AK Parti Kayseri Milletvekili paylaştı! 'Firar edenler Erciyes'e kaçtı'
AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Osmanlı döneminde Rakka sürgününden kaçanların Erciyes'e yöneldiğini açıkladı. Konu ile ilgili süreci paylaşan AK Partili Vekil, Kayseri'nin o dönem tercih edilme sebebini de paylaştı.
AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, sosyal medya hesabından şehir ve geçmişi ile ilgili paylaşım yapmaya devam ediyor. AK Partili Vekil, Osmanlı döneminde Rakka Çölü’ndeki sürgünden kaçan toplulukların Erciyes ve Zamantı kıyılarına tercih ettiğini ve zamanla yerleşik hayata geçtiklerini belirtti.
Rakka’ya sürgün edildiler
Vergiden kaçanların ve eşkıyaların artması ile Osmanlı Devleti’nin bu grupları Rakka’ya sürgüne gönderildiğini açıklayan Murat Cahid Cıngı, “1700’lerin başı Osmanlı için zorlu bir dönemdi. Konar-göçer toplulukların vergiden kaçması, hayvan otlatma ihtilafları ve eşkıyalık olayları artınca devlet, bu grupları yerleşikliğe zorlayan sert bir iskân politikasına yöneldi. Rakka çölü bu politikanın merkezine yerleştirildi; aşiretler tarıma alıştırılmak amacıyla Fırat kıyılarına gönderildi. İklimi son derece sert, toprağı verimsiz olan Rakka, Osmanlı’nın ‘ıslah iskân’ denemelerinin en çetin sahalarından biriydi” dedi.
Erciyes ve Zamantı yaylalarına kaçtılar
Süreç içerisinde Rakka’dan kaçanların sık sık Kayseri’ye geldiğini aktaran AK Partili Vekil, “ Kayseri, bu sürecin tam göbeğinde yer aldı. Mühimme defterlerinde Receplü Avşarları, Karahacılılar, Danişmendlü oymağı gibi birçok topluluğun firar ederek Erciyes ve Zamantı yaylalarına döndüğü kayıt altına alınmıştır. Devlet her firar sonrası yeni fermanlar çıkararak toplulukları yeniden Rakka’ya sevk etmeye çalıştı. Arşiv belgelerinde Kayseri’nin adının sık sık geçmesi, bölgenin hem göç yollarının kesişiminde olduğunu hem de konar-göçerlerin doğal yaşam alanı olarak gördüğü geniş yaylalara sahip bulunduğunu açıkça ortaya koyar” ifadelerini kullandı.
Geldikçe geri gönderildiler
Murat Cahid Cıngı 100 yıl boyunca kaçanların yeniden gönderildiğini bu sürecin tekrarlandığını belirtirken, “Fakat Rakka iklimi, konar-göçer yaşamıyla bağdaşmıyordu. Kuraklık nedeniyle sürülerin telef olması, su kaynaklarının sınırlı olması ve tarım için uygun zemin bulunmaması yüzünden aşiretler uzun süre orada tutunamadı. Fırsatını bulan her grup yeniden Erciyes eteklerindeki serin yaylalara dönüyor; Osmanlı idaresi ise tekrar tekrar gönderme fermanları çıkarıyordu. Bu geri dönüş-gönderiliş döngüsü, 18. yüzyıl boyunca defalarca tekrarlandı” diye konuştu.
“Kayseri, Osmanlı’nın konar-göçerleri yerleşik hayata geçirme çabasının en kritik laboratuvarlarından biriydi” ifadelerini kullanan Murat Cahid Cıngı, “Bugün Kayseri’nin pek çok köyünde yaşayan toplulukların soy zincirinde, Rakka sürgünlerinin izleri hâlâ seçilebiliyor. Erciyes’in eteklerindeki yerleşimlerin bir kısmı, zamanında sürgün edilip geri dönen aşiretlerin yerleşik hayata geçiş hikâyelerinin sessiz tanıklarıdır” diyerek paylaşımını sonlandırdı.


