AK Parti Milletvekili Karayel: Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği önemli

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, 'Biz Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin öneminin anlaşılması hâlinde Türkiye'yle olan müzakerelerin daha da hızlanacağına ve Türkiye'deki reform iradesinin destekleneceğine inanıyoruz. Bizler, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz' dedi.

AK Parti Milletvekili Karayel: Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği önemli
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu. Avrupa Birliği Başkanlığının 2021 Yılı Bütçesi hakkında söz alan Karayel, Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin 1959 yılında başladığını ve bugün itibarıyla 57 yıllık inişli çıkışlı süreçten geçtiğini söyledi. 
AB’NİN TÜRKİYE’DEKİ REFORM İRADESİNİN DESTEKLENECEĞİNE İNANIYORUZ
Son dönemde Türkiye’ye karşı bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerin iç siyaset amaçları ve kendi dış politika gayeleri kapsamında alınmasını istedikleri olumsuz kararlar nedeniyle  bu durumun Avrupa Birliği ile Türkiye arasında olumsuz sürecin başlamasına neden olduğunu kaydeden Karayel, “Avrupa Birliği’yle müzakere süreci Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi başlıkları altında müzakereler yürütülmektedir. Ancak özellikle Kıbrıs Rum Kesiminin Avrupa Birliği tarafından yeliğe alınmasından sonra siyasi blokajla karşı karşıyayız ve Avrupa Birliği bunu her zaman karşımıza çıkarmaya devam etmektedir. Türkiye olarak biz Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin öneminin anlaşılması hâlinde Türkiye’yle olan müzakerelerin daha da hızlanacağına ve Türkiye’deki reform iradesinin destekleneceğine inanıyoruz. Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı olarak ben de, Başkanlık Divanı üyelerimiz, Avrupa Parlamentosu mensuplarıyla yaptığımız toplantılarda Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.
SİYASİ MÜZAKERENİN ÖNEMİNİ VURGULADIK
Libya krizinde başından beri, Türkiye olarak, bu sürecin ancak siyasi müzakerelerle çözülebileceğini ifade ettiklerini kaydeden Karayel,  Azerbaycan meselesine de değinerek, “Önemli hususlardan bir tanesi de Azerbaycan’ın başlattığı operasyonla birlikte, bizim de Türkiye olarak iki devlet tek millet anlayışı içerisinde ve Azerbaycan nasıl isterse o şekilde yanında olarak can Azerbaycan’ın otuz yıldır işgal altındaki topraklarının özgürlüğe kavuşturulmasıdır” dedi.
TÜRKİYE BİR DAMLA SUYUMUZUN YUNANİSTAN’A YÂR EDİLMEYECEĞİ MASADA GÖSTERMİŞTİR
Doğu Akdeniz’de de Yunanistan’ın akla izana sığmayan taleplerinin olduğuna dikkat çeken Karayel,  dış politikada yaşanan gelişmeleri de değerlendirerek, şu ifadeleri kullandı: 1 santimetrekare deniz alanımızın ya da bir damla suyumuzun Yunanistan’a yâr edilmeyeceği masada ve sahada gösterilmiştir ve gösterilmeye devam edilecektir. Yine, Kıbrıs’ta kapalı Maraş’ın açılmasıyla ilgili olarak, burada bütün hakkın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olduğu ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin burayla ilgili hiçbir hakkının ve yetkisinin olmadığı her şekilde ifade edilmektedir. Özellikle ifade etmek istiyoruz ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından iki devletli çözümün dile getirilmesi bu anlamda son derece önemlidir. İsrail işgali altındaki Filistin topraklarının serbestleştirilmesi, özgürlüğüne kavuşturulması bizim için son derece önemlidir. O anlamda Amerikan barış planını kabul etmediğimizi, İsrail’in Filistin toprakları üzerindeki ilhak planlarını reddettiğimizi, Kudüs’ün statüsüyle ilgili attığı adımları reddettiğimiz ve Harem-i Şerif’le ilgili mütecaviz tavırları da reddettiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti olarak Asya’dan Avrupa’ya, Amerika’dan Afrika’ya kadar çok katmanlı ve aktif politikamıza milletimizin desteği ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devam edeceğiz.