerçekleştirilecek. Sadece Akkışlalıların değil çevre illerden ve köylerden, yurtdışında yaşayan Akkışlalı vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği festival ile ilçede ekonomik ve sosyal canlılık yaratmak hedefleniyor. 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan hava tahminlerine göre 24-25 Haziran festival günü havanın güneşli olması bekleniyor. İlçe genelinde yağış beklenmiyor.