AK Partili Tamer, hala kişi başı milli geliri 10 bin dolar mı sanıyor?

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer'in, Meclis'te 'kişi başı milli gelir şimdi 10 bin dolar' sözleri tartışmaları da beraberinde getirdi.

AK Partili Tamer, hala kişi başı milli geliri 10 bin dolar mı sanıyor?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Meclis’teki bütçe görüşmelerinde İYİ Partililerle tartışan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’in “Kişi başına millî gelir artmadı mı? 2 bin dolardan aldık, şimdi 10 bin dolar” sözleri dikkat çekti. Tamer’in bu açıklamaları “Ekonomik verilerden haberi yok mu?” dedirtti. Zira TÜİK verilerine göre de Türkiye’de şu an kişi başı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 8 bin 598 dolar. Kayseri’de ise bu tablo Türkiye ortalamasının yüzde 30 altında. Her geçen gün düşüşün yaşandığı milli gelirde Kayseri tablosu da pek içaçıcı değil.  Kayseri’de kişi başı milli gelir, şu an son resmi verilere göre 7.579 dolar seviyesinde.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2022 bütçesi üzerine söz alan İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu,  iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. Ağıralioğlu,  “2001 krizinde, bizim 21’inci sıradaki yerimizi 18 yapaydınız diyecektim ki ‘Teşekkür ederiz’ yine 21. Efendim, bizi aldınız 21’inci sırada ama Allah'ın izniyle borcumuzu azalttınız yine teşekkür edecektik, borcumuzu da artırdınız. Efendim, kişi başına millî gelirimizi artırsaydınız teşekkür edecektik, onu da yapamadınız. Cebinizden yapsaydınız, bak, şöyle cebinizden yapsaydınız ona da teşekkür ederdim” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine İYİ Partili Ağıralioğlu’na cevap veren AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, “Kişi başına millî gelir artmadı mı?” diye sordu.  İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Değer olarak azaldı” yanıtını verdi. AK Partili İsmail Tamer ise bu kez “2 bin dolardan aldık, şimdi 10 bin dolar” ifadelerini kullandı.  Ağıralioğlu, AK Parti’ye yönelik eleştirilerini, “Yirmi yıllık iktidarınızda 516 milyar dolar faiz ödemişseniz siz bu faize öderken mi karşısınız, verirken mi karşısınız, ne zaman karşısınız? Bu memlekette bu bütçeye 240 milyar faiz koymuşsunuz, 240 milyar faiz koymuşsunuz, faizi bu kadar koymuşsunuz. Faizi alırken politika faizi üzerinden de almıyorsunuz.” şeklinde sürdürürken, Tamer bu sözlere “Her zaman karşıyız, her zaman” sözleriyle karşılık verdi.

TÜİK verilerine göre Mart 2021'de hazırlanmış bir grafik...