AK Partili vekil açıkladı: O kurumda şikâyetler yüzde 20'yi aştı

Kamu Denetçiliği (Ombudsmanlık) Kurumu çalışmalarını sürdürüyor.

AK Partili vekil açıkladı: O kurumda şikâyetler yüzde 20'yi aştı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına bağlı olarak kurulan ve idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceleyen Kamu Denetçiliği (Ombudsmanlık) Kurumu çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı olarak denetim yapan tek kurum özelliğini taşıyan kurum, vatandaşlardan gelen şikâyetleri inceliyor. Kuruma faaliyete geçtiği 2013’ten bugüne yani yedi yıllık süre içerisinde 80 bin 535 adet başvuru yapıldığını kaydedildi.
 ‘Kuruma başvurmak için hiçbir ücret alınmamaktadır’
Kurumun faaliyetleri hakkında bilgi veren AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, “Tüm bireyler, şirketler, sivil toplum örgütleri, yine dernekler, vakıflar, sendikalar ve tüzel kişilikler, her kim olursa olsun hiçbir engelle karşılaşmadan bu Kuruma şikâyetlerini bildirebilir. Aynı zamanda yabancılar da şikâyette bulunabilir” diyen Tamer, “Bu çerçevede özellikle Kuruma başvurmak için hiçbir ücret alınmamaktadır. Kuruma şikâyet başvurusunda bulunmak çok kolay ve çeşitli yöntemleri vardır; posta yoluyla da yapılabilir, e-devlet kanalıyla da yapılabilir. Ayrıca Kurumun İstanbul’da kurulan bir şubesi vardır, oraya da direkt olarak şikâyetler yapılabilir” diye konuştu.
'Güvenirlilik artarsa şikayetler çok daha fazla olacaktır’
Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan başvurularla ilgili de rakamsal bilgi de paylaşan Tamer, şu ifadeleri kullandı: Bu süreçte alınan başvuruların yüzde 95’i karşılık bularak 76.705 adedi direkt görüşülerek sonuca bağlanmıştır. 2018 yılında Kurumumuz 17.585 başvuruyu kabul etmiş, 2019 yılında bu başvuru 20 bine yükselmiştir. Şöyle baktığımız zaman Kurumun bilinirliliği ön plana çıkarak, şikâyetlerde yıllık ortalama yüzde 20’yi aşan artışlar mevcut ve bu şekilde de devam etmektedir. 2012’de kurulan bu Kurum özellikle son olarak 5 kişiden oluşmakta ve bunların 2’si de kadın olmakta. Yani yüzde 40’lık bir oranda kadınları temsil etmektedir. Bu Kurumun ne kadar sürede belirliliği ve güvenirliği artarsa buraya gelen şikâyetlerin çok daha fazla olacağını ve bu kurumun da iyi niyetle, bunları çözmek için elinden gelen tüm yardımı yapabileceğini ifade etmek istiyorum. Özellikle 2019 yılında 107 bin başvuru olmuş; direkt telefonla görüşülmüş, direkt gelmiş görüşülmüş, bu başvuruların önemli olduğunu ifade ediyorum”