AFAD'a göre Kayseri'de en fazla olan doğa olayı sel ve su baskını!

AFAD'ın 'Afet Yönetimi kapsamında 2019 yılına bakış ve doğa kaynaklı olay istatistikleri' raporunda Kayseri'de daha çok sel ve su baskınlarına yönelik olayların yaşandığı belirtiliyor. Diğer yandan hazırlanan raporda Kahramanmaraş merkezli depremin 2019 yılında tatbikatının yapılması da dikkat çekti.

AFAD'a göre Kayseri'de en fazla olan doğa olayı sel ve su baskını!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AFAD’ın “Afet Yönetimi kapsamında 2019 yılına bakış ve doğa kaynaklı olay istatistikleri” raporunda Kayseri’de daha çok sel ve su baskınlarına yönelik olayların yaşandığı belirtiliyor. 
2020'de yayımlanan söz konusu faaliyet raporunda, 1950 yılından günümüze kadar meydana gelen sel,su baskını olaylarının dağılımı incelendiğinde Erzurum’un 440 olayla ilk sırada yer aldığı görülüyor. Bunu 319 olayla Sivas, 265 olayla Van ,247 olayla Bitlis ve 215 olayla Kayseri  takip ediyor. 
Raporda,  “Buna karşın Yalova, Kilis ve Uşak gibi illerde ise oldukça az sayıda sel, su baskını olayı meydana gelmiştir. Harita genel olarak değerlendirildiğinde batıdan doğuya ve güneyden kuzeye gidildikçe sel, su baskını olaylarının artış gösterdiği söylenebilir” ifadeleri de yer alıyor. 
AFAD'a göre Kayseri'de en fazla olan doğa olayı sel ve su baskını!
2019 yılı içerisinde ise Türkiye’de toplamda 499 sel, su baskını olayı meydana geldiğinin de belirtildiği raporda Samsun 81 heyelanla ilk sırada yer alıyor. Samsun’u 37 olayla Trabzon, 33 olayla Afyonkarahisar, 25 olayla Zonguldak ve 22 olayla Aksaray takip ediyor. Buna karşın 19 ilde 2019 yılı içerisinde ise hiçbir sel, su baskını olayı kaydedilmediği belirtiliyor. Kayseri’de de bu kapsamda 4 sel ve su baskını olayı yaşandığı belirtiliyor.
AFAD'a göre Kayseri'de en fazla olan doğa olayı sel ve su baskını!
2019 RAPORUNDA DİKKAT ÇEKEN KAHRAMANMARAŞ DEPREM TATBİKATI
Raporda dikkat çeken bir diğer bölüm ise AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen AFAD-RED programı ile Kahramanmaraş Türkoğlu –Adıyaman Gölbaşı hattı arasında meydana gelen ve büyüklüğü 7.5 (Mw) olan bir deprem senaryosunun oluşturulması.  Bu senaryoya göre en başta Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Gaziantep olmak üzere toplam dokuz il (Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Hatay ve Adana) depremden etkileniyor.
AFAD'a göre Kayseri'de en fazla olan doğa olayı sel ve su baskını!
Söz konusu tatbikatla ilgili ise şu ifadelere yer veriliyor:  Tatbikat ilk defa sadece depremin Tatbikat, 9 Ekim 2019 tarihinde saat 13:22’de gönderilen deprem mesajı ile başlamış ve 10 Ekim 2019 saat 13:22’ye kadar depremin ilk 24 saati gerçek zamanlı olarak icra edilmiştir. 10 Ekim 2019 saat 13:22’de ise afetin ilk 3 gününde çalışmayan çalışma gruplarını da çalıştırmak amacıyla 48 saatlik zaman atlaması yapılarak 73. saate (4. gün) geçilmiş, 4. ve 5. günler oynanarak saat 18:25 itibariyle sonlandırılmıştır. Tatbikat deprem alarmı ile birlikte etkilenen iller, 1. Grup destek iller, 2. grup destek iller, yerel ve ulusal düzey çalışma gruplarının katılımı ile hem saha hem de masa başında gerçekleştirilmiştir. Alınan deprem mesajı ile tatbikat başlamış olup hem ulusal çalışma grupları hem de yerel çalışma grupları bir çağrı beklemeksizin Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezlerinde (AADYM) yerini almıştır. Deprem seviyesi başkanlık tarafından 3. seviye olarak ilan edildikten sonra destek iller ilgili illere intikale geçmiştir. Tatbikata, etkilenen ya da intikal eden il olarak katılım sağlayan tüm illerde AADYM’ler çalışır halde tutulmuş ve her ilde 26 çalışma grubu AADYM’lerde yer almıştır.
AFAD'a göre Kayseri'de en fazla olan doğa olayı sel ve su baskını!