AĞLAMAYANA MEME YOK!

AĞLAMAYANA MEME YOK!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Sarıoğlan eski İl Genel Meclisi Üyesi Süleyman Cengiz, “Yılan hikayesine döndü” dediği Bahçelik Barajı sulama projesine tepki gösterdi. Cengiz, “Siyasiler sesimizi duymuyor. Sesimizi duyurmak için eylem yapacağız” dedi ve ekledi: Demek ki,  ağlamayana meme yok.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunan Cengiz, Kayseri'de, Zamantı Çayı üzerinde, sulama, enerji ve içme suyu temini amacıyla 1996’da yıllarda çalışmalarına başlanan ve 2005 yılında tamamlanarak işletmeye alındığı belirtilen projenin sulama konusunda yılan hikayesine döndüğünü belirterek, bu konuda dert yandı.

“BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Cengiz, “Bahçelik  Baraj projesinden yararlanacak olan Palas kapalı havzasında 20.000 hektar tarım alanı sulanmak için bekliyor. Bu iş yılan hikayesine döndü. Siyasilerden hiç ses yok. Biz Palas halkı olarak sesimizi duyurmak için meşru haklarımızı aramak için eyleme geçeceğiz. Demek ki,  ağlamayana meme yok. Biz Palas halkı alarak memlekete katma değer üretelim diyoruz. Şu anda  tarımla uğraşan çiftçimizin mahsulünün yüzde altmışı yeraltından su çıkarmak için enerjiye gidiyor. Hepsinden önemlisi Palas kapalı havzasının jeolojisi bozuldu. Bu işin peşini bırakmayacağız” diye konuştu. 

MHP MİLLETVEKİLİ ÖZDEMİR, BAKAN’A SORMUŞTU

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, bir süre önce Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, Bahçelik Barajı’nın durumunu sormuştu. Bakan Pakdemirli Milletvekili Özdemir’in soru önergesine verdiği cevapta, Bahçelik Barajı ve Sulama Projelerinin 2020-2021 yıllarında bitirilmesinin hedeflendiği belirtti.

BAKAN: 2020-2021 YILLARINDA BİTİRİLMESİ HEDEFLENMEKTE

Pakdemirli, “Bakanlığımız bağlı kuruluşu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından yapılan Bahçelik Projesi'nin devam eden kısımları Bünyan Sarıoğlan Sulaması ve ‘Bünyan Elbaşı Karadayı Sulamasıdır. Proje kapsamında 2018 yılında 47,4 Milyon TL ödenek ayrılmış olup, bu miktarın 42,4 Milyon TL'si harcanmıştır. Bütçe imkânları doğrultusunda 2020-2021 yıllarında bitirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca Bahçelik Projesi kapsamında bulunan, Kayseri-Bahçelik Projesi Tomarza ve Develi- Fraktin Sulamalarının kapalı sisteme döndürme borulu sulama şebekesi proje revizyonu yapılması işinin 2019 yılında ihale edilmesi planlanmaktadır. Ulaşım sıkıntıları ile ilgili talepler zaman zaman DSİ'ye ulaşmaktadır. DSİ gelen talepleri değerlendirerek, gerekli müdahalelerde bulunmaktadır. Ulaşım sıkıntılarını çözmek adına talep edilen ve tespiti yapılan yolların iyileştirme çalışmaları, makine programına göre yapılmaktadır.”

SULAMA, ENERJİ VE İÇME SUYU TEMİNİ AMACIYLA İNŞA EDİLMİŞ

DSİ 12.Bölge Müdürlüğüne ait kaynaklarda Bahçelik Barajı ile ilgili şu bilgi yer alıyor:

 Kayseri'de, Zamantı Çayı üzerine, sulama, enerji ve içme suyu temini amacıyla inşa edilmiş bir barajdır. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.634.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 65,00 m., normal su kotunda göl hacmi 216,14 hm³, normal su kotunda göl alanı 12,13 km²'dir. Baraj 36.282 hektarlık bir alana sulama hizmeti verirken, yıllık 97 hm³'lük de içme suyu ve 7 MW güç ile yıllık 35 GWh'lik enerji üretmektedir. Haber: Cafer ZENGİN