AK Parti Milletvekili Karayel: Balıkları daha ucuza yiyeceğimize inanıyorum

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Meclis'te su ürünleri kanunu üzerine konuştu.

AK Parti Milletvekili Karayel: Balıkları daha ucuza yiyeceğimize inanıyorum
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN- AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Meclis’te görüşülen ve imzası bulunan Su Ürünleri Kanunu üzerine konuştu. Karayel’in kürsüye çıktığı sırada Meclis Başkanvekili Haydar Akar’ın, “Sayın Karayel, Kayseri’de balık da mı çıkmaya başladı?” demesi dikkat çekti. 
Meclis kürsüsünden kaçak avcılık başta olmak üzere bu alanda yaşanan sorunlara dikkat çeken AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, “Yapılan çalışmalar kapsamında 2020 Ocak ayından bu yana on üç aylık sürede 207 adet gemiye av araçlarıyla birlikte el konuldu. Daha önceki Su Ürünleri Kanunu’muzda çeşitli sebeplerle el koyma işlemi yapılamamaktaydı, bu uyum sağlandı” dedi.  
“BİR ARAYA GELİP BU KONUDA ÇALIŞMAYA BİR ENGEL YOK”
Karayel, “1971 yılında  yürürlüğe giren Su Ürünleri Kanunu’nda yaptığımız köklü değişiklikle Ocak 2020’de yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Yeni yapılan düzenlemelerle hem iç sularımızda hem denizlerimizde sürdürülebilir su ürünleri avcılığının temin edilmesi hedeflenmişti. Yapılan bu çalışmalar kapsamında 2020 Ocak ayından bu yana on üç aylık sürede 207 adet gemiye av araçlarıyla birlikte el konuldu. Daha önceki Su Ürünleri Kanunu’muzda çeşitli sebeplerle el koyma işlemi yapılamamaktaydı, bu uyum sağlandı. Su Ürünleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ve on üç ayda 207 adet kaçak avcılık yapan -trol olsun, gırgır olsun, algarna olsun- veya kaçak midye avcılığı yapan teknelere içindeki alet, ekipman ve av araçlarıyla birlikte el konuldu. Bu son derece önemli, kıyı şehirlerimizde yaşayan milletvekillerimiz bunun ne kadar önemli olduğunu son derece iyi bilirler. Özellikle trol avcılığının balıkçılığa ne kadar zarar verdiğini hep birlikte görüyorduk ama özellikle kaçak trol avcılığının önlenmesiyle birlikte, dipte yaşayan balık çeşitlerinin sayısının artmaya başladığını hep birlikte görüyoruz. Lüfer konusunda da gerçekten son derece büyük bir bolluk yaşanıyor, bu bolluk var. Sizin söylediğiniz değişikliklerin yapılması konusunda partilerin bir araya gelip bu konuda çalışmasına bir engel yok. Beni sevindiren bir başka husus da bütün partilerimizin balıkçılığımız konusunda hassasiyet göstermesi” şeklinde konuştu. 
“YETİŞTİRİCİLERİMİZİN ÖNÜ AÇILDI VE 1 MİLYAR DOLAR GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLDUK”
“Yapılan değişiklikle birlikte birçok alanda, gerek iç sularımızda gerek denizlerimizde, yetiştiricilik anlamında, balıklarımızın göç yollarının garanti altına alınması anlamında, onların göç yollarının temizlenmesi anlamında son derece önemli adımlar atıldı” diyen Karayel, “Bu süreç içerisinde, 2002’den bu yana yeni hiçbir ruhsat verilmedi, bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Dolayısıyla, ruhsat verilmemesi ve filo içerisinden, 534 milyon lira harcanarak 1.264 adet balıkçı teknesinin çıkarılmış olması, bunların ruhsatlarının aynı şekilde avcılıktan çıkarılmış olması da su ürünlerimizin gelişmesi anlamında son derece önemli. Tabii, su ürünleri sadece avcılık yoluyla temin edilmiyor, yetiştiricilik anlamında da yeni çıkan yasayla birlikte yetiştiricilerimizin önü açıldı ve 1 milyar dolar yetiştiricilikten ihracat gerçekleştirmiş olduk, bunun da son derece önemli olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki süreçte bakın, Ocak 2020’den bu yana kaçak avcılığın engellenmesiyle birlikte balık popülasyonunda, çeşidinde ve görüldüğü yerler anlamında son derece ciddi, çok olumlu adımlar atıldı, balık popülasyonunda son derece fazlalık meydana geldi. Önümüzdeki süreçte atılacak diğer adımlarla birlikte ben bu popülasyonun da artacağını, balıkları daha ucuza, daha bol şekilde yiyeceğimize inanıyorum”